13/10/2003 - 00:00
Unes 400 persones que pertanyen a una seixantena d'associacions, principalement ecologistes, han participat, aquest cap de setmana, 10 i 12 d'octubre, en la I Trobada d'Entitats i Plataformes en Defensa del Territori dels Països Catalans, que ha tingut lloc a Figueres (Alt Empordà). Les conclusions, recollides en un manifest, d'aquesta trobada no conviden, precisament, a l'optimisme. L'especulació i la permissivitat en l'incompliment de la normativa són els principals culpables de l'agressió que, al seu entendre, pateix la natura a Catalunya actualment. Com a solució d'urgència, també han acordat demanar una moratòria per a tots els espais naturals d'interès, inclosos els que no estan protegits, com les zones agràries i el litoral que no estigui urbanitzat.
En aquest sentit, lamenten el 'desgavell territorial, econòmic, ambiental i social sense precedents' que està provocant 'el model socioeconòmic imperant'. També denuncien "les contínues pressions i amenaces que pateixen els activistes mediambientals, particularment intenses en les poblacions rurals', i que, segons subratllen 'són una vulneració dels drets democràtics més elementals'.
Els ecologistes també van exposar la posició que mantenen respecte el tren d'alta velocitat i, concretament, l'enllaç entre Barcelona i la frontera amb l'estat francès. Al seu entendre, la construcció d'aquesta infraestructura deterioraria molt el territori. Com a alternativa, proposen un tren pendular, una solució 'més ràpida i menys costosa, perquè permetria aprofitar la via actual, que només s'hauria d'adaptar a l'amplada europea'. La seixantena d'associacions participants aposten per potenciar el transport ferroviari de mercaderies i aturar la proliferació d'infraestrutures viàries que s'estan construint, bàsicament, per als camions.
Les associacions ecologistes reclamen que:
> s'apliqui amb més eficàcia la legislació sobre espais naturals, > la creació de jutjats especialitzats en medi ambient > un pla de gestió integral del litoral > una planificació econòmica que faci front a 'l'insostenible monocultiu turístic' > un model de mobilitat que minimitzi l'ocupació del territori, > una nova cultura de l'aigua i la retirada del Pla Hidrològic Nacional, > un canvi en el model energètic que afavoreixi l'equilibri del territoriLa Trobada de Figueres, es va realitzar en el context de les trobades ecologistes i naturalistes que ha organitzat darrerament l'AEEC. Ecologistes de Catalunya i la plataforma cívica Salvem l'Empordà, organitzadores de la trobada, li han donat aquest any un to diferent, explicat en bona part per l'auge que en els últims temps estan tenint les plataformes ciutadanes preocupades per la gestió del territori.