Es reparteixen 116 tones de compost a particulars a través de les deixalleries al Vallès Occidental

06/07/2017 - 12:41

Aquest compost és apte per a la jardineria i l’agricultura i s’ofereix de forma gratuïta a tota la ciutadania. El 2016 se’n van repartir 116 tones a 15 deixalleries municipals. Tothom qui ho vulgui pot recollir el compost a granel, només cal portar un recipient que en permeti el transport.

A les deixalleries municipals no només s’hi poden portar residus: també s’hi pot recollir compost a granel per alimentar els jardins i horts particulars. El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental reparteix de forma periòdica compost provinent de la Planta de Compostatge de Can Barba, l’equipament on es rep la matèria orgànica de la comarca i es transforma en compost i en biogàs.

Amb la distribució de compost, el Consorci vol incidir en la importància de la correcta separació i reciclatge de la matèria orgànica i recompensar l’esforç ciutadà de separar l’orgànica a casa. Aquesta tasca de divulgació també es fa amb l’activitat “Aprenem a compostar” que es realitza a diferents centres educatius de la comarca.

Actualment es pot trobar compost per a ús particular a les deixalleries de Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Matadepera, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Rellinars, Rubí, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Terrassa, Vacarisses i Viladecavalls. Per la seva banda, Sabadell ja disposa d’un servei semblant a les deixalleries i escoles.

L’empresa del tercer sector CIPO és l’encarregada de la distribució de les saques de compost a les diferents deixalleries.

Separar la matèria orgànica, una prioritat

La recollida de la matèria orgànica continua sent una gran assignatura pendent al Vallès Occidental. Si bé és cert que durant el 2016 es van recollir 29 tones més que el 2015, aquesta xifra suposa només un augment de la recollida d’aquesta fracció de 0’14%. La recollida de l’orgànica va arribar al 29% i va aconseguir aturar, simbòlicament, la caiguda que acumulava els darrers cinc anys.

Cal seguir incidint, doncs, en la conscienciació per la separació de l’orgànica a les llars vallesanes i la necessitat de llençar la bossa al contenidor marró. Amb aquest gest es pot aconseguir un fertilitzant natural i podem evitar que la matèria orgànica vaig a parar a l’abocador sense ser tractat, sent un focus d’emissions d’efecte hivernacle.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Es posa en marxa el sistema de recollida de restes vegetals a Sentmenat.

Notícia

Aquest curs escolar, un total de 23.120 alumnes dels centres educatius del Vallès Occidental han participat en les activitats educatives que ofereixen el Consell Comarcal del Vallès Occidental i el Consorci per a la Gestió de Residus. Es tracta d’activitats que van des de la sensibilització ambiental fins a la igualtat, la vida saludable i comportaments de risc, l’energia o l’aigua, entre d’altres. 

Butlletí