Fortià disposarà de compostadors comunitaris

27/02/2018 - 12:13

Compostadors comunitaris a Vallfogona del Ripollès

Fortià inicia, al primer trimestre de 2018, el tractament de la matèria orgànica en el mateix municipi, i evita, així, la recollida i transport dels residus fins al l Centre de Tractament de Residus. A més, les restes orgàniques es transformaran en adob que es podrà utilitzar per les zones enjardinades municipals.

Fortià inicia, al primer trimestre de 2018, el tractament de la matèria orgànica en el mateix municipi, i evita, així, la recollida i transport dels residus fins al l Centre de Tractament de Residus. A més, les restes orgàniques es transformaran en adob que es podrà utilitzar per les zones enjardinades municipals.

Tot i que actualment es disposa de la planta de compostatge al Centre de Tractament de Residus, una de les alternatives que preveu el Model de gestió de residus de la comarca de l'Alt Empordà pels municipis rurals - més del 86% de les poblacions de la comarca - és gestionar la matèria orgànica mitjançant el tractament in-situ, amb compostatge casolà i comunitari. Cal tenir en compte que pels pobles, el cost de la recollida selectiva de FORM amb contenidors a la via pública i el transport fins a la planta és massa elevat per la poca quantitat de residus orgànics que recullen, i tractar la FORM en el mateix municipi és una solució viable i econòmicament molt més factible. Però aquest mètode, en molts casos, haurà de ser complementat amb una recollida de FORM per a grans generadors d'aquest residu, com son els restaurants, hotels, supermercats, etc. per tal d'assolir els objectius de recollida selectiva de matèria orgànica. S’estima que la generació d’orgànica produïda pels comercials pot igualar o fins i tot doblar la generació domèstica. A Fortià, es calcula que el 48% de residus orgànics son de grans productors i el 69% a Cabanelles.

Des del 2008, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha fomentat la implantació de compostadors casolans en cases amb hort o jardí, i actualment n'hi ha més d'un miler implantats a la comarca que gestionen prop de 250Tn de FORM. 46 veïns de Fortià tenen compostador i gestionen més del 20% de la matèria orgànica del municipi. Molts ciutadans, però, no disposen de l'espai necessari per a poder tenir un compostador per a ús particular. Per això, es comencen a posar en marxa iniciatives de compostatge col·lectiu. Fa uns mesos enrere va ser Viladamat qui va iniciar-se en el compostatge comunitari amb un compostador mecanitzat i realitzant una recollida porta a porta. Ara, Fortià posa en marxa compostadors amb una capacitat de 1.050 l. per a tractar les restes orgàniques. La recollida es centrarà en els carrers del nucli amb habitatges en vertical que no disposen de jardí.

L'Ajuntament ha escollit, també, posar a prova el mètode de recollida porta a porta, que permetrà tenir més cura del material que s'aboqui al compostador comunitari, i assegurar-se que els residus orgànics recollits no estinguin barrejats altres materials que dificultin el compostatge. Aquesta recollida l'efectuarà personal propi de l'ajuntament. Des del Consell Comarcal de l'Alt Empordà se'ls realitzarà una formació específica a les persones responsables de recollir i abocar la FORM al compostador, i es realitzaran diverses visites per tal d'assessorar i resoldre els dubtes durant els primers mesos. Des de l'Ajuntaments es convida a participar voluntàriament a aquells veïns que estiguin situats en la zona seleccionada per la recollida.

Les fases d'implantació

El divendres 23 de febrer s'ha fet una presentació del projecte a tots els veïns interessats i s'ha entregat el material, com els cubells, bosses compostables i fulletons d'informació de la fracció orgànica i la recollida porta a porta, als participants. 

El dilluns 5 de març començarà la recollida porta a porta de la matèria orgànica, i la gestió in-situ amb el compostador 1050l.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

A partir del 2026 l’import variarà en funció de les dades de participació de cada habitatge en el «Porta a Porta».

Notícia

Coincidint amb els dos primers anys des de la seva implementació, l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola ha iniciat una campanya informativa i de participació per tal de compartir amb els veïns i veïnes els resultats del model de recollida de residus porta a porta i optimitzar el servei.

Notícia

Els primers resultats de la recollida de brossa porta a porta parcial (per a les fraccions d’orgànica i de rebuig) a l’Urgell estan donant uns resultats exitosos.

Butlletí