Es presenta el ‘Programa sectorial de transició ecològica 2030’ de la Diputació de Barcelona, que té l’objectiu de finançar projectes municipals d’adaptació i mitigació al canvi climàtic.
La Diputació de Barcelona va presentar ahir 18 de juny a la sala gran de l’Espai Francesca Bonnemaison el 'Programa sectorial de transició ecològica 2030', que destinarà 47 milions d’euros entre 2024 i 2025 a projectes locals d’acció climàtica. Es vehicula a través de dues línies: 'Adaptaclima 2030', per a projectes municipals d’adaptació al canvi climàtic, per valor de 16 milions d’euros, i 'Renovables 2030', successió del programa sectorial del mateix nom, amb una dotació de 31 milions d’euros.
Marc Serra, president delegat de l'Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona, va inaugurar l’acte posant especial èmfasi en el fet que l’objectiu del programa és «lluitar contra el canvi climàtic de la manera més integral possible». «Tenim diversos objectius, tots ells imprescindibles. Hem de revertir l’actual crisi de la biodiversitat, reduir el consum energètic i adequar els espais públics a l’augment continuat de les temperatures, que afecta especialment els més vulnerables».
El programa té per objecte impulsar inversions per accelerar tant l’adaptació dels municipis als impactes del canvi climàtic com a la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle a la província de Barcelona, i alhora reduir els costos energètics dels ens locals de la província. «Si l’administració pública va per davant la ciutadania se sumarà a aquesta transició ecològica tan necessària». Un discurs en què Serra també va apel·lar a la lluita contra l’auge «d’una extrema dreta que qüestiona els grans consensos climàtics i l’evidència científica».
Es van presentar també diversos casos d’èxit, explicats pels alcaldes i les alcaldesses dels mateixos municipis. Alba Barnussell va exposar la instal·lació d’una planta fotovoltaica al pol ambiental de Can Cabanyes, a Granollers, un projecte que ha rebut una subvenció a través del programa de la Diputació de Barcelona d’1,5 milions d’euros. «El projecte d'instal·lació FV es fa en un antic abocador d'escombraries, un erm sense ús, pel qual es dona un nou ús ambiental, i en el marc del programa de govern de l'Agenda 2030, i un conjunt d'accions al municipi per impulsar la transició energètica i l'adaptació al canvi climàtic».
Isabel Garcia, alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, va parlar de la rehabilitació del sostre i instal·lació d'una planta fotovoltaica a la coberta de la Nau de Serveis Municipals de La Creueta (408.579 euros). També va fer especial èmfasi en les «dificultats del municipi per constituir les comunitats energètiques locals i l'impuls de l'energia fotovoltaica», fent referència a un «consens entre consistoris per arribar a algun acord amb Endesa, per tal que facilitin i flexibilitzin els procediments», ja que acostumen a «alentir els projectes de transició ecològica». Martí Pujol, alcalde de Llinars del Vallès, va exposar la instal·lació de biomassa i distribució de calor als edificis municipals (794.367 euros). «La voluntat de ser el primer municipi de més de 10.000 habitants que tots els seus equipaments municipals s'escalfen amb biomassa i de quilòmetre 0 de boscos propers del Maresme», va concloure.
Alba Barnussell (alcaldessa de Granollers), Isabel Garcia (alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda) i Martí Pujol (alcalde de Llinars del Vallès) | Diputació de Barcelona
Francesc de Sàrraga, cap de l’oficina tècnica de canvi climàtic i sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, va exposar els detalls de les dues línies d’ajudes que s'inclouen dins del programa. 'Adaptaclima 2030' és un fons de prestació garantit per a tots els ajuntaments de la província excepte el de Barcelona, es dividirà en ajuts que aniran dels 20.000 fins als 75.000 euros segons la mida de la població. Aquestes partides aniran destinades a l’estalvi i l’eficiència dels recursos, solucions basades en la natura, creació d’espais d’ombra i refugis climàtics exteriors.
Per altra banda, 'Renovables 2030' és un fons econòmic de concessió directa per concurrència i poden accedir els municipis de la província i ens supramunicipals amb competències en residus i cicle de l’aigua, per fer inversions en infraestructures d’aquests àmbits. L’import mínim de cada sol·licitud haurà de ser de 80.000 €, i s’arribarà a un màxim del 75% del pressupost d’execució de contracte (PEC). Les tres línies d’actuació es dividiran entre la instal·lació de plaques fotovoltaiques, la millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic i el finançament de calderes de biomassa.
Imma Pruna, gerent de Serveis de Medi Ambient en Diputació de Barcelona, va presentar un balanç de la implantació d’energies renovables de la primera edició del 'Programa sectorial Renovables 2030', que dona resposta als acords de la declaració d’emergència climàtica i forma part del 'Projecte Transformador Renovables 2030'. En total, aquest projecte ja ha invertit des de 2022 104 milions d’euros, que han beneficiat a 146 municipis i han d’ajudar a estalviar 50 milions de kg de CO₂ i gairebé 24 milions d’euros de forma anual. En total, permetrà produir 118.196.633 kWh.
El 48% de l’import concedit s'ha destinat a instal·lacions de plaques fotovoltaiques, el 37% a l’enllumenat públic i el 15% a biomassa. A la modalitat de fotovoltaica, el 40% de l'import ha estat per a comunitats locals d'energia, el 30% per a consum individual, el 24% per a instal·lacions compartides entre equipaments municipals i el 6% per a les llars més vulnerables. Un pla al qual es dona continuïtat amb els 31 milions de 'Renovables 2030' que van anunciar dimarts passat.