La Diputació de Barcelona aprova 50 milions d'euros per finançar inversions municipals per lluitar contra el canvi climàtic

05/04/2022 - 20:00

El Ple de la Diputació de Barcelona a aprovat el programa Renovables 2030, que impulsa actuacions de caràcter emblemàtic, de gran escala i amb un impacte significatiu en la reducció de les emissions locals de gasos d’efecte d'hivernacle i en la reducció dels costos energètics locals.

La Diputació de Barcelona va aprovar l'any 2019 una declaració institucional sobre l’emergència climàtica l'any 2019 i és la primera entitat coordinadora del Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia, amb uns objectius de reducció del 55 per cent de les emissions de CO2 per a l’any 2030 i assolir la neutralitat climàtica l’any 2050 als municipis de la província de Barcelona. El Programa sectorial Renovables 2030 dona resposta als acords de la declaració d'emergència climàtica i forma part del Projecte transformador Renovables 2030.

L’objectiu del programa és el de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle dels equipaments i infraestructures locals, augmentar la producció d’energia renovable i millorar l’eficiència energètica i la reducció de consum de l’enllumenat públic. 

És per aquest motiu que el diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, ha qualificat el programa "d’històric perquè reduirà les factures del món local en 10 milions d’euros i permetrà estalviar 26.000 tones l’any de CO2; avui és un dia molt important per la Diputació i per l’Àrea d’Acció Climàtica: l’acció es demostra en els pressupostos i aquests pressupostos demostren aquesta acció".,En els tres propers anys la Diputació finançarà inversions per realitzar obres d’alt impacte en la lluita contra el canvi climàtic, que són els projectes d’instal·lació de plaques fotovoltaiques de més de 80kWp, d’instal·lació de calderes de biomassa de més de 80kW i totes aquelles actuacions de millora de l’eficiència d’enllumenat públic que contemplin canvis d’un mínim de 300 punts de llum.

El programa sectorial Renovables 2030 va dirigit als ajuntaments de la província i, també, als ens supramunicipals en cas que tinguin competències en la gestió dels residus o en el cicle de l’aigua, com a gestors d’instal·lacions on es puguin dur a terme aquestes actuacions d’alt impacte.

El programa sectorial format part del projecte transformador Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona, que vol implantar les energies renovables i les comunitats energètiques als municipis de la província de Barcelona per avançar cap a una economia descarbonitzada i menys deslocalitzable. El mateix projecte transformador inclou un altre programa d'inversions executades pels ens locals dotat amb 12 M€, el Programa sectorial d'actuacions per fer front a l'emergència climàtica; i també inclou inversions d'execució directa per la Diputació de Barcelona, amb cofinançament dels fons FEDER, per valor de més de 5 M€ en els projectes Biomassa pel Clima i Feder Fotovoltaica.


 

Categories: 

Relacionats

Entrevista

“El temps dels grans discursos ha acabat. És el moment de l’acció, i l’acció es demostra amb els pressupost”. Amb aquesta contundència Xesco Gomar, president de la Xarxa i diputat d’Acció Climàtica, mostra el seu compromís per recolzar el lideratge dels municipis en la transició energètica o la gestió de residus. Ens parla en aquesta entrevista, arrel de la 22a Assemblea de la Xarxa, dels 70 milions d’euros del pla Renovables 2030, ja invertits en més de 130 projectes municipals o la necessitat accions supramunicipals per recolzar l’acompliment dels objectius europeus de reciclatge.

Entrevista

A Laura Campos, alcaldessa de Montcada i Reixac, li brillen els ulls quan parla de la seva ciutat. Li agrada posar de relleu que, malgrat la seva ubicació, Montcada no és una cruïlla, sinó un indret amb patrimoni, cultura i una gran riquesa natural gràcies als rius que travessen el seu terme. D’aquesta riquesa i dels seus reptes ens va parlar arrel de la celebració a Montcada, el passat 15 de juny de la 22a Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Opinió

La temperatura de la superfície del sòl d’algunes parts d’Espanya supera els 53 graus, en un moment en què encara acaba de començar l’estiu. La plantació generalitzada d'arbres a la ciutat podria compensar els augments de les morts que s'atribueixen a la calor a mesura que avança el canvi climàtic.

Butlletí