La Diputació de Barcelona i el Ministeri per a la Transició Ecològica es comprometen per impulsar les energies renovables i l’eficiència energètica

Suport als municipis de menys de 5.000 habitants
16/04/2021 - 18:34

Les dues administracions col·laboraran en l’impuls d’instal·lacions fotovoltaiques i de biomassa en els 181 municipis de menys de 5.000 habitants de la província de Barcelona.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del Govern espanyol, Teresa Ribera, han signat aquest divendres, a Can Serra, seu central de la Diputació; el Protocol per a l’impuls de les energies renovables i l’eficiència energètica en municipis de menys de 5.000 habitants i el desenvolupament del programa “Renovables 2030”. El document s’empara en l’acord de col·laboració que la presidenta Marín ja va formalitzar amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, el febrer del 2020.

A l’acte, també han assistit el diputat d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, i el subdelegat del Govern a Barcelona, Carles Prieto.  

En el protocol, la corporació i el ministeri de Transició Ecològica es comprometen a “avançar en la col·laboració” amb l’objectiu “d’aprofitar sinèrgies i permetre una millor i efectiva participació en el disseny, execució i evolució” de les iniciatives previstes.

 

Programa Renovables 2030

L’impuls de les energies renovables és una de les estratègies principals de la Diputació de Barcelona, i s’articula a través del programa “Renovables 2030”.

En aquest context, la Diputació ha identificat els 181 municipis barcelonins de menys de 5.000 habitants susceptibles d’acollir instal·lacions d’energia solar fotovoltaica o de biomassa, i que el protocol signat avui prendrà com a referència per a facilitar-ne l’execució.

El programa “Renovables 2030” de la Diputació de Barcelona està alineat amb la Declaració d’Emergència Climàtica de la corporació, amb el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima del Govern espanyol i, també, amb la Llei Catalana contra el Canvi Climàtic de la Generalitat. L’objectiu és contribuir a la reducció  d’un 40% els gasos amb efecte d’hivernacle els pròxims 10 anys, com marca el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia, i aconseguir que les energies renovables representin el 100% del consum energètic el 2050, com proposa la Unió Europea.

 

Col·laboració entre administracions

El protocol també estableix que la Diputació i el ministeri de Transició Ecològica posaran en marxa les iniciatives necessàries per promocionar les comunitats energètiques locals i la col·laboració entre administracions. Això inclou el disseny conjunt d’estratègies i materials de difusió, d’optimització de recursos i d’aprofitament de sinèrgies.

Amb una durada prevista de tres anys, el document també estipula la col·laboració amb altres administracions públiques locals, associacions empresarials, experts i altres agents socials.


 

Relacionats

Article

El Centre de Conservació de Carreteres de la Diputació de Barcelona, situat a Calldetenes, és el primer edifici corporatiu en assolir el consum zero, gràcies a les obres de substitució de la coberta i d’adequació que s’hi han dut a terme i que han tingut un pressupost de 339.000 euros.

Article

El passat any 2023 l'Ajuntament va instal·lar 6 plantes fotovoltaiques d'autoconsum en equipaments del municipi amb la subvenció del Programa sectorial Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona

Article

Les parròquies se sumen a Energia del Prat amb plaques fotovoltaiques a les cobertes de les esglésies de Sant Pere i Sant Pau i de la Mercè. Amb aquestes noves instal·lacions, la comunitat local d'energia arribarà a produir 1.225kW.

Butlletí