Font: Ajuntament de Granollers
Un espai on s'han compartit experiències cap a la sostenibilitat i les energies verdes i renovables
Granollers ha celebrat el passat 25 i 26 de maig les primeres Jornades Tècniques d'Economia Verda i Circular, vinculades a les Fires i festes de l'Ascensió, que enguany presenten un nou model centrat en les energies verdes i renovables. Les jornades tècniques per a professionals de la Fira d'Economia Verda i Circular han estat inaugurades pel vicepresident primer de Cambra de Comerç de Barcelona, Antoni Fitó, el president de PIMEC, Antoni Cañete, i l'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell.
L'energia és un cost gestionable per les empreses?
La primera sessió tècnica de la jornada ha estat un bloc de conferències sota la qüestió si l'energia és un cost que les empreses puguin gestionar. Joan Vila; CEO de LC Paper, president de la Comissió d'Energia de Pimec i membre del Patronat de la Fundació EuroPACE, ha exposat el cas particular de la gestió energètica de la paperera LC Paper de la Garrotxa. A continuació, Elisabet Bach; Consultora económico-financera, presidenta de Pimec Autònoms i vocal de la Junta de Govern del Col·legi d'Economistes de Catalunya, ha procedit la sessió amb una presentació sobre la gestió del cost energètic en el cas dels autònoms. Bach a donat pas a Esther Izquierdo; presidenta Cluster de l'Energia Eficient de Catalunya i directora del Departament de Consultoria Energètica i Sostenibilitat d'ARCBCN. Ha parlat, en el seu torn, de l'eficiència energètica com optimització del consum energètic. Per acabar la ronda d'intervencions, Oriol Xalabarder; conseller delegat d'Electra Caldense Holding i president d'ASEME, ha finalitzat el bloc de conferències amb una mostra de solucions pràctiques d'estalvi energètic. La sessió ha finalitzat amb una taula rodona dels temes tractats i l'obertura d'un debat amb els assistents.
GRID Granollers presenta la competició GR-IDEES de models de negoci circulars
De 12.30 a 13.30 h ha estat el torn de la segona sessió de la jornada, la presentació de la competició GR-IDEES. Una proposta promoguda per GRID Granollers amb l'objectiu de connectar 4 materials (moqueta firal, bobines de cartó, porexpan i làmines de cautxú) que seran el punt de partida d’un procés que s’allargarà fins al novembre, coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, moment en què es coneixerà el projecte guanyador.
La tercera sessió ha estat una conferència, a càrrec de Maite Ardèvol d'ACCIÓ, sobre els diferents ajuts i subvencions que les empreses poden optar, tant a l'àmbit local com nacional o europeu, per tal d'implementar mesures vinculades a l'economia circular.
Premis Catalunya d'Ecodisseny
La presentació dels Premis Catalunya d'Ecodisseny 2021, ha encapçalat la quarta sessió. Mireia Padròs Tremoleda, tècnica del departament de prevenció de residus a l'Agència de Residus de Catalunya ha presentat els 3 projectes guanyadors d'aquesta edició. Productes dissenyats, fabricats i executats a Catalunya que integren en el seu disseny consideracions per millorar-ne el comportament ambiental al llarg del seu cicle de vida.
La jornada ha finalitzat amb una sessió destinada a dialogar sobre experiències industrials i propostes de recerca entorn de la indústria del plàstic i el cautxú.
Les jornades d'Economia Verda i Circular han servit per reflexionar i compartir experiències. Un punt de trobada per experts, professionals i agents públics i privats.