Façanes sostenibles a Terrassa

21/02/2025 - 08:00

Catalunya impulsa la renovació energètica d’edificis amb façanes sostenibles fabricades fora d’obra. 

Terrassa ha estat un dels escenaris clau per a la implementació d’una solució innovadora al sector de la construcció, que consisteix en la prefabricació i instal·lació de façanes amb funcionalitats avançades, assegurant el confort dels usuaris, alhora oferint la màxima eficiència energètica, amb uns terminis d’execució més curts i uns costos d’inversió més econòmics.


 

Aquesta innovació, emmarcada dins el projecte europeu PLURAL, ha desenvolupat i validat una paleta de façanes “plug-and-use“, és a dir, fabricades fora de l’obra i instal·lades directament a la façana sobre la pell original dels edificis, i que combinen la funcionalitat, l’estètica i la sostenibilitat. Aquest enfocament redueix significativament els costos d’inversió i els terminis de les obres, fent que aquestes remodelacions siguin més senzilles d’instal·lar, i alhora provoquin menys sorolls i molèsties als usuaris durant el procés. A més a més, aquestes façanes han estat dissenyades per millorar l’eficiència energètica dels edificis a llarg termini, reduint les emissions de CO₂ i optimitzant l’ús d’energies renovables. En el cas de Terrassa, la construcció ha assolit l’estatus d’edifici de consum energètic gairebé nul, integrant la gestió energètica intel·ligent dels elements de façana, la fotovoltaica situada a la coberta i els equips de climatització.

Per assolir aquest objectiu, el projecte ha comptat amb una col·laboració multidisciplinària des de la fase de disseny fins a la finalització de l’obra. Hi han participat: l’estudi d’arquitectura Picharchitects/Pich-Aguilera, el fabricant del sistema Denvelops, investigadors de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), i ha comptat amb el suport de l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya.

L’aportació de Picharchitects s’ha centrat a integrar solucions innovadores, que no només milloren el rendiment energètic, sinó que també garanteixen una estètica cuidada i duradora. Teresa Batlle, arquitecta i fundadora del despatx Picharchitects, considera que “la rehabilitació necessita sistemes industrialitzats que millorin l’envolupant dels edificis”. A més, afegeix que “La indústria està avançant amb força en aquest sentit, i demana solucions d’aplicació fàcil i econòmica.” 

Investigadors del departament REACT de l’IREC, incloent-hi Jordi Pascual, Jordi Macià i Angelos Mylonas, han desenvolupat un sistema de control remot basat en algorismes de gestió intel·ligent de l’energia. Aquests models innovadors integren el consum tèrmic i elèctric per optimitzar l’eficiència energètica i l’ús de les renovables a l’edifici, reduint les emissions de CO₂, assegurant el confort dels inquilins i oferint una flexibilitat del consum energètic, que és la base de la gestió dels edificis d’energia positiva.

Els sistemes de control intel·ligent també han demostrat capacitats per al diagnòstic precoç de fallades en equips, com de les bombes de calor o les unitats de tractament d’aire, cosa que millora el manteniment i la durabilitat de les instal·lacions.

Jordi Pascual, doctor i expert en física d’edificis a l’IREC, afirma que “la descarbonització del parc edificat requereix solucions com les dissenyades al projecte PLURAL, que permetin accelerar la rehabilitació dels edificis a uns costos més ajustats”. A més, assenyala que “d’aquesta manera esdevenen peces claus en la gestió intel·ligent de la xarxa elèctrica gràcies a la flexibilitat del seu consum energètic”.

Aquest projecte valora com la innovació tecnològica pot abordar els reptes de sostenibilitat en el sector de la construcció i servir de model per a altres ciutats d’Europa. Amb l’èxit del demostratiu a Terrassa, així com en altres ciutats europees, PLURAL s’ha posicionat com un exemple de cooperació internacional al servei de la transició energètica.

 

Innovació a Terrassa i més enllà

Un dels casos d’èxit del projecte s’ha dut a terme en un edifici residencial de Terrassa, que després de la renovació ha assolit l’estatus d’edifici de consum energètic gairebé nul. Aquesta intervenció també s’ha replicat a altres ciutats europees, com per exemple Atenes i Kasava, demostrant la viabilitat d’aplicar solucions similars a escala internacional.

El projecte europeu de recerca i innovació PLURAL és finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea. Aquest projecte, amb un pressupost global de 9,5 milions d’euros i la col·laboració de 18 socis de 7 països europeus.

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Entitats i municipis adherits a l’Amep i a la Xse presenten el decàleg amb propostes en matèria d’energia pel Govern de Catalunya.

Article

Publicada la primera edició del mapa Vallès Solar: un 16% de cobertes industrials analitzades ja disposen d’instal·lacions fotovoltaiques.

Notícia

El Projecte d’Impuls de la Transició Energètica a la Llar i la Indústria del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha fet possible informar fins a 1335 comunitats de propietaris i la configuració de 4 projectes d’autoconsum compartit entre indústries.

Butlletí