L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet posa en marxa un procés de participació ciutadana per definir els elements i usos de 5,1 hectàrees de parc recentment qualificades de zona verda.
Aquest mes de juny l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), posa en marxa un procés participatiu per decidir amb la ciutadania els usos i elements que ha de tenir el parc de Can Zam, en la seva segona fase que correspon a uns terrenys de 51,000 m2 qualificats de zona verda el passat mes de març.
L’alcaldessa Núria Parlon ha presentat el procés participatiu que, amb el lema “Can Zam, el nostre parc viu i punt de trobada”, inclou diverses activitats lúdiques i familiars, adreçades a diferents públics, perquè “el màxim de colomencs i colomenques possibles diguin què volen en aquesta part del parc i alhora donar-lo a conèixer a tota la ciutadania i les seves possibilitats als potencials usuaris i usuàries d’aquest pulmó verd de la ciutat”, ha afirmat l’alcaldessa. A l’acte també ha assistit la 2a. Tinent d'alcaldessa executiva de l’Àrea d’Urbanisme, Medi ambient i Ecologia urbana i Espai públic, Lídia Montero; el 5è. Tinent d’alcaldessa Jordi Mas; la Directora de Participació Ciutadana, Observatori de la Governança, Qualitat Democràtica i Transparència, Isuka Palau; i d’altres regidors i regidores de l’Ajuntament; així com representants de la Plataforma en Defensa de la Serralada de Marina y Can Zam.
Durant la presentació, l’alcaldessa també ha destacat que el nou procés de participació “ha de servir per augmentar encara més els espais de contacte amb la natura i alhora reforçar la concepció d’espai multiusos que va caracteritzar la fase I, perquè Can Zam pugui ser veritablement el parc de tots i totes”.
Fase informativa i comissions de ‘veterans’ i de ‘juniors’
El procés de participació comença aquest mes de juny amb una fase informativa a les entitats i la ciutadania per explicar les accions i activitats plantejades per als propers mesos. Per una banda, es crearà una Comissió de ‘veterans’ de Can Zam amb aquells ciutadans/es o membres d’entitats que van tenir un paper destacat en el procés de participació que va servir per materialitzar la primera fase del parc amb la que s’han creat tres àrees de pic-nic, nous circuits de la salut, la millora de la connectivitat del parc amb el parc fluvial del Besòs i la plantació de prat regat, entre altres aspectes des del 2015.
Així mateix, es crearà la Comissió de ‘juniors’ de Can Zam”, que estarà formada per persones que no han participat en cap procés relatiu a Can Zam, per la seva joventut o per la seva llunyania respecte al primer procés de participació. A més, es comptarà amb la participació no-organitzada o individual, a través d’una butlleta de participació –en paper i on-line- i l’assistència presencial a actes organitzats on tothom podrà dir la seva.
Activitats per definir el Can Zam de tothom
A més de la butlleta de participació que estarà a l’Ajuntament, en aquest web municipal i a centres cívics, es podran copsar les voluntats dels colomencs i les colomenques a partir de cinc activitats destacades.
Una d’elles és un “Aperitiu popular a Can Zam”, una activitat familiar, festiva i de contacte amb el parc plantejada per al diumenge 9 de juliol amb música en directe i animació per a tothom. El “Roda parcs” serà una oportunitat per participar en una visita guiada en autocar a tres parcs de l’Àrea metropolitana de Barcelona on hi ha instal•lacions i usos que són susceptibles de incloure’s en una qualificació de zona verda, com la de Can Zam (fase II).
Una altra activitat destacada és el concurs de maquetes “Petit arquitecte”, una activitat adreçada als nens i nenes de primària que, des de finals de setembre fins a finals d’octubre, podran presentar les seves maquetes de possibles usos de la part de Can Zam que ens ocupa.
També destaca la “Visita teatralitzada i el taller d’usos”, el 16 de setembre, basada en les rutes turístiques ‘Santa Coloma, com mai l’has vist’, a partir de la qual els personatges explicaran la història del parc en un recorregut a peu per la Fase I; després es realitzarà un taller amb els i les participants sobre els possibles usos de la fase 2.
Així mateix aprofitant els dies de mercat (Sagarra, Fondo i Singuerlín), hi haurà estands amb les butlletes de participació. Per altra banda, els estands informatius també es desplaçaran a d’altres espais de màxima afluència de persones.
El gran parc metropolità de Can Zam
El parc de Can Zam és un dels parcs més grans de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Es troba ubicat entre la Serralada de Marina i la plana al•luvial del riu Besós, en un àmbit d’actuació de 30 hectàrees, delimitats per l’avinguda de Francesc Macià, la fàbrica Cacaolat, l’avinguda de la Pallaresa i el Passeig Fluvial del riu Besós.
Can Zam compta actualment amb més de 13.000 m2 de gespa, i més de 1.500 m2 d’espais arbustius i de sotabosc, amb espècies de flora amb notable valor medi ambiental com els pins, alzines, aladerns i pollancres. La fauna està composada per 21 especies d’invertebrats i 28 de vertebrats (sobretot aus, amfibis i eriçons).
D’altra banda, el llac i el seu entorn ofereixen un espai privilegiat per al descans i la desconnexió. Aquest llac que ocupa 4.430 m2 és un bassal naturalitzat.
Can Zam des del segle XVII a l’actualitat
Can Zam rep el nom de la masia situada en arribar al parc, al costat del riu Besòs. Encara que l’edifici data del segle XVII, cap dels seus propietaris havia donat nom a la Masia fins al segle XX. L’origen el trobem en el masover Bartomeu Busquets, conegut popularment com a Zam i que va arribar a ser alcalde de la vila.
L’any 1964, la consideració de Can Zam com a zona agrícola permanent va donar pas a la consideració de zona industrial, residencial i d’equipaments.
El 1976 es convoca la primera gran manifestació sota el lema “Can Zam per al poble”, que donarà lloc a un extens moviment per a reivindicar un parc verd.
El 1978 la Corporació Metropolitana qualifica d’ús públic els terrenys de Can Zam destinats, en principi, a sòl industrial. Aquí començarà un llarg litigi amb l’empresa propietària dels terrenys fins que el 1981 l’Audiència Provincial de Barcelona determina definitivament Can Zam com a zona no urbanitzable. A partir d’aquí, la Corporació Metropolitana adquireix els que seran els terrens de la primera fase del parc.
Els primers equipaments esportius es van construir durant els anys 80 i 90. L’any 1.997, després d’un procés obert on una cinquantena de ciutadans i ciutadanes van participar per fer les seves aportacions i suggeriments per a la configuració del parc, l’Ajuntament i l’AMB van poder inaugurar finalment la primera fase verda de Can Zam l’any 1.999.
En concret, la Fase 1 ha ocupat finalment 11 hectàrees destinades a zona verda i d’oci. Amb les reivindicacions veïnals com a teló de fons, i amb diverses incidències com la construcció de la línia 9 del metro, la construcció d’una pista d’atletisme reglamentària o les diferents modificacions del PGM, la Fase 1 ha finalitzat.
Com a resultat, avui els parc de Can Zam és un espai amb capacitat per complaure tota mena d’usuaris i usuàries de totes les edats. Instal•lacions per practicar l’esport, espais que permeten el descans a la fresca, àrees de pícnic, parcs infantils, jocs biosaludables, jugateca mediambiental, amfiteatre, entre altres elements i una àmplia zona verda, configuren l’actual Fase I.
Fora de la Fase I, però, també trobem una esplanada qualificada per equipaments públics des dels anys 80‘, i que venia allotjant des de fires com la de les entitats, fins actualment grans esdeveniments internacionals com el Rock Fest, el Festival Tomorrowland o la Holi Fest. Aquest espai, però, queda circumscrit a la Fase 2 i se n’haurà de decidir sobre el seu condicionament i ús futurs, a partir del procés participatiu que ara arrenca.