Josep Martí Roca, III Premi ACUSTICAT

Font: ACUSTICAT i URLl

29/04/2024 - 20:03

El premi ACUSTICAT2024 va recaure en el doctor Josep Martí Roca, catedràtic de La Salle-URL i un dels pioners de l’acústica al nostre país.

El Gmà. Josep Martí i Roca, catedràtic de la Universitat Ramon Llull (URL), primer vicerector de Recerca i Transferència de Tecnologia de la URL, i figura clau en el desenvolupament del campus de La Salle-URL, ha estat guardonat amb el III Premi ACUSTICAT de reconeixement a la trajectòria professional que atorga el Congrés d’Acústica de Catalunya. El jurat ha reconegut la seva contribució en el desenvolupament i progrés de l’acústica a Catalunya en els àmbits de la docència, la divulgació, la recerca i la seva vàlua com a professional.

El premi distingeix la trajectòria d’un dels referents catalans de l’acústica i d’un dels principals exponents de l’educació universitària lasal·liana a Catalunya. En l’àmbit acadèmic, el Gmà. Martí ha participat activament en la formació dels professionals d’aquest sector a través de la creació de l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica de Telecomunicació (EUETT) de La Salle i l’impuls de la seva especialitat en So i Imatge d’Enginyeria Tècnica de Telecomunicació, així com l’especialització en Imatge i So de l’Enginyeria Electrònica, com a cap d’Estudis de La Salle-URL i cap del Departament d’Acústica de l’EUETT.

Alhora, el Gmà. Martí ha tingut una gran influència en el desenvolupament de l’activitat de recerca i de transferència de coneixement des del campus cap a la indústria i la societat en general. Ha estat investigador principal en diferents projectes de recerca i ha dirigit una gran quantitat de tesis doctorals, tant en l’àmbit del tractament de la parla com en el de l’acústica arquitectònica i l’electroacústica. A més, va dur a terme una tasca remarcable com a primer vicerector de Recerca i Transferència de Tecnologia de la Universitat Ramon Llull, un cop va ser constituïda l’any 1991.

 

LA SALLE-URL, MOLT PRESENT AL V CONGRÉS D’ACÚSTICA DE CATALUNYA

El reconeixement al Gmà. Martí s’ha realitzat en un acte emmarcat en el Congrés d’Acústica de Catalunya, que s’ha celebrat els dies 24 i 25 d’abril al teatre Kursaal de Manresa. La cinquena edició del congrés ACUSTICAT ha comptat amb més de 350 experts que s’han reunit per debatre alguns dels temes que afecten al sector: els sorolls urbans de terrasses o festes majors; qüestions mediambientals; construcció i aïllaments; efectes de la contaminació acústica en la salut; o el paper de l’acústica en l’accessibilitat de les ciutats per a persones amb discapacitat.

A banda del premi, el congrés ha comptat amb una destacada presència de La Salle-URL. La directora de recerca i innovació, Rosa Ma. Alsina, ha moderat una taula titulada ‘Desmitificant la IA en Acústica. Casos d’ús d’èxit i mirada al futur’, en la qual s’han tractat casos reals d’implementació de la intel·ligència artificial en l’àmbit de l’acústica.

Tanmateix, Oriol Guasch, coordinador del grup de recerca Human Environment Research (HER) i de la línia de recerca en acústica i àudio del campus, i Marc Arnela, professor i investigador del grup HER i responsable del laboratori d’acústica de La Salle-URL, han participat en una taula rodona titulada ‘Investigacions pioneres en l’àmbit de l’enginyeria acústica amb potencial de transferència a la societat’.

A la cloenda del certamen s’ha fet l’entrega del Premi ACUSTICAT al Gmà Martí. Enguany, ha sigut la tercera vegada que s’entrega un guardó que anteriorment havien rebut Higini Arau, referent en acústica arquitectònica i antic professor del campus, i Josep Mª Querol, catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya i fundador de l’Associació Catalana de Consultors Acústics.

 

UNA INSTITUCIÓ AMB UNA LLARGA TRADICIÓ EN ACÚSTICA

Des dels inicis com a Escola d’Enginyeria Tècnica de Telecomunicacions La Salle, l’enginyeria i particularment l’acústica han tingut un gran pes en el desenvolupament de l’activitat formativa i de recerca del que avui és el campus de La Salle-URL. La tradició es remunta als anys 70 amb l’EUETT i l’especialitat de so i imatge, i experimenta un gran creixement als anys 80 amb la construcció de l’edifici La Salle, que alberga els laboratoris d’acústica: una cambra anecoica, dissenyada i construïda pels germans Josep Martí i Mateo Esteban, i la cambra reverberant. Al mateix edifici hi ha laboratoris de processament digital del senyal, microelectrònica i informàtica.

En la línia de recerca i transferència de coneixement que s’impulsa al campus, l’herència del que s’ha treballat en acústica es troba actualment a l’IASlab, l’edifici de laboratoris vinculats a les ciències i l’art, amb un clar fons orientat a la ciència i la tecnologia dels sentits i que té per origen els estudis en acústica i els seus laboratoris, promoguts pel Gmà. Martí, en el mateix edifici on ell va començar els estudis d’imatge i so. De fet, la promoció d’aquest projecte singular ha permès fer la segona adaptació i condicionament de la cambra anecoica, essent-ne el cor i l’origen tecnològic que permet avui parlar del Plató VFX, l’estudi d’animació o Reality Lab i la Sala Immersiva.

Al llarg dels anys, l’estudi de la imatge i especialment del so ha donat lloc a altres formacions d’enginyeria i art vinculades a la disciplina del so, com són l’Enginyeria en Multimèdia, l’Enginyeria Audiovisual, l’Animació o les Arts Digitals, totes elles impartides des de l’Escola d’Enginyeria de La Salle-URL.

 


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article
Reconeixement a títol pòstum

Enguany el Congrés Acusticat va donar un segon premi #ACUSTICAT2024 a títol pòstum a Francesc Xavier Magrans, un dels referents de l'acústica al nostre país.

Notícia

La cinquena edició del Congrés d’Acústica de Catalunya ha lliurat el premi ACUSTICAT a la trajectòria professional al doctor Josep Martí Roca, catedràtic de La Salle-URL.

Notícia

El debat centra la primera jornada del congrés ACUSTICAT 2024, que ha reunit més de 300 experts a Manresa. 

Butlletí