Es crea la primera Comunitat Energètica Local de Vacarisses

Font: Ajuntament de Vacarisses

15/05/2023 - 18:04

Es tracta d’un projecte participatiu per compartir amb la ciutadania part de la generació fotovoltaica de les plantes instal·lades en edificis i equipaments municipals.

Des de fa un any, l’Ajuntament de Vacarisses ha estat treballant en la implementació d’una Comunitat Energètica Local (CEL) a la vila. 

Aquest 2023 finalment arranca la la CEL de Vacarisses, juntament amb Elecsum (empresa especialitzada a gestionar comunitats energètiques), i es posaran a disposició de la ciutadania 40 kW repartits en dues instal·lacions fotovoltaiques (FV), a l’escola Pau Cassals i al Poliesportiu municipal. 

Els primers 20 kW es destinaran de manera preferent a llars en situació de pobresa energètica. Els 20 kW restants seran oberts a ciutadania en general. A mesura que es vagin posant en marxa les noves instal·lacions previstes, s’anirà posant a disposició més potència fotovoltaica (kW) per compartir a la CEL. S’ha calculat que el potencial fotovoltaic en el nostre municipi, contant les FV existents i les que s’executaran d'ara endavant, serà de 400 kW. 

Enfront de la lluita contra el canvi climàtic, i dins del pla d’acció de Transició Energètica, l’Ajuntament de Vacarisses ha estat treballant en un projecte participatiu per tal de poder compartir part de la generació fotovoltaica de les plantes instal·lades en edificis i equipaments municipals amb la ciutadania. La normativa actual (RD244/2019) permet poder compartir amb altres usuaris (comptadors), que estiguin dins un radi de 2.000 m al voltant del punt de generació, part de la potència fotovoltaica. Això sense necessitat que els membres es canviïn de comercialitzadora o hagin de realitzar cap mena d’instal·lació a casa seva i alhora pot suposar una reducció de la factura al cap de l’any si es mantenen els consums habituals.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L’objectiu principal és millorar l’eficiència energètica i aconseguir un estalvi econòmic en el consum d’energia primària

Article

Des de la Febrerada 2025 i dins la campanya “Amb l’ESS tot pot canviar” dediquem el mes de març a l’energia sostenible i compartida. Així, abordem aquest àmbit sectorial i parlem amb la coordinadora i una de les sòcies de la Comunitat Energètica de La Bordeta, perquè ens expliquin com funcionen, la seva experiència i les seves expectatives.

Notícia

Els 45.500 mòduls fotovoltaics d'autoconsum que hi ha a Terrassa redueixen cada any les emissions de CO₂ en 6.900 tones.

Butlletí