El projecte Mataró cívica i activa ha iniciat una campanya informativa sobre els avantatges de recollir selectivament els residus.

03/12/2019 - 09:00

El projecte Mataró cívica i activa ha iniciat una campanya informativa porta a porta per acabar de convèncer els veïns de Rocafonda i Pla d’en Boet dels avantatges de recollir selectivament els residus. Aquests dos barris pilot on s’ha engegat el projecte estan a prop d’aconseguir l’objectiu fixat del 40% de recollida selectiva, que donarà dret a una sortida escolar.

Mataró cívica i activa es va posar en marxa el passat gener amb l’objectiu de millorar les xifres de recollida selectiva del municipi amb una experiència innovadora que transformaria l’esforç dels veïns i veïnes en diners per a iniciatives comunitàries. La iniciativa s’ha implantat de moment als barris de Rocafonda i Pla d’en Boet, on bona part dels diners estalviats per l’Ajuntament pel fet d’haver incrementat la recollida selectiva es destinaran a una sortida escolar per als cursos de primària de les escoles dels barris.

Amb les accions fetes fins al moment s’ha incrementat el percentatge de selectiva arribant durant el mes d’octubre al 39,8 % a Rocafonda i al 34,2 % al Pla d’en Boet. Per tant, especialment en el cas de Rocafonda, falta poc per al 40 % que dona dret al premi. Per aconseguir-ho, durant aquest darrer trimestre de l’any s’està realitzant una campanya informativa porta a porta amb els agents de proximitat que habitualment fan d’enllaç entre la ciutadania i el servei de recollida dels residus.

A més dels quatre agents de proximitat habituals, l’Ajuntament ha contractat quatre persones més de reforç per visitar els domicilis i explicar el projecte, solucionar dubtes sobre com fer bé la recollida selectiva i deixar un imant de nevera. També s’ofereix una butlleta bescanviable per un cubell d’orgànica si a la llar no en disposen. Els materials de la campanya s’han editat en català, castellà, francès i àrab.

L’Ajuntament va posar en marxa a principis d’any el projecte Mataró cívica i activa per premiar de manera innovadora la implicació dels ciutadans en fer créixer la selectiva. Mataró, com la resta dels municipis catalans, estan obligats a assolir al 2020 l’objectiu del 60% de recollida selectiva marcat pel Programa de Prevenció i Gestió de Residus de la Generalitat, encara més ambiciós que l’objectiu marcat per la Comissió Europea (50%). Al 2017, la ciutat va recollir selectivament un 31% dels residus municipals, un 32% en el cas de Rocafonda i un 26% al barri del Pla d’en Boet.

L’objectiu de Mataró cívica i activa és que aquests barris pilot millorin sensiblement els resultats, arribant al 40% a mitjan d’any, coincidint amb el final del curs escolar. Per incentivar-ho, l’Ajuntament destinarà el 50% dels ingressos que rebrà pels quilos de selectiva recollits de més a fer possible que l’alumnat de primària de les escoles de Rocafonda i Pla d’en Boet puguin participar en una sortida de caràcter educatiu i cultural fora de l’aula. L’altra 50% dels ingressos es destinarà a la millora de la neteja a la zona.

Per aconseguir la implicació dels barris durant l'any s'han dut a terme diferents accions adreçades específicament per a les escoles, els comerços i els veïns en general:

  • Espectacles de màgia i sensibilització sobre la recollida selectiva a les cinc escoles de primària dels dos barris: Rocafonda, Germanes Bertomeu, Institut Escola Àngela Bransuela, Camí del Mig i Torre Llauder. Distribució als escolars que participen al projecte d’una fiambrera per guardar l’entrepà.
  • Repartiment a 6.500 domicilis d’una carta i un fulletó informatiu sobre el projecte, amb un magnètic per a la nevera.
  • Punt informatiu mòbil del projecte, on els agents de barri i educadors ambientals informen als veïns sobre les accions a realitzar. Distribució de cubells de recollida de brossa orgànica.
  • Visites als establiments comercials, de restauració i mercats de marxants, i distribució de fulletons i adhesius identificatius d’establiment compromès.
  • Actualització dels marcadors de les xifres de recollida selectiva que estan exposats a les escoles, centres cívics i equipaments municipals.
  • Reunions i distribució de material a les entitats veïnals, AMPAs i AFAs i direccions de les escoles com a col·laboradors necessaris en el projecte.

Mataró cívica i activa fa el seguiment mes a mes de les dades de recollida en els dos barris per observar l’evolució. 

L’Ajuntament té previst estendre el projecte a tots els barris de Mataró si s’aconsegueixen els objectius plantejats.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El dilluns 25 de novembre es van activar els contenidors intel·ligents per a la recollida de residus orgànics (marró) i de resta (gris) a Vilassar de Mar amb l’objectiu de millorar els actuals índexs de reciclatge i complir amb les directives europees.

Notícia

Amb el lema ‘Vilassar de Mar, viu-la’ es convida a cuidar i valorar l’entorn, participant activament en la preservació del medi ambient a través del reciclatge

Notícia

El projecte té com a objectiu la prevenció, reparació i reutilització de residus per allargar el cicle de vida dels productes i reduir al màxim la generació de deixalles i l’extracció de recursos no renovables.

Butlletí