La Cerdanya combinarà els contenidors intel·ligents i el porta a porta per millorar el reciclatge

Font: Ràdio La Seu i Consell Comarcal de la Cerdanya

07/10/2024 - 07:54

El nou sistema mixt de gestió de deixalles s'implantarà amb un període de transició de 18 mesos. La comarca figura actualment com la pitjor de Catalunya en recollida selectiva

La Cerdanya implantarà un nou model de gestió de residus a tots els municipis de la comarca tret de la capital, Puigcerdà, que des d'ara tornarà a tindre competències pròpies en aquesta matèria. Abans de l'inici d'aquesta nova etapa, els setze ajuntaments restants han pogut escollir quin sistema prefereixen per fer la recollida selectiva: han triat entre la instal·lació de contenidors intel·ligents (que s'han d'obrir amb clau), la recollida porta a porta o bé una combinada d'aquests dos models.

Per tant, des d'ara la comarca tindrà un sistema de recollida mixt. Des del Consell Comarcal cerdà han explicat que aquest dimarts mateix comença un "període de transició" que s’allargarà 18 mesos com a màxim; és a dir, fins a la primavera de 2026. La idea és que aquest es vagi posant en marxa a mesura que arribin els nous camions de recollida i els contenidors que s’han d’adquirir. L’Agència de Residus de Catalunya s'ha implicat en la iniciativa i invertirà prop de 10,5 milions d’euros, tant en el canvi de model com en el futur tancament de la planta de transferència de Cortàs, al municipi de Bellver. Els darrers anys l'ARC ha advertit en diverses ocasions del fet que la Cerdanya és comarca que pitjor recicla de tot Catalunya: segons el darrer informe, presentat aquest estiu passat, el seu percentatge de selecció de residus és de només un 27,23%.

El president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Isidre Chia, ha assegurat a l'ACN que estan molt satisfets de poder començar aquesta “nova etapa” després d’haver estat més de 5 anys treballant en la licitació d’aquest servei. Chia ha dit que esperen poder incrementar els índexs de reciclatge. El també alcalde de Bolvir ha volgut agrair la tasca feta per l’empresa que l’ha prestat fins ara, tot afirmant que han aconseguit que la comarca estigui “molt neta i molt endreçada”, malgrat situar-se a la cua de Catalunya en recollida selectiva, atès que actualment només reciclen una quarta part de les deixalles.

El passat 3 de setembre del 2024, el Consell Comarcal de la Cerdanya, va signar el nou contracte de recollida de residus de la comarca, que inclou els serveis de: transport, emmagatzematge, comunicació i educació ambiental, gestió de les deixalles fixes i mòbils i neteja viària. El concurs s’ha adjudicat a l’empresa UTE GBI PAPREC-TAP CERDANYA per un import anual de 2.827.407,91 € euros sense IVA. La durada d’aquest contracte és de sis anys amb la possibilitat de prorrogar-lo per dos anys més.

 

Diferents models pels municipis de la comarca

Chia ha avançat que, a grans trets, el sistema de recollida porta a porta s’implantarà als nuclis de població més grans i que les illes de contenidors intel·ligents, amb un sistema de control d’obertura de les fraccions d’orgànica i resta, estaran en urbanitzacions o en zones on hi ha gent que no hi viu durant tot l’any. També ha dit que la nova empresa que executarà el servei de recollida de residus anirà aplicant els canvis de gestió de forma progressiva. El contracte serà de sis anys, prorrogable a dos més, per un preu que superarà els 16 milions d’euros.

Es preveu instal·lar contenidors tancats per les fraccions d’orgànica i resta als municipis d’Alp, Bolvir, Das, Fontanals de Cerdanya, Guils de Cerdanya, Isòvol, Lles de Cerdanya, Meranges, Montellà i Martinet, Prullans, Riu de Cerdanya i alguns nuclis de Bellver de Cerdanya. Els contenidors es podran obrir per abocar-hi els residus amb un accés personalitzat per cada usuari amb una targeta magnètica o aplicació mòbil.

D’altra banda, es preveu implantar la recollida Porta a Porta als municipis de Bellver de Cerdanya (exclosos els nuclis disseminats), Ger, Llívia, Prats i Sansor i Urús. Els municipis amb el sistema de recollida Porta a Porta, disposaran també d’àrees d’emergència i mòbils amb contenidors tancats per les cinc fraccions per poder abocar-hi els residus sempre que no es pugui fer ús del servei del Porta a Porta per circumstàncies especials. La posada en marxa del nou servei permetrà implantar la recollida selectiva de matèria orgànica en els pobles i nuclis on no estava implantada avui en dia.

Pel que fa a Puigcerdà, el president cerdà ha detallat que s’han retornat les competències en gestió de residus a l’Ajuntament puigcerdanès, tenint en compte que la capital no formarà part del sistema que s’implementarà a la resta de la comarca. Tot i això, serà el Consell el que executi les obres de reforma de la deixalleria, situada a l'entrada del polígon industrial de l'Estació, per convertir aquest recinte en un "punt verd". L’inici d’aquests treballs, que suposaran una inversió de 180.000 euros, és previst per d'aquí a pocs dies.

Des de l'1 d’octubre, s’ha iniciat el període de transició per a la implantació del nou servei, adquisició del material, nous vehicles i la realització de la campanya de comunicació ambiental als municipis de la comarca que han signat els convenis de delegació de competències. La previsió és que la ciutadania gaudeixi del desplegament total del nou servei a principis del 2026. Durant la fase d’implantació del nou sistema, conviuran l’antic i el nou model de recollida de residus. Aquest període de transició permetrà adaptar-se gradualment als canvis i garantir una continuïtat en el servei. També estarà inclòs en el servei l’atenció personalitzada i resolució d’incidències a través dels educadors ambientals que donaran servei a tota la comarca. Aquest servei té com a objectiu garantir el bon funcionament del nou sistema de recollida de residus i oferir un servei de qualitat als ciutadans. Aquestes persones seran les encarregades d’atendre les consultes i dubtes dels veïns, oferint assessorament personalitzat sobre la correcta gestió dels residus. A més, es dedicaran a resoldre qualsevol incidència que pugui sorgir, com ara avaries en els contenidors o acumulació de residus en zones específiques. Gràcies a la seva tasca, es podrà garantir un servei eficient i adaptat a les necessitats de cada municipi.

 

Arribar al 55% el primer any i al 75% en deu anys

Mentrestant, el conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Maria Isern, hi ha afegit que esperen arribar a uns índexs de reciclatge d’entre el 55 i el 60% en el primer any d’implantació del nou model de gestió de residus i que aquest superi el 75% en deu anys. Per tant, si es compleixen les expectatives més optimistes es triplicarà l'índex actual, que és extremadament baix.

Isern també ha comentat que es faran diverses campanyes pedagògiques, que s'adreçaran tant a la població que viu tot l’any a la comarca com als turistes i segons residents. Finalment, ha concretat que, en paral·lel al nou sistema de recollida, s’instal·laran diverses "illes de contenidors d’emergència", a priori pensats per a casos puntuals en què els usuaris no puguin seguir el porta a porta o bé necessitin llençar algun residu concret de manera urgent.


 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El Consell Comarcal de la Cerdanya ha signat el conveni per oferir el servei a grans generadors de residus.

Notícia

Els blocs de pisos que estan a tocar d’una zona amb contenidors intel·ligents passaran a tenir aquest model de contenidors tancats. 

Notícia

El nou contracte de recollida i transport de residus incorporarà més porta a porta i contenidors tancats, està valorat en 105 milions d'euros i donarà servei a 27 municipis de l'Alt Penedès i el Garraf.

Butlletí