La cooperativa VNG Energia i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú sumen forces

Font: Ajuntament VNG i Canal Blau

13/08/2024 - 08:27

Vilanova i la Geltrú ha fet un pas més cap a la transició energètica sostenible amb la signatura del conveni de col·laboració amb la Cooperativa VNG Energia, l’associació que fa promoció de la mobilitat sostenible i l’eficiència energètica a Vilanova i la Geltrú.

Aquesta entitat entén com a necessària la voluntat de crear comunitats energètiques locals que permetin a famílies i empreses vilanovines utilitzar energia renovable produïda a la ciutat, especialment en aquelles llars o naus que no tenen teulades amb la possibilitat de generar-ne.

El conveni permetrà a Ajuntament i l’entitat teixir vincles i estratègies locals que vagin cap a la transició energètica a la vila, ja sigui en matèries com els models de mobilitat sostenible o en contribuir a repensar normatives i accions que afecten urbanisme, medi ambient o promoció empresarial. Actualment, un centenar de persones i una desena d’empreses estan ja associades a VNG Energia i la voluntat és que de cara l’any vinent unes 300 persones ja es puguin beneficiar d’energia verda.

La regidora d’Emergència Climàtica i Espais Naturals, Iolanda Sánchez, ha destacat “aquesta primera gran pedra que avui posem per la col·laboració entre l’administració i agents com aquesta cooperativa, que farà possible que puguem intercanviar, coordinar, treballar conjuntament i desplegar iniciatives i experiències en el camp de l’eficiència energètica, l’estalvi energètic, les energies renovables, i també la difusió i la creació de cultura per mitigar el canvi climàtic”.

Sánchez ha parlat de la necessitat de descarbontizar la nostra economia, implementant un canvi de paradigma i de funcionament de les ciutats. En aquest sentit, ha agraït la iniciativa associativa de gent que creu en la gestió democràtica per col·laborar amb l’ajuntament per desplegar aquests canvis que s’hauran d’aplicar en el futur.

La regidora ha recordat que des de l’Ajuntament es treballa a trobar finançament per poder implementar noves instal·lacions fotovoltaiques que suposin un estalvi energètic per als equipaments municipals i l’enllumenat públic, aconseguint la màxima producció amb energies renovables. “Quan tinguem excedents voldrem coparticipar i anar generant comunitats energètiques a la ciutat. Volem que arribi l’energia neta i barata especialment a les famílies més vulnerables, i això serà una prioritat”, ha reblat Sánchez.

Rafel Florenciano, president de VNG Energia, s’ha mostrat molt satisfet per la signatura del conveni: “fa poc més d’un any que ens vam constituir, actualment comptem amb un centenar de famílies i una desena d’empreses a l’associació, i gràcies a aquest conveni ens podrem donar a conèixer més a la població, a mesura que anem adquirint capacitat de producció d’energia renovable fotovoltaica”.

El conveni de col·laboració centrat en la transició energètica regula els aspectes que són competència de l’Ajuntament, i els aspectes de divulgació i promoció, que corresponen a l’entitat. En aquest sentit, Florenciano destacava com estan avançant en temes de producció d’energia renovable: “Ja ens han cedit el primer espai de teulada, de les empreses Construccions Contreras i Autocosp, que ens permetran instal·lar uns 100 kilovats d’energia fotovoltaica. Allà s’hi podran connectar unes 80 famílies. Volem arribar a unes 300 famílies l’any vinent”.

La cooperativa permet a la ciutadania o a petites empreses que no tenen teulada a afegir-se a aquest sistema: “la ciutadania que s’hagi fet soci de la cooperativa es podrà connectar a la nostra capacitat de producció. És una connexió telemàtica, i les famílies podran consumir energia renovable sense necessitat de tenir una casa unifamiliar amb plaques fotovoltaiques”.

La signatura d’aquest conveni és un primer pas d’impuls i suport a les comunitats energètiques locals, amb la finalitat d’afrontar el canvi climàtic i la consegüent transició energètica cap a la producció i consum d’energies renovables, l’adopció de mesures sobre eficiència energètica i la mobilitat elèctrica, en la perspectiva d’assolir un model de desenvolupament plenament sostenible social, econòmica i mediambientalment.

 

 


 

Categories: 

Relacionats

Article

Els integrants de la Comunitat Energètica Municipal de Sitges ja han començat a rebre l'energia fotovoltaica dels edificis municipals.

Acte
06/11/2024 - 09:00
Sala d’actes de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (UPC) . Av. de Víctor Balaguer, 1 Vilanova i la Geltrú
Notícia

Les 55 sol·licituds que s’han inscrit per participar en la primera Comunitat Energètica de Sitges finalment es podran beneficiar totes de l’energia generada a les instal·lacions fotovoltaiques dels edificis municipals del polígon Pruelles-Mas Alba

Butlletí