Font: Ajuntament de Girona
L'objectiu de la iniciativa és aconseguir l'assentament d'una parella d'aquestes aus a la ciutat per contribuir al control biològic d'espècies com els estornells, els coloms, les cotorres o els gavians.
Girona compta des d’avui amb una caixa niu de falcó pelegrí instal·lada al campanar de la Catedral. La iniciativa ha estat impulsada per un estudiant de la doble titulació de Biologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Girona i ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, en el marc del programa de foment i seguiment de la biodiversitat, i del Capítol de la Catedral.
L’objectiu d’aquesta actuació és aconseguir l’assentament d’una parella de falcons pelegrins a la ciutat, ja que aquestes aus poden contribuir al control biològic d’espècies com els estornells, els coloms, les cotorres o les gavians, que sovint provoquen incidències i malmeten el patrimoni arquitectònic. Aquesta nova proposta pretén donar continuïtat al projecte de reintroducció del falcó pelegrí engegat per l’Ajuntament de Girona entre els anys 2001 i 2005, a través del qual es van alliberar catorze cries de falcó mitjançant la tècnica de hacking.
El falcó és un rapinyaire robust amb una envergadura mitjana d’un metre i un pes màxim d’un quilogram. És de color pissarra amb la part inferior blanca. Té unes grans urpes ben adaptades per a la caça aèria. Aquesta au no construeix niu i diposita els ous directament a terra, per això és molt important la idoneïtat de l’indret on realitza la posta. El falcó s’alimenta principalment d’altres aus.
L’any 2017 es van identificar 37 territoris de reproducció a la demarcació de Girona i es van marcar 38 cries de falcó per fer-ne el seguiment.