El valor de les aigües residuals en temps de canvi climàtic i sequera

26/06/2023 - 18:35

Del 26 al 29 de juny, Girona acull la sisena edició el Congrés Internacional ecoSTP2023 dedicat a les tecnologies sostenibles per al tractament d’aigües residuals.

El Congrés posarà en valor les aigües residuals com a font d’aigua regenerada i d’altres recursos en el context actual marcat per la sequera i el canvi climàtic.

L’esdeveniment, organitzat per la Universitat de Girona i l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA), aplegarà uns 500 experts de tot el món i posicionarà Girona com a hub de recerca referent en l’àmbit de l’aigua.

Ignasi Rodríguez-Roda (LEQUIA) i Maite Pijuan (ICRA-CERCA) impulsors del Congrès


 

La Universitat de Girona (UdG) i l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA) organitzen la sisena edició del Congrés Internacional EcoSTP en tecnologies sostenibles per al tractament ecològic d’aigües residuals. L’esdeveniment tindrà lloc entre el 26 i el 29 de juny a la Facultat de Lletres de la UdG i al Palau de Congressos de Girona i aplegarà més de 500 experts de tot el món. El programa inclou ponències, cursos, tallers i visites tècniques per a presentar i debatre els desenvolupaments més recents per al tractament, la reutilització i la recuperació de recursos d’aigües residuals urbanes i industrials des d’una perspectiva multidisciplinària.

A Catalunya, la sequera està destacant la importància de l’aigua regenerada, és a dir, l’aigua depurada que rep un tractament addicional i que es pot reutilitzar per a usos industrials, municipals, agrícoles i ambientals, així com per al reg de camps de golf i la recàrrega d’aqüífers. Tanmateix, sovint es desconeix que la tecnologia de regeneració ja està disponible i que la comunitat científica fa temps que treballa per convertir les depuradores en veritables bio-refineries capaces de recuperar energia per escalfar i produir electricitat, nutrients per a fabricar fertilitzants, i altres recursos de valor afegit  per a la indústria.

El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, integrada per la Diputació de Girona i 47 municipis del litoral i el prelitoral gironí i patrocinador principal de l’esdeveniment, va ser precisament una de les institucions pioneres en el conjunt de l’Estat espanyol, a finals de la dècada dels vuitanta, a l’hora de desenvolupar projectes de regeneració i reutilització d’aigües.

En aquest context, el Congrés Internacional ecoSTP2023 presentarà desenvolupaments innovadors en tecnologies que facin el procés de depuració més sostenible, menys costós i més eficient, i també considerarà els aspectes socioeconòmics que tant influeixen en la seva implantació final. Serà un Congrés amb una visió multidisciplinària i multisectorial, amb quatre dies de ponències, tallers, cursos, visites tècniques i taules rodones que giraran al voltant de temes tan diversos com són la recuperació de nutrients, la digitalització, la percepció social de la reutilització, o les estacions depuradores com a elements d’un sistema de vigilància de pandèmies. A més, el congrés compta amb la participació de les  empreses i institucions de l’ecosistema innovador de l’aigua, i pretén implicar-hi la societat.

El primer congrés en tecnologies sostenibles per al tractament d’aigües residuals va tenir lloc l’any 2012 a Santiago de Compostel·la. D’ençà d’aleshores, l’interès de la ciència per investigar i desenvolupar processos de depuració d’aigües més sostenibles no ha parat de créixer, la qual cosa s’ha reflectit en el nombre creixent de persones que han assistit a les edicions posteriors del Congrés a Verona (Itàlia), Cambridge (Regne Unit), London (Canadà) i, virtualment en plena pandèmia, a Milà (Itàlia). Tot i així, no s’havia arribat mai a la xifra de 400 congressistes. La present edició a Girona, amb gairebé 500 participants de 45 països diferents, bat tots els rècords i expectatives.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Girona instal·larà una reixa per filtrar l’aigua que desemboca al riu Güell i evitar l’abocament de residus al medi natural.

Notícia

L’Ajuntament de Girona finalitza les obres de reforma de la Central del Molí per convertir-la en la Casa de l’Aigua

Notícia

L’AMAP participa a Girona de la mobilització en defensa dels rius. Mig miler de persones assisteixen als actes en defensa dels rius Ter, Fluvià i Muga. 

Butlletí