Es triplica el reciclatge al Bages després del primer any de la prova pilot de contenidors tancats

Font: Consorci del Bages per a la Gestió de Residus i Canal Taronja

17/12/2019 - 08:30

Fa un any que Rajadell, els nuclis de La Rosaleda i Torroella de Baix (de Sant Fruitós de Bages) i els de Cal Nosa i Cal Rata (de Balsareny) posaven en marxa el projecte de contenidors tancats liderat pel Consorci del Bages per a la gestió de residus. El mes de juny, s’hi afegia la resta del municipi de Balsareny.

A la pràctica suposa que el contenidor de resta (tot allò que no es pot reciclar) i el d’orgànica estan tancats i que només es poden obrir amb una targeta personalitzada i, en el cas del primer, només està operatiu un dia a la setmana. L’objectiu era aconseguir un canvi d’hàbits de la ciutadania que fes augmentar els índexs de reciclatge a nivells semblants al porta a porta i, per tant, oferir una alternativa diferent perquè cada municipi pugui triar el model que més li convingui.

Els resultats del primer any de funcionament confirmen les xifres: la recollida selectiva es multiplica per 3 i passa del 26% anterior a un 79%.

Uns resultats que superen les expectatives. Ricard Jorba, gerent del Consorci del Bages per a la gestió de residus, ha dit en la presentació del balanç de resultats que “el porta a porta aconsegueix resultats molt bons però no sempre és aplicable, per això hi havia la necessitat de buscar una alternativa”.

Amb les dades de gener a novembre 2019 -que ja inclouen també els primers mesos del total del municipi de Balsareny- dels residus recollits en els municipis amb aquest model, només un 21% correspon a la fracció resta, que va a parar al dipòsit i no es pot reciclar, i que abans del canvi representava fins al 74% de tot els residus. L’orgànica és la fracció amb l’augment més important, quadruplicant la recollida i passant de ser el 10% dels residus recollits abans del canvi al 39% actual. Per la seva banda el vidre representa un 13% (abans era un 5%); els envasos un 17% (abans un 6%); i el paper un 11 % (abans també era un 5%).

 

Resultats positius en tots els municipis participants

Els resultats són molt semblants en tots els municipis participants, la qual cosa avala el bon funcionament de la prova pilot en 3 entorns diferents: rural, residencial i urbà. En el cas de Sant Fruitós, la recollida selectiva és d’un 80%; a Balsareny, és d’un 78%; i a Rajadell, d’un 83%.

El model inclou l’entrega de bosses compostables a la ciutadania perquè l’orgànica es pugui separar de forma idònia. Cal destacar la bona qualitat dels residus recollits: en el cas de l’orgànica s’han reduït els impropis a la meitat; mentre que els envasos mantenen l’índex d’impropis en la mitjana catalana.

En tots els casos es fa una valoració molt positiva de la implicació de la ciutadania i s’han registrat poques incidències, tant a nivell d’incivisme com incidències tècniques amb el sistema. Hi ha un educador ambiental dedicat al projecte, per fer-ne seguiment i resoldre qualsevol tipus de dubte o problemàtica, tant a nivell presencial com a través d’un whatsapp que està permanentment a disposició de la ciutadania: 605332840.

En la presentació dels resultats hi han participat Noèlia Rodríguez, alcaldessa de Balsareny, Joan Carles Lluch, alcalde de Rajadell, i Xavier Racero i Cristian Marc, regidors de Sant Fruitós de Bages. Tots han coincidit a fer una valoració molt positiva dels resultats del primer any amb contenidors tancats i a destacar la tasca de l’informador ambiental i de seguiment del projecte, com a peces clau per als bons resultats.

 

Un model ampliable a d’altres municipis

Si bé la prova pilot estava prevista inicialment per a un període de 2 anys, prorrogable 1 any més, els resultats actuals evidencien ja que és un model que funciona en diferents entorns i que situa els índexs de reciclatge al mateix nivell que els municipis que han posat en marxa el porta a porta.

Aquest model liderat pel Consorci ha estat protagonista durant l’any en diverses jornades i congressos de l’àmbit dels residus i es preveu que sigui exportable, no només a d’altres municipis consorciats, sinó fins i tot fora de l’àmbit del Consorci.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Ja fa un any i mig que el Pont de Vilomara i Rocafort va establir el nou model de recollida de residus

Notícia

S'obren els punts de lliurament de les targetes per fer ús dels nous contenidors de recollida selectiva

Notícia

L'Ajuntament de Cunit canviarà el model de recollida de residus actual per un model que combina la recollida porta a porta i els contenidors intel·ligents.

Butlletí