En marxa la campanya informativa del canvi de model de recollida selectiva al Segrià

23/07/2018 - 08:17

Trenta-set municipis que implantaran els nous sistemes de recollida de residus durant l’any 2018 (illes de contenidors  a 15 municipis i porta a porta a 22 municipis)

L’empresa ARUM CONSULTORIA AMBIENTAL per encàrrec del Consell Comarcal de Segrià, ha iniciat la campanya COMPROMÍS, organitzant i realitzant accions de comunicació ambiental relacionada amb el canvi de model de recollida de residus a la comarca del Segrià, que es durà a terme prèviament al desplegament del nou servei.

L’objectiu de la campanya serà el de generar debat entorn a la problemàtica de la gestió dels residus municipals i en funció de les problemàtiques detectades s’explicaran les solucions que poden aportar els nous model de recollida. Concretament, la campanya constarà de 70 tallers, 17 punts d’informació i 170 visites a blocs d’edificis plurifamiliars. Durant la campanya també es realitzaran actuacions de difusió mitjançant xarxes socials i cartes informatives als habitatges.

Municipis amb recollida selectiva porta a porta

La campanya informativa del porta a porta a la comarca del Segrià està destinada als 22 municipis que han apostat per aquest sistema que permetrà superar l’objectiu del 70% de recollida selectiva.  L’actual sistema de recollida de contenidors al carrer, no permet superar el 40%. Segons la campanya, és molt més còmode, es poden deixar els residus a la porta de casa evitant que ens haguem de desplaçar fins als contenidors, s'estalvien costos d’entrada de residus a l’abocador i així evitar incrementar la taxa d’escombraries i s'eliminen els contenidors del carrer, eliminem olors i brutícia, guanyant espai públic i millorant la imatge del nostre territori.

Per exemple, el 17 de juliol una vuitantena de alcarrassin i alcarrassines es van reunir en El Casino en la primera de les 3 jornades informatives que es van realitzar aquest mes en el municipi, per tal d’assabentar-se de quins canvis i de com funcionarà el nou servei de recollida de residus domèstics porta a porta. Hi  ha hagut gran acceptació per part dels veïns i veïnes, tot hi alguns casos concrets que han mostrat la seva inquietud i petits desacords.

A Torrebesses han assistit el 33% dels habitants, tot un èxit per un municipi d’uns 300 habitants. En general hi ha bona acceptació, tothom ha mostrat interès i preocupació, però un cop resolts els dubtes els participants han quedat més conformes.

El divendres 13 es va realitzar la primera jornada informativa sobre el “Porta a porta” a Almenar, on la participació va superar les expectatives, 120 almenarencs i almenarenques interessats i preocupats pels nou canvis que esdevindran en el seu municipi. Tot i que els que fins ara ja separaven correctament els residus, el nou model suposarà una gran millora, els usuaris que han de començar a diferenciar els residus a casa presentaven molts  dubtes.

Foto: Reunió a Alcarràs. Font: Compromís Segrià

Municipis amb illes de contenidors

Les àrees d’aportació o “illes” és un nou model de recollida de residus que dotarà el municipi d’uns nous contenidors més moderns, més nets i compactes, que permetran una menor ocupació de la via pública.

Aquest nous contenidors es començaran a instal·lar  aquest estiu. En virtut del nou sistema, es substituiran tots els contenidors del municipi i es reubicaran agrupant-los en illes ecològiques complertes a totes les fraccions: paper, envasos, vidre, matèria orgànica i resta.

D’aquesta manera es facilitarà el reciclatge de tots els veïns del municipi, i es suprimiran els punts on actualment hi ha contenidors aïllats, es preveu un increment considerable en el percentatge del reciclatge.

Les microdeixalleries

Les “microdeixalleries” són recintes tancats on es podrà realitzar la aportació de residus no admissibles en la recollida domestica del porta a porta com ara tèxtil (roba i calçat), oli vegetal usat, fluorescents, làmpades de vapor de mercuri i bombetes, piles, tóners, pintures, dissolvents, vernissos, petits electrodomèstics...

Els municipis on es construiran aquestes instal·lacions són: Alcarràs, Alfarràs, Alguaire, Almatret, Almenar, Artesa de Lleida, Aspa, Corbins, els Alamús, la Granja d’Escarp, la Portella, Llardecans, Maials, Massalcoreig, Montoliu de Lleida, Puigverd de Lleida, Sarroca de Lleida, Seròs, Soses, Sudanell, Sunyer, i Torrebesses.

Aquestes “microdeixalleries” faran la funció, alhora, d’àrees d’emergència. És a dir, en aquestes zones s’hi podran dipositar, a més dels residus que es gestionen habitualment a les deixalleries, els ordinaris que no hagin entrat en el circuit del porta a porta, per a casos justificats i d’emergència.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Es tracta d’una àrea, situada a la deixalleria, i que està destinada a oferir una solució en cas de no poder seguir, per força major, el porta a porta, però assegurant que es duu a terme la recollida selectiva.

Notícia

Amb aquesta iniciativa, el municipi aposta per una gestió de residus més sostenible i eficient, substituint els tradicionals contenidors dels carrers per la recollida domiciliària.

Notícia

El dissabte 23 de novembre del 2024 s'han commemorat dues dècades des de la implantació del sistema de recollida de residus Porta a Porta, un model pioner que ha convertit Sant Feliu de Codines en un referent en sostenibilitat.

Butlletí