El Vallès Occidental vol arribar al 60 per cent de la recollida selectiva

Font: Terrassa Digital i Consorci per a la gestió dels residus del Vallès Occidental

24/09/2019 - 08:00

El Consorci mantindrà les campanyes de difusió i conscienciació per a una millor recollida selectiva en els 23 municipis de la comarca.

En els pròxims quatre anys el Vallès Occidental passarà del 39 per cent de la recollida selectiva actual al 60 per cent, tal i com marca la normativa europea. Aquest és l’objectiu del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental que ha escollit nou president, Nil López (alcalde de Matadepera) i renovat la comissió Executiva.

Un dels reptes és la millora de la recollida selectiva a les tres grans ciutats del Vallès Occidental, Terrassa, Sabadell i Rubí, perquè assoleixin els nivells de reciclatge de poblacions petites com Vacarisses o Matadepera. El Consorci no descarta, en el futur, aplicar una taxa comarcal per al reciclatge de les escombraries. Dins les campanyes de conscienciació arriba l’exposició “Un planeta plastificat”, que recorrerà tota la comarca. I tot coincidint en un any en què l’ens comarcal estrenarà nou espai a Terrassa, al carrer Sant Isidre.

La nova presidència ha remarcat en el seu discurs d’investidura que “la gestió dels residus és un tema cabdal en la lluita contra el canvi climàtic i en l’agenda del Objectius de Desenvolupament Sostenible”. Ha indicat que el principal objectiu del mandat ha de ser “revertir la situació actual del 39% de reciclatge per assolir els objectius previstos impulsant tots els canvis possibles per tal de donar un tomb definitiu a aquest estancament de la recollida selectiva, impulsant definitivament la separació de la fracció orgànica i consolidant les altres fraccions, insistint amb els beneficis ambientals i econòmics però també en el civisme als pobles i ciutats de la comarca ”. “Hem demostrat amb escreix ser una comarca capdavantera en la gestió dels residus, fruit del consens, i no ens podem permetre no assolir els objectius mediambientals”, ha assegurat.

També ha demanat “la implicació de tots els municipis. Especialment dels que generen més, és a dir, de les dues cocapitals. Sabadell i Terrassa. Terrassa i Sabadell. Juntes generen dos terços dels residus municipals del Vallès Occidental, més del 65%. L’altre terç se’l reparteixen la resta de municipis”.

El recent nomenat president del Consorci ha afirmat que “hem de planificar un nou sistema de recollida que fomenti el reciclatge i això també implicarà un replantejament del model de plantes que tenim en l’actualitat”. Així mateix, ha dit, “les taxes dels ciutadans s’han d’adequar als costos del servei. N’haurem de parlar i haurem de treballar conjuntament, des de la complicitat i pensant en el conjunt de la comarca”.

També ha apuntat que “hem d’estudiar la nostra acció en temes relacionats amb l’energia, ja que el consorci té futur per ser molt més que un gestor de residus i esdevenir un ens amb competències en energia neta i assequible, polítiques contra el canvi climàtic, sense oblidar les accions per fer front al malbaratament alimentari, l’impuls de la economia circular i  les ciutats sostenibles. Igual que seguirem insistint en la sensibilització i educació ambiental, consolidant i repensant les activitats que s’ofereixen des del Consorci”.

 

El Consorci de Residus ofereix a les escoles i instituts una nova activitat en 3d i una exposició sobre el plàstic en el marc del programa d’educació ambiental

Les activitats de sensibilització als centres educatius que ofereix el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental inclouen aquest any dues noves propostes per explicar el recorregut dels residus i els efectes del plàstic. Aquestes activitats s’afegeixen a les que ja s’oferien i també repeteix l’exitós Escape Room sobre els residus que podran fer els centres que no el fessin el curs passat. Les inscripcions han començat aquesta setmana a través de la pàgina web del Consorci www.residusvalles.cat/educacioambiental.

El president del Consorci, Nil López, ha afirmat que “seguirem insistint en la sensibilització i educació ambiental, consolidant i repensant les activitats que s’ofereixen des del Consorci. Enguany iniciem el curs escolar amb noves activitats que ens permeten abordar diferents problemàtiques i incidir en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, afrontant la gestió ambiental des de les generacions de futur, amb un treball conjunt amb els centres educatius i les administracions”.

Una de les noves activitats és una visita virtual al Centre de Tractament de Residus amb ulleres 3D amb l’activitat “No reciclar en realitat virtual”. Amb unes ulleres de realitat virtual, l’alumnat farà una visita al Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental en 360 graus. L’objectiu és remarcar la importància d’una bona classificació dels residus a la llar.L’altre novetat és l’oferiment als centres educatius de l’exposició “Un planeta plastificat”, on es fa un recorregut per l’origen, ús i la importància de limitar el plàstic i l’alumnat ha de respondre un petit test.

Després de l’èxit assolit amb l’activitat de l’Escape Room sobre els residus, el curs vinent es torna a oferir aquesta activitat, en la qual es prioritzaran les peticions d’escoles que encara no l’hagin acollit. A més es mantenen la resta d’activitats com la visita al Centre de Tractament de Residus, la Deixalleria Mòbil a l’escola, les activitats de compostatge o la pràctica de laboratori a la Planta de Can Barba, entre d’altres.

El curs passat va significar un important salt en la participació d’alumnat a les activitats del Programa d’Educació Ambiental del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental. Gràcies a l’èxit de l’Escape Room sobre els residus, es va arribar als 17.654 alumnes i les 623 activitats realitzades.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Es posa en marxa el sistema de recollida de restes vegetals a Sentmenat.

Article


Amb el nom ‘Jo reciclo, i tu?’, Serveis Municipal de l'Ajuntament de Montcada i Reixac impulsa una campanya de comunicació per conscienciar a la ciutadania sobre la importància de separar adequadament els residus que es generen a la llar.

Notícia

L’Ajuntament de Santa Perpètua reorganitza les bateries de contenidors de recollida de residus municipals, redueix els contenidors de resta/rebuig i, en alguns casos, incrementa els contenidors d’envasos.

Butlletí