Es constitueix l’Associació Catalana de Municipis i Entitats per a la Gestió Pública de l’Aigua

01/02/2018 - 08:24

Set municipis en formen part: Barcelona, Badalona, Cerdanyola del Vallès, el Prat de Llobregat, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa. 

L’Associació té com objectiu principal difondre i promoure la gestió pública de l’aigua, i donar suport als municipis que vulguin adoptar aquest model de gestió.

Ha tingut lloc, a l’Ajuntament de Barcelona, l’assemblea constituent de l’Associació Catalana de Municipis i Entitats per a la Gestió Pública de l’Aigua (AMAP), una entitat integrada pels ajuntaments de Barcelona, Badalona, Cerdanyola del Vallès, el Prat de Llobregat, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa. Aquests set municipis que constitueixen l’AMAP representen el 33% dels habitants de Catalunya.

L’AMAP es constitueix com una associació sense ànim de lucre, per difondre i promoure la gestió íntegrament pública de l’aigua, amb l’objectiu principal de donar suport als ajuntaments que vulguin encaminar-se cap una gestió pública de l’aigua i incidir en polítiques públiques relatives a la gestió pública de l’aigua.

En el mateix acte, s’ha constituït també l’Assemblea General i la Comissió Executiva, s’ha aprovat l’admissió de nous integrants, com les empreses públiques Aigües del Prat i Barcelona Cicle de l’Aigua i l’entitat Enginyeria sense Fronteres. També s’han aprovat el pressupost i el pla d’actuació, fet que permet iniciar l’activitat de l’AMAP.

La Comissió Executiva és qui administra i representa l’AMAP. Els membres nomenats són l’Ajuntament de Barcelona –que ocuparà la Presidència–, l’Ajuntament del Prat de Llobregat – que ocuparà la Vicepresidència–, l’Ajuntament de Badalona –que ocuparà la Secretaria– i l’Ajuntament de Terrassa –que ocuparà la Tresoreria–. Els ajuntaments de Cerdanyola del Vallès, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet i l’entitat Enginyeria sense Fronteres ocuparan la resta de vocalies.

El Pla d’Actuació per a l’any 2018 presentat estableix la consolidació de l’Associació, l’establiment d’una estratègia comunicativa per promoure la gestió pública de l’aigua, donar suporta als municipis que vulguin apostar per la gestió pública de l’aigua, com també iniciar contactes amb municipis, entitats, universitats, societat civil, sindicats i altres, amb l’objectiu principal de crear un marc de treball, donar suport a iniciatives de debat tècnic sobre la gestió de l’aigua i impulsar la incorporació de nous membres a l’Associació.

Per part de l’Ajuntament de Sabadell ha assistit a l’acte, el tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga, que ha deixat de manifest la importància d’aquesta associació, ja que “l’aigua és un servei bàsic que a la majoria de municipis de Catalunya és un negoci en mans privades”. En aquest sentit, ha afegit que amb “aquesta col·laboració entre els ajuntaments ens permetrà començar a treballar conjuntament per recuperar el control públic d’aquest servei bàsic i garantir així una gestió més justa i amb voluntat de servei públic”.

Representants dels ajuntaments de Badalona, Cerdanyola del Vallès, el Prat de Llobregat, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa han participat en la primera reunió, constitutiva, en què s’han format també l’Assemblea General i la Comissió Executiva, que presidirà el regidor d’Aigua i Energia, Eloi Badia.

Eloi Badia, que presidirà l'associació com a representant de l'Ajuntament de Barcelona ha destacat: “La gestió publica de l’aigua és un model majoritari al món que ha demostrat que és solvent, garanteix millor qualitat de servei i un millor preu per als usuaris.” Badia ha afegit que amb la constitució de l’AMAP “els grans municipis ens sumem a la bona feina feta en aquest sentit per ciutats com Manresa, Mataró o Vilanova i la Geltrú amb la voluntat de donar-li un impuls definitiu”.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Són dades de l’estudi "La calor en un futur: índex de vulnerabilitat al canvi climàtic (IVAC)”, elaborat per l’Institut Metròpoli i finançat per l’AMB.

Notícia

El projecte ‘Economia circular comunitària’ sensibilitza sobre la importància d'introduir petits canvis en els nostres hàbits de consum com gestionar els residus o comprar productes de proximitat.

Butlletí