Font: CCMA.cat
Amb la incorporació de les unitats de l'Empordà, Banyoles, la Serralada Transversal i Prades-Llaberia la mesura ja afecta 683.000 persones
L'Agència Catalana de l'Aigua ha ampliat fins a 279 la llista de municipis en què s'ha declarat l'alerta hidrològica i, per tant, cal aplicar restriccions d'aigua per culpa de la sequera que s'està acumulant en els darrers mesos.
Els nous municipis de la llista, un total de 129, pertanyen a les conegudes tècnicament com a unitats d'explotació de l'Empordà, Banyoles, la Serralada Transversal i Prades-Llaberia.
L'Agència Catalana de l'Aigua ha explicat que en aquests municipis les previsions no depenen de l'aigua dels embassaments ni de grans aqüífers, sinó que el seu abastament es calcula a partir de la pluviometria, ja que disposen de captacions pròpies com ara pous, aigua superficial o basses.
A més, continuen en alerta l'aqüífer de Carme Capellades (afecta 15 municipis de l'Anoia i un de l'Alt Penedès), la capçalera del Ter (63 municipis), el mig Llobregat (34 municipis) i l'Anoia-Gaià (38 municipis).
La situació d'alerta per sequera afecta una població de 683.000 habitants, el 9% de la població de Catalunya.
El nou canvi ha entrat en vigor amb la publicació al DOGC de la resolució corresponent.
Quines restriccions s'apliquen
L'alerta comporta reduccions d'ús d'aigua en usos agrícoles, industrials i lúdics.
La limitació principal és per a l'aigua de reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), industrials (5%), i usos recreatius que impliquin reg (30%) com ara el golf i altres (5%).
En el cas dels usos urbans, hi ha limitacions en el reg de jardins i zones verdes, que només es podrà fer de nit; es prohibeix omplir fonts ornamentals i hi ha limitacions a l'hora d'omplir piscines i de netejar vehicles, entre d'altres.
Per exemple, a les llars es prohibeix omplir piscines que estiguin buides (només es pot mantenir la recirculació a les piscines que tinguin l'opció o cobrir la part que s'hagi evaporat). En general, es recomana reduir al màxim el consum d'aigua.
La limitació que s'estableix és un consum màxim de 250 litres per habitant i dia.
La situació a la resta del país
L'Agència Catalana de l'Aigua ha informat que el sistema Ter Llobregat, amb les reserves al 39%, continua en l'escenari de prealerta i no es preveuen canvis, com també passa a l'embassament de Darnius Boadella.
Sí que hi ha hagut novetats en l'àmbit del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), que entra en prealerta per sequera atès que l'embassament de Mequinensa i l'estació de mesura de cabals d'Ascó es troben en nivells molt baixos.
Tot i això, l'abastament està garantit i només es demanen mesures voluntàries i preventives d'estalvi.
La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), que depèn de l'Estat, gestiona les conques del Segre, el Baix Ebre i la Noguera Pallaresa. Segons la CHE, a la situació a la subconca del Segre continua en emergència i previsiblement continuarà així fins al 31 d'agost.
Les reserves han disminuït en 35 hm3 a la primera quinzena d'agost. Pel que fa al Baix Ebre, la situació continua en emergència i previsiblement continuarà així fins al 31 d'agost. Respecte a la Noguera Pallaresa, la situació d'alerta pel ritme de descens de reserves embassades també continuarà fins al 31 d'agost.
Les dessalinitzadores, a tota màquina
Les pluges dels últims dies no han fet pujar el nivell d'aigua dels embassaments, però sí que han reduït la velocitat del descens. Això, juntament amb la reducció de les demandes d'aigua per a reg, ha permès desembassar menys aigua i allargar les reserves.
Dins les mesures que s'estan aplicant per garantir l'aigua també s'ha incrementat la producció d'aigua dessalinitzada fins al 90% de la capacitat de les dessalinitzadores des del 8 d'agost passat, fet que suposa una producció mitjana des del gener de 5,4 hm3 al mes.
Sense la seva aportació, ara les reserves dels embassaments estarien 6 punts percentuals per sota.