Girona té a punt la Casa de l’Aigua

11/10/2024 - 11:00

L’Ajuntament de Girona finalitza les obres de reforma de la Central del Molí per convertir-la en la Casa de l’Aigua

L’equipament acollirà principalment l’oficina de la companyia d’aigües CATSA i la seu del futur Observatori de l’Aigua. La voluntat del consistori és que més endavant l’edifici tingui una zona museïtzada sobre l’antiga Central del Molí i l’aigua.


 

 

Les obres de reforma de la Central del Molí, situada al número 13 del carrer de Santa Clara, han finalitzat. Els treballs han tingut l’objectiu de transformar aquest emblemàtic edifici, propietat de l’Ajuntament de Girona, en oficines i sales municipals. Sota el nom de Casa de l’Aigua, l’equipament acollirà principalment l’oficina de la companyia d’aigües Cicle de l'Aigua del Ter SA (CATSA). També hi haurà sales reservades per la seu del futur Observatori de l'Aigua. A més, des del consistori hi ha la voluntat que l’equipament pugui acollir en una segona fase una zona museïtzada sobre l’edifici de l’antiga Central del Molí i l’aigua. Aquest migdia, l’equip de govern de l’Ajuntament de Girona ha fet una visita a l’edifici.  

Completar les obres de la Central del Molí és una gran notícia per a la ciutat i per a les veïnes i veïns del Mercadal, que recuperen un tros del carrer de Santa Clara. Amb la creació de la Casa de l’Aigua també tenim una gran oportunitat per reivindicar el paper històric que ha tingut l’aigua a la nostra ciutat alhora que les futures incorporacions de CASTA i l’Observatori de l’Aigua a l’edifici ajudaran a oferir un millor servei a la ciutadania i a valorar com cal aquest bé escàs”, ha afirmat l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar.

“Vivim una situació d’emergència climàtica i en un context de sequera que es va cronificant i que ens obliga a gestionar de manera responsable els béns naturals com l’aigua. Amb aquesta inauguració obrim una nova etapa en la gestió pública de l’aigua tant a la ciutat com a l’àrea urbana de Girona, que ha de servir per millorar el servei i avançar cap a polítiques d’estalvi, eficiència i millor governança de l’aigua”, ha destacat el regidor d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Girona, Sergi Cot Cantalosella.

 

Els treballs han consistit a reformar i rehabilitar part de l’edifici, adequant-ne els espais, els accessos, i la xarxa de comunicacions. El resultat són unes oficines modernes, lluminoses, amb dos grans espais diàfans, despatxos i sales de reunions a la primera i a la segona planta. Tant una planta com l’altra acolliran, en els propers mesos, les oficines de la companyia CATSA, que gestiona el servei d'abastament d'aigua potable dels municipis de Girona, Salt i Sarrià de Ter. Concretament, la primera planta és on es durà a terme l’atenció ciutadana. 

També s’ha rehabilitat l’altell com una zona d’emmagatzematge i d’ubicació de la maquinària del sistema de climatització. A més, també hi ha una petita terrassa. 

Pel que fa a la planta baixa, aquesta compta amb un vestíbul que dona accés a les plantes superiors. Més endavant està previst reformar aquesta planta, on hi ha la central hidroelèctrica, per poder establir una zona museïtzada sobre l’edifici de l’antiga Central del Molí i l’aigua. 

L’actuació també ha inclòs la rehabilitació de la façana de l’edifici, que dona al carrer de Santa Clara i al carrer del Perill. En aquest sentit, s’han conservat els escuts originals, la pedra que envolta les finestres i s’ha col·locat pedra de Girona a l’entrada. La façana s’ha revestit amb un estuc de calç i pols de marbre de color roig. La part posterior de l’edifici, que dona sobre la sèquia Monar i només és visible des de l’interior de l’edifici, s’ha tractat amb un mur cortina, com una galeria volada sobre la sèquia.

Les oficines disposen d’elements de control d’eficiència energètica tant en les instal·lacions d’enllumenat, com en les de climatització, així com la xarxa de telecomunicacions i wifi. Pel que fa a l’accessibilitat, l’edifici s’ha dotat d’un ascensor adaptat i serveis higiènics adaptats a cada planta.

El cost final de les obres, que han anat a càrrec de les empreses Aglomerats Girona SA i Construccions J. Pallàs SL, ha estat d’1.579.158,70 euros (IVA inclòs). 

 

Història

La Central del Molí constitueix l'últim aprofitament hidroelèctric de la sèquia Monar. Es va municipalitzar el 1918. En situació normal, l’aigua arriba amb un cabal de 6 m3/s i hi ha un salt d'aigua de 3,5 metres. Amb el corrent produït es va subministrar electricitat a l'Ajuntament, el Teatre Municipal, la Rambla, el carrer de les Ballesteries i alguns carrers del centre i del barri del Mercadal fins al 2017, quan van començar les obres de reforma de l’equipament.

Els molins han tingut molta importància a Girona. En els seus inicis s’utilitzaven per a la fabricació de farina, l’enfortiment de draps i la producció de paper o pólvora. Amb l’inici de l’enllumenat elèctric als carrers, a finals del segle XIX, els molins es van convertir en petites centrals elèctriques. És el cas del Molí del Mercadal que es va convertir en la Central del Molí.

La central va tenir un paper fonamental en la instal·lació de l’enllumenat elèctric a la ciutat. L’enginyer gironí Narcís Xifra i Masmitjà va col·locar una dinamo a la central que va permetre fer un primer assaig d’il·luminació a la Rambla i a la plaça del Vi el 1883. Va ser el 1886 quan l’enllumenat elèctric va arribar als carrers de Girona.

L’any 1973, la Central del Molí va aturar les seves turbines fins al 1987, quan l’Ajuntament de Girona va recuperar-la gràcies a la nova legislació que regula, protegeix i fomenta la posada en funcionament de minicentrals interconnectades a la xarxa general. La central va funcionar fins al 2017 quan van iniciar-se les obres de remodelació de l’espai i es va aturar la producció d’energia.

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Girona instal·larà una reixa per filtrar l’aigua que desemboca al riu Güell i evitar l’abocament de residus al medi natural.

Notícia

L’AMAP participa a Girona de la mobilització en defensa dels rius. Mig miler de persones assisteixen als actes en defensa dels rius Ter, Fluvià i Muga. 

Article

Vídeo resum del Gran Dinar d'Aprofitament a Girona, 2024. Mes de 60 voluntaris col·laboren a recuperar més de 500 kg d'aliments.

Butlletí