En aquesta localitat ja fa deu anys que es va posar en marxa aquest tipus de recollida selectiva porta a porta i ara era el moment d’incrementar la vigilància i reforçar el missatge per a tots els ciutadans.
En el marc de la redacció de la Llei de residus, que es troba en tramitació parlamentària al Parlament de les Illes Balears, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balers considera que els ajuntaments són una peça clau a l’hora de gestionar els residus dels seus municipis i una part bàsica i important per al canvi de model. En aquest sentit, el director d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó, acompanyat pel batle del poble de Montuïri, Joan Verger, i els educadors ambientals que duran a terme la campanya informativa porta a porta en aquesta localitat han presentat el material gràfic de la campanya que va adreçat a tota la població i també a la no resident. Es tracta d’un full en format DIN A4 de cartolina que es repartirà a totes les cases del nucli urbà i que és en diferents idiomes, per tal que també arribi als propietaris de cases turístiques i així aconseguir que també es responsabilitzin i impliquin els turistes en la separació de residus.
Tot i que en aquesta localitat ja fa deu anys que es va posar en marxa aquest tipus de recollida, era el moment d’incrementar la vigilància i reforçar el missatge per a tots els ciutadans. Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a la convocatòria de subvencions per al finançament d’inversions relatives a la prevenció, reducció i gestió de residus a les Illes Balears per a l’any 2018 i que suposaran 892.480,58 euros. Aquesta convocatòria té per objecte millorar les deixalleries de les Illes Balears i adequar-les a la normativa vigent, construir-ne de noves i adquirir deixalleries mòbils. Així mateix, pretén finançar campanyes de sensibilització de residus i redacció de plans i programes de prevenció i gestió d’aquests. Per tant, les entitats locals i empreses públiques que es dediquen a la gestió de residus en l’àmbit territorial de les Illes Balears són el públic objectiu de les ajudes.
En el cas concret de Montuïri, s’han vist beneficiats per gairebé 9.000 euros, dels quals la Conselleria subvenciona un 80 % del cost de l’actuació. En aquest sentit, el batle de Montuïri, Joan Verger, ha volgut agrair l’ajuda, a més d’explicar que “aquesta campanya permetrà recordar a la gent que necessitam fer correctament el reciclatge en benefici cap al medi ambient. La conscienciació és l’important: que reciclem millor i es produeixin menys residus amb la intenció que qui recicli més hagi de pagar menys”.
Per la seva banda, el director general d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó, ha dit que “aquesta campanya és l’exemple clar del que es desprèn en l’esperit de la Llei, és a dir: educació ambiental, proximitat i recollida de matèria orgànica com a punt clau per fer reducció dels residus que acaben a la incineradora, en el cas de Mallorca”. A més, Sansó ha destacat que “Montuïri és un bon exemple com a poble de bones pràctiques, perquè ja fa prop de 10 anys que obtenen unes xifres a punt d’arribar al 50 % de recollida selectiva i, per tant, es troben a les portes de complir amb els objectius que marca Europa”.