Els rius Llobregat i Besòs aboquen al mar mitja tona de plàstic a l'any

Font: Mon Planeta

11/03/2020 - 09:02

Un estudi emmarcat en el projecte RIMMEL de la CE ha revelat que els rius Llobregat i Besòs aboquen al mar cada any mitja tona de plàstics aproximadament, principalment envasos, ampolles i bosses, és el material més freqüent entre els residus flotants identificats. Es vol crear un model estadístic que permeti impulsar estratègies per mitigar el problema de les deixalles marines.

En el cas del Llobregat va suposar el 67,7% del total i el 50,5% en el Besòs. Les possibles fonts de contaminació són fonamentalment els centres urbans, les activitats d'oci i, en una menor proporció, la indústria. L'estudi busca crear un model estadístic dels residus flotants més comuns que permeti desenvolupar estratègies de futur per mitigar el problema de les deixalles marines.

L'estudi ha estat realitzat per l'IDAEA-CSIC, ICRA, CEIMAR-INMAR-Universidad de Cádiz, Comisión Europea-JRC i l'Asociación Paisaje Limpio i s'emmarca en el projecte RIMMEL, dirigit pel Joint Research Centre de la Comissió Europea, i creat davant la necessitat de quantificar les aportacions de residus flotants que arriben des de les aigües continentals a la mar. Tots dos rius van ser mostrejats entre el mes d'octubre de 2016 i el mes de setembre del 2017 fent observacions de la làmina d'aigua superficial entre mitja hora i una hora cada setmana des d'una posició elevada i pròxima a la desembocadura dels dos rius. En total van ser identificats 684 ítems.

Per obtenir els resultats, s'ha fet una extrapolació de l'amplària mostrejada a l'ample total del riu i s'ha normalitzat el temps de mostreig per expressar el flux de residus caracteritzats per hora. S'estima que aproximadament 0.4-0.6 tones de plàstic són abocades durant un any per aquests dos rius al mar.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Amb aquesta iniciativa, el municipi aposta per una gestió de residus més sostenible i eficient, substituint els tradicionals contenidors dels carrers per la recollida domiciliària.

Notícia

El Banc de les Coses de Santa Margarida i els Monjos és un espai de préstec d’objectes domèstics per a usos esporàdics. És un servei impulsat per l’Ajuntament del municipi però està obert a la participació de veïnes i veïns.

Notícia

Un estudi pioner sobre 1.500 productes de supermercats ha revelat l'ús excessiu de plàstic als envasos d'aliments i begudes a Espanya.

Butlletí