El moviment antinuclear no agafa a Barcelona

Tot i el suport d'un centenar d'entitats, només 2.500 persones han participat en la manifestació antinuclear de Barcelona
06/06/2011 - 00:00

L'accident nuclear a la planta japonesa de Fukushima ha tret desenes de milers d'alemanys al carrer i ha generat una pressió popular tan forta que la cancellera Angela Merkel ha anunciat el tancament precipitat de les nuclears del país. Però Catalunya no és Alemanya. Ni la gravetat de l'accident a Fukushima, ni els continus incidents a Ascó i Vandellòs, ni el suport d'un centenar d'entitats, ni el clima de protesta social que, si més no en teoria, ha iniciat el moviment 15-M. Només 2.500 persones, segons la Guàrdia Urbana - 8.000 segons els organitzadors- han participat aquest dissabte a Barcelona en la manifestació convocada per demanar el tancament de les centrals nuclears.

Catalunya pot ser un país nuclear però els seus ciutadans viuen aquesta realitat amb una absoluta indiferència. Setmanes després que milers d'alemanys sortissin als carrers i aconseguissin el tancament de les nuclears alemanyes, només dos milers de persones ha respost la crida feta per un centenar d'entitats i associacions ecologistes i veïnals per tal de reclamar el tancament de les centrals nuclears. A més del suport d'entitats i associacions, també ICV-EUiA i ERC s'han sumat a la protesta, convocada per la plataforma 'Tanquem les nuclears ja'. Joan Herrera, Joan Saura, Joan Miralles Joan Ridao i Toni Strubell s'han sumat a la protesta. També ho han fet un grup dels acampats a la plaça Catalunya de Barcelona. En unir-se a la marxa han estat rebuts amb aplaudiments pels participants.

La manifestació, que ha transcorregut en un ambient molt festiu, s'ha iniciat al Pla de Palau i ha avançat pel passeig d'Isabel II cap a l'avinguda Paral·lel, on està situada la seu de l'elèctrica Endesa. La companyia, la primera del país en nombre d'abonats, forma part de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs, que gestiona les dues centrals nuclears catalanes. Centrals que, entre les dues, acumulen un llarg historial d'incidents de tot tipus.

El portaveu de la Plataforma, Pep Puig, ha indicat als periodistes que demanen el tancament de les nuclears en considerar que són "l'error tecnològic més greu de la humanitat". "Exigim el seu tancament abans que es produeixi un accident" com el succeït al Japó i perquè Catalunya és un país petit, i si ocorregués un incident greu com a Fukushima, suposaria un "problema de supervivència" perquè l'impacte afectaria molts quilòmetres al voltant de les centrals de Vandellòs (Tarragonès) i Ascó (Ribera d'Ebre).

Una petita banda de música, grups d'animació i persones proveïdes de xanques han mantingut en tot moment l'ambient festiu de la marxa, en la qual participaven manifestants amb la cara coberta per màscares antigàs, així com un activista disfressat de La Mort que sostenia a la mà un bastó amb una calavera.

Pancarta a Colom
A la seva arribada al monument de Colom un grup d'activistes de La Coordinadora Antinuclear de Catalunya han desplegat una enorme pancarta, de prop de 20 metres de longitud, amb l'emblemàtic símbol d'un sol somrient i el lema "Tanquem ja les nuclears". "Fukushima mai més", "Avui actius o demà radioactius" i "Tanquem ja les nuclears" han estat les consignes més corejades durant la marxa, on abundaven les pancartes amb les advertències de "Perill nuclear" o "Fi de l'era nuclear", mentre els "indignats" marxaven darrere d'una de pròpia amb el lema "Homes i dones de la campanya estem pel tancament de les nuclears".

El manifest de la protesta, que s'ha llegit al parc de Les Tres Xemeneies davant de la seu d'Endesa, recorda que, 25 anys després de l'accident de Txernòbil, la "catàstrofe nuclear" de Fukushima ha desemmascarat la "fal·làcia" al posar en relleu els veritables efectes de l'energia atòmica. A més, el manifest adverteix que les centrals nuclears espanyoles pateixen sovint fallades, parades no programades i problemes tècnics que demostren la seva vulnerabilitat, i són innecessàries perquè Espanya produeix per altres vies suficient energia per proveir-se. Per aquest motiu, els manifestants exigeixen al Govern espanyol un calendari per al tancament urgent de les nuclears i que rebutgi la renovació del permís d'explotació de la central d'Ascó (Ribera d'Ebre), que expira el mes d'octubre vinent, així com un procés de participació per debatre la gestió dels residus radioactius.

La plataforma convocant de la protesta, que exigeix als partits catalans que tramitin a través de les Corts les seves reivindicacions, ha reiterat la seva aposta per un sistema energètic fonamentat en l'estalvi i en fonts cent per cent renovables. En declaracions a la premsa, el portaveu de la plataforma s'ha felicitat pel que ha considerat "èxit" de la protesta, però ha considerat "dramàtic" que hagi hagut de succeir un accident nuclear com el de Fukushima per revifar el moviment contrari a l'energia atòmica.