Els més joves cuiden del medi ambient al riu Gaià i Altafulla

Font: Tarragona 21

12/07/2018 - 10:14

Un total de 24 adolescents de tot Catalunya cuiden, mantenen, restauren i conserven aquest mes de juliol els hàbitats de l’entorn del riu Gaià i les platges d’Altafulla i Tamarit.

El Camp de treball del Gaià realitza des de fa uns dies diverses activitats al territori amb i pel medi ambient. Gràcies a un pla de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de l’Ajuntament d’Altafulla, aquest any es celebra la quarta edició (seté campus) del voluntariat juvenil al municipi.

En concret es volen destacar les “actuacions de caràcter mediambiental gràcies al vostre esforç i la vostra feina”, ha agraït als joves la regidora de medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla, Montse Castellarnau. Un grup format per nois i noies vinguts d’arreu del territori, des de Girona fins a Lleida, passant per les Terres de l’Ebre (com Ferreries) i Barcelona. Castellarnau ha recordat també les tasques de neteja i millora que aquests joves han realitzat a les termes de mar de la Vil·la romana dels Munts i als camins rurals de la muntanya de Sant Antoni.

La primera quinzena de juliol està centrada en adolescents dels 14 als 17 anys i, seguidament, començarà un campus dedicat a nois de 18 a 25 anys amb un origen internacional. Al llarg de dues setmanes (15 dies per cada grup), els joves conviuen i realitzen tot tipus d’activitats amb el camp base al Càmping Santa Eulàlia d’Altafulla, lloc on ha tingut la presentació del dia d’avui.

El grup ha escoltat atentament les paraules que els dedicaven Hèctor Hernández (esquerra) i Montse Castellarnau (dreta). Foto: cedida.

A l’acte de presentació hi ha assistit la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla, Montse Castellarnau; acompanyada pel responsable de custòdia del territori a l’Associació Mediambiental La Sínia, Hèctor Hernàndez; i la presidenta de l’Associació Mediambiental La Sínia, Montse Garcia. Tota una declaració d’intencions d’una proposta forjada entre institucions i que gaudeix d’una molt bona acollida entre els joves del territori.

Ajudem a restaurar el riu Gaià en diferents punts per valorar l’espai natural”, ha explicat la voluntària Olivia Abercamp. “També ajudem a eliminar plantes exòtiques invasores”, afegia la jove barcelonina. “És la primera vegada que participo, al principi no ens coneixem entre nosaltres però, fem moltes activitats junts i acabem congeninat”, ha tancat amb un somriure.

Per la seva banda, el també voluntari Dídac Sánchez es va apuntar al campus “perquè em van dir que era molt guai”. L’adolescent lleidatà “volia ajudar al medi ambient”, “ja portem set dies i la valoració és molt bona”. Finalment, Sánchez no coneixia Altafulla i ha opinat que “em sembla molt bonica, la seva gent també”.

Desembocadura del riu Gaià amb el Castell de Tamarit al fons, un dels apratges de restauració del Camp. Foto: cedida.

El programa del Camp de treball del Gaià es mantindrà ben actiu tot el juliol

En aquest programa hi participen un total de 24 joves que des del passat 30 de juny i fins al 14 de juliol passen les seves vacances a Altafulla contribuint directament en el manteniment i gestió ambientals d’un espai protegit. Segons ells, “és una manera divertida, solidària i enriquidora” de passar l’estiu fora de casa. En aquest primer torn, són joves d’entre 14 i 17 anys que provenen de diferents punts de Catalunya.

Com s’avançava anteriorment, després d’aquest camp, n’hi haurà un segon, del 16 al 30 de juliol, que va destinat a majors de 18 anys que provenen de diferents països europeus, i en aquesta edició, també del Japó. També serà un grup de 24 persones, i es tracta de la segona experiència amb joves estrangers.

La iniciativa té una durada de 15 dies, i l’horari de treball tècnic, fora dels dies de descans, és de 9 a 13 hores. Les tardes, de 16 a 19 hores, es dediquen a la realització de tallers de natura, activitats de lleure i, puntualment, a la finalització de tasques tècniques per a les quals sigui necessari un input d’hores extra.

Els motius pels quals s’inscriuen aquests joves als camps de treball són diversos però principalment ho fan per col·laborar de primera mà en programes de millora ambiental de gran importància per al territori; poder conèixer zones d’alt valor natural i paisatgístic com les platges de Tamarit, el bosc de la Marquesa o els Muntanyans de Torredembarra, i participar en un projecte comú coneixent altres joves amb les mateixes inquietuds.

D’aquesta manera, els participants del camp comparteixen les inquietuds i experiències amb altres joves d’arreu de Catalunya que, juntament amb els monitors i monitores, donen un cop de mà en multitud de temàtiques que són d’interès i per al bé comú de l’entorn i la societat.


 

Municipis: 

Relacionats

Article
Dia Mundial de l'Aigua 2024

Un conte la temàtica principal del qual és l’aigua i la sequera, en el context d'uns animalons que viuen a la Fageda d’en Jordà.

Notícia

També treballaran la conscienciació sobre la sequera al voltant del Dia Mundial de l'Aigua, que se celebra el 22 de març.

Acte
17/03/2024 - 10:00
Carrer Verge de Montserrat. Cornellà de Llobregat

Butlletí