Font: Els Bruguers
Gavà ha aportat lesives idees i experiències en la jornada “Oportunitats i riscos de l’economia circular” celebrada al Prat de Llobregat.
La trobada s’emmarcava en el projecte Ecoindústria, amb què els ajuntaments del Prat de Llobregat, Gavà, Sant Boi i Viladecans, volen promoure un model sostenible al Delta del Llobregat a nivell ambiental, econòmic i social a través de l’impuls de l’economia circular.
L’acció, que compta amb el suport i cofinançament de la Diputació de Barcelona, pretén incentivar aquest model als municipis i fomentar un model social, econòmic i ambiental sostenible en l’entorn del delta del Llobregat, i compta amb el suport i finançament de la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. D’entre les diferents línies d’actuació del projecte, l’Ajuntament del Prat coordina l’àmbit de sensibilització a les empreses, motiu pel qual ha estat l’amfitrió de la jornada.
Durant la jornada, també es van poder conèixer diversos exemples d’economia circular que ja estan en funcionament als municipis participants del projecte Ecoindústria. Concretament, es van explicar els casos de la Fundació Rubricatus del Prat, HSE Specialist de J.Juan (Gavà), Igualssom de Sant Boi de Llobregat i TRIE LOGISTICS (Viladecans).
Per part dels diferents ajuntaments implicats, van obrir la jornada Marta Mayordomo, tinenta d’alcalde de Desenvolupament Econòmic del Prat de Llobregat; Jordi Tort, tinent d’alcalde de l’Àmbit d’Estratègia Econòmica, Treball i Promoció de la Ciutat de Gavà; Elisabet Latorre, regidora de Desenvolupament Econòmic de Sant Boi de Llobregat; i Carmen Gimeno, tinenta d’alcalde de Comerç i Turisme de Viladecans. També hi va intervenir Héctor Santcovsky, director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, posant a disposició dels municipis metropolitans un servei de suport i assessorament especialitat en economia verda i simbiosi industrial.
Mitjançant diverses ponències i una taula rodona, la jornada va servitr per explicar el projecte Ecoindústria a empreses, persones emprenedores i personal tècnic municipal i sensibilitzar els assistents sobre les noves tendències i oportunitats que ofereix competir en una economia circular. Miguel Hernández, Director de l’Àrea de Sostenibilitat de l’Institut Cerdà, va exposar les oportunitats de negoci associades a l’economia circular; mentre que Frederic Clarens, responsable de la línia de Residus i Ecologia Industrial EURECAT, va posar l’accent en casos d’èxit tecnològics d’impacte vinculats a aquest model.
La Doctora Mar Isla Pera, Directora de la Càtedra d’Economia Circular Tecnocampus-Mataró (UPF),va aportar la visió de l’empresa davant del repte que suposa aquest canvi model. Per la seva banda, Maite Ardèvol, Coordinadora d’Economia Circular i Sostenibilitat ACC1Ó de la Generalitat de Catalunya, va exposar quins ajuts es posen a disposició de les empreses amb aquesta finalitat.
Ecoindústria, projecte pioner d’economia circular al delta del Llobregat
El projecte Ecoindústria, economia circular al Delta del Llobregat persegueix dos objectius principals: definir i implementar al territori un nou model de desenvolupament econòmic local basat en la circularitat i disposar d’exemples emblemàtics al territori que puguin representar la importància de la implementació d’estratègies i accions vinculades a l’economia circular.
El projecte es va iniciar l’any 2016 per part dels ajuntaments de Viladecans i Gavà i, posteriorment, s’hi van incorporar el del Prat de Llobregat (el 2017) i el de Sant Boi de Llobregat (2018). Durant aquest període, també s’ha comptat amb la participació de centres tecnològics i de coneixement, per tal d’afavorir la transferència de la tecnologia i potenciar la projecció global de les empreses participants al projecte.
L’objectiu d’aquesta edició és la d’oferir un servei d’acompanyament a les empreses en el seu procés personalitzat d’implementació de l’economia circular, així com afavorir la seva interrelació mútua.
Fins al moment, al Prat hi han participat les següents empreses Lluch Essence i GyD Ibérica, del sector químic; Saica gestora de residus, Consum, Aigües del Prat i Damm, del sector de l’alimentació; SEAT Componentes i NISSAN, en automoció; i Fundació Rubricatus i Espigoladors, en el sector social.