Font: Ajuntament de Reus
El primer Bioblitz organitzat per la Regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat amb motiu del Dia de la Biodiversitat va aconseguir identificar 102 espècies animals i vegetals. 51 d’aquestes espècies es van albirar en l’activitat realitzada en horari diürn i 52 espècies es van identificar en horari nocturn. En total es van realitzar 161 albiraments i l’inventari s’ha fet gràcies a la participació de 18 persones que han identificat les espècies
Els Bioblitz són trobades obertes al públic en general, de tots àmbits i edats, que tenen per objectiu registrar tantes espècies com sigui possible en un lloc i durant un temps determinat.
El regidor de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, Daniel Rubio, ha destacat com un dels aspectes més rellevants de l’activitat “la participació del públic, que a la vegada que està aprenent a identificar diferents espècies de tot tipus, aporta les fotos i dades obtingudes a uns mapes de ciència ciutadana que plasmen la riquesa i biodiversitat actual del municipi. Amb molt d'entusiasme cada persona ha descobert espècies comuns, però que no s'havia fixat prèviament i així s'adona de la gran biodiversitat que tenim i que cal conservar i millorar”.
Biodiversitat amb abundància de plantes i petits invertebrats
La majoria d'espècies detectades són les plantes, amb més de la meitat del total, seguit pels invertebrats (aràcnids, insectes, etc) i desprès també ocells, mamífers i rèptils. Cal esmentar en general, que precisament als Bioblitz es detecten i destaquen espècies que normalment passen més desapercebudes, com les plantes i insectes, en detriment d'ocells i mamífers que són els més buscats o observats en general. D'aquesta manera, es posa en valor també la biodiversitat local existent.
De les espècies de plantes detectades (unes 50 en total) 9 corresponen a plantes exòtiques i invasores, una proporció molt alta que indica que estem modificant els nostres ecosistemes, degradant la seva composició i que caldria aturar, revertint aquest procés.
La majoria d'espècies detectades, en general, són comunes i representatives d'espais mediterranis oberts, amb conreus i arbres dispersos. Destaquen 4 espècies de ratpenats Pipistrel·la nana (Pipistrellus pygmaeus), Pipistrel·la comuna (Pipistrellus pipistrellus), Ratpenat fals (Pipistrellus nathusii), i Ratpenat de vores clares (Pipistrellus kuhlii). Els ratpenats són actius per la nit i molt útils per l'ésser humà, ja que mengen moltes espècies d'insectes, alguns dels quals són perjudicials per l'agricultura (arnes, etc) i d'altres molestos o perillosos per la nostra salut, com els mosquits, veritables transmissors de malalties.
Moltes de les espècies d'insectes i altres invertebrats registrats, són observacions poc documentades a la nostra comarca i municipi, i amb aquesta activitat, s'aporta informació valuosa i actualitzada sobre la seva distribució, normalment poc coneguda precisament per manca d'observadors.
Aquesta acció ha format part del pla d’accions de sensibilització i comunicació per involucrar en l’Agenda 2030 i el Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a la ciutadania de Reus que desenvolupa la regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat. Aquestes accions es recolzen en activitats que promouen la participació activa dels col·lectius ciutadans com és el cas del Bioblitz.