Font: Diputació de Lleida
El president de la Diputació de Lleida i l’alcaldessa de la Granadella destaquen la importància d’aquestes iniciatives per combatre el despoblament i promoure la sostenibilitat i la creació de llocs de treball.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat de l’alcaldessa de la Granadella, Elena Llauradó, han participat en la sessió de presentació de tres projectes transformadors susceptibles de ser finançats a través dels Fons de Transició Nuclear, que ha tingut lloc al Centre Cívic de la Granadella.
La trobada ha reunit prop de quaranta persones entre alcaldes, alcaldesses, integrants d’institucions, entitats, empreses i centres escolars dels 19 municipis de les Garrigues i el Segrià que podran finançar projectes de transició energètica, promoció econòmica i generació de llocs de treball a les zones afectades pel futur tancament de les centrals nuclears de Vandellòs i Ascó.
Durant la sessió, Talarn i Llauradó han coincidit a destacar aquests projectes, que s’emmarquen en l’Agenda Compartida per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, com una bona manera d’abordar col·lectivament les causes del despoblament que pateix el territori, contribuir a crear un model econòmic generador de benestar i prosperitat, que sigui capaç de fixar i atreure població i talent als nostres municipis.
El president de la Diputació ha posat en valor la relació d’actors públics i privats per desenvolupar qualsevol projecte “i assolir una visió de futur compartida davant d’un canvi de paradigma econòmic global que pot esdevenir una oportunitat en clau local si es lidera des del territori”, ha dit. Per la seva banda, l’alcaldessa de la Granadella ha destacat la importància que els ajuntaments s’hi impliquin, per generar més oportunitats de futur entre els seus veïns i veïnes. A continuació, diferents representants del G10 han explicat les iniciatives.
Els projectes que s’han donat a conèixer
Un dels projectes que s’han donat a conèixer és el de Water Agrotech Solutions, que proposa la digitalització i la connectivitat per a la millora del regadiu, amb l’objectiu de modernitzar i fer més eficient el sector agroalimentari. Aquest projecte forma part de l’àmbit prioritari de l’Agenda Compartida a través del G10. Entre les seves accions més destacades, s’inclou l’anàlisi i diagnosi del regadiu existent a diferents escales, des de comunitats fins a parcel·les individuals, amb l’objectiu de dissenyar intervencions específiques en connectivitat i gestió del reg. A més a més, es garantirà la cobertura digital a les explotacions agràries i es posaran en marxa infraestructures i serveis de connectivitat necessaris per assegurar una gestió del reg basada en dades.
La sessió també ha servit per explicar el projecte EnergyHub CAT (EHCat), que pretén convertir-se en el centre de l’energia de Catalunya. Aquest projecte té com a objectiu impulsar la transició energètica per millorar la competitivitat territorial i generar valor econòmic, social i ambiental. Les accions previstes inclouen la creació de polígons industrials especialitzats en energia, la instal·lació d’infraestructures per a la investigació i desenvolupament en l’àmbit energètic, i la promoció d’instal·lacions de generació renovable a petita escala en col·laboració amb comunitats energètiques rurals. Així, EHCat vol posicionar-se com un motor de desenvolupament sostenible i atracció d’inversions a Catalunya.
Finalment, s’ha donat a conèixer el projecte de Foment de bioindústries locals per descarbonitzar el sector petroquímic, que busca industrialitzar i millorar la rendibilitat i sostenibilitat de les explotacions. Aquest projecte busca afavorir la creació de bioindústries que valorin els recursos biològics i renovables locals, per promoure la sostenibilitat del sector primari i la diversificació econòmica. Les accions previstes inclouen l’anàlisi del potencial de consum de productes orgànics per part del complex petroquímic, la caracterització de la biomassa disponible, l’adaptació tecnològica en tota la cadena de valor, i la millora de les condicions per atraure bioindústries. Igualment, es desenvoluparan biopolígons i es formarà capital humà especialitzat en processos bioindustrials, tot amb l’objectiu final de contribuir a la descarbonització del sector petroquímic i fomentar un model econòmic més sostenible.