Es recull més d’una tona de residus a la Transèquia de Manresa, que es poden valoritzar en un 100%

14/03/2018 - 15:00

El Consorci del Bages per a la gestió de residus ha participat per quart any consecutiu a la Transèquia, instal·lant i gestionant àrees de recollida de deixalles al llarg del recorregut per facilitar la separació dels diferents residus que es generen en els punts d’avituallament.

S’han recollit poc més d’una tona de residus i, per primer any, el 100% podran ser reciclats, gràcies a l’aposta de l’organització per oferir vaixella compostable. Això vol dir que tots els residus generats s’han recollit de forma selectiva i es podran recuperar i valoritzar.

Què és la Transèquia ?

Com a homenatge a les persones que entre 1339 i 1383 van construir la Sèquia que encara avui aporta un gran cabal d’aigua a la ciutat de Manresa, Jove Cambra de Manresa va iniciar la organització de la Transèquia l’any 1985, i que des d’aleshores es pot fer a peu o amb bicicleta. Des de Balsareny, passant pels termes municipals de Sallent, Santpedor i Sant Fruitós de Bages, arriba al Parc de l’Agulla de Manresa.

El terme Transèquia (contracció de la preposició Trans i del substantiu Sèquia) indica clarament la finalitat d’aquesta activitat: fer un recorregut a través de la Sèquia, un canal d’aigua que origina les Festes de la Llum, que es celebren cada any a Manresa el dia 21 de febrer.

En total, s’han recollit 57 quilos de paper, 192 d’envasos, 814 de fracció orgànica i 18 d’oli vegetal. La vaixella compostable es podia llençar amb l’orgànica, ja que es tracta d’un material adequat per anar a la planta de compostatge de Bufalvent i convertir-se en adob per a horts i jardins. Aquest any la Transèquia s’ha centrat molt en la prevenció de residus, eliminant el màxim de residus possibles als avituallaments i substituint algun material per d’altre de compostable. A més, com cada any, el menjar i begudes que han sobrat s’han donat al Banc d’Aliments.

Cada una de les àrees de recollida estava senyalitzada indicant el tipus de residus que es podia dipositar a cada contenidor. A més del reciclatge, la instal·lació de les àrees de recollida evita que quedi brossa escampada al Parc de l’Agulla al final de la Transèquia, amb la qual cosa es facilita molt la feina de l’organització de l’esdeveniment, a mans de Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia.

La fracció orgànica recollida arribant a la planta de compostatge del Parc ambiental de Bufalvent


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La implantació del nou model als equipaments de la ciutat ha començat aquesta setmana i es farà de manera progressiva. Es recolliran sis fraccions diferenciades: envasos, orgànica, paper i cartró, vidre, fracció resta i tèxtil sanitari, que per primera vegada es recollirà de manera separada

Notícia

Es tracta del primer pas per a la implantació d’un nou model que inclourà també la recollida de les deixalles domèstiques a través de contenidors intel·ligents. El canvi s’emmarca en la lluita contra el canvi climàtic, en la promoció de l’economia circular i en el compliment de la normativa europea. La campanya que acompanyarà el desplegament té l’objectiu de positivitzar el fet de reciclar, fent que la ciutadania se senti partícip del canvi per ajudar a fer de Manresa una ciutat pionera en l’acció contra l’emergència climàtica

Notícia

Les dades del 2023 del Consorci del Bages per a la gestió de residus apunten una bona progressió de la gestió de residus en els municipis consorciats (Bages i part del Moianès)

Butlletí