Font: Ajuntament de Vic i Fira de Biomassa
La cita és el 23, 24 i 25 de febrer al Recinte Firal El Sucre, on hi exposaran més de 80 empreses i entitats del sector.
El regidor de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga, acompanyat del regidor de Món Rural i Medi Ambient, Josep-Ramon Soldevila, la directora de l’ICAEN, Assumpta Farran, i la Cap d’Àrea de Gestió del Centre de la Propietat Forestal, Francesca Famadas, ha presentat aquest matí, a l’Ajuntament de Vic, la nova edició de la Fira de Biomassa de Catalunya, que tindrà lloc els dies 23, 24 i 25 de febrer al Recinte Firal El Sucre de Vic.
Els dos regidors de l’Ajuntament de Vic han destacat l’aposta de la ciutat per aquesta font d’energia que aporta beneficis ambientals, contribueix al manteniment dels boscos, disminueix el risc d’incendis i suposa, també, una oportunitat de desenvolupament econòmic. Aquest suport, segons han explicat, no només es concreta amb l’organització de la Fira, sinó també amb la implantació d’aquesta font d’energia en diverses instal·lacions municipals.
D’altra banda, la directora de l’ICAEN (Institut Català d’Energia) ha exposat que el 92% de l’energia que es consumeix al nostre país s’ha de comprar a l’estranger, i que Espanya i Catalunya estan un 18% per sobre de la mitjana europea pel què fa al grau de dependència externa d’energia. Per tot això, en els últims anys el govern català ha tirat endavant diversos plans i línies d’actuació per reduir aquesta dependència externa. És el cas, segons ha destacat Assumpta Farran, del Pacte Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya, que es va presentar fa 10 dies, i que té per objectiu consensuar un nou model energètic català renovable, net, descentralitzat, democràtic i sostenible, que es pugui basar al 100% en les energies renovables a l’horitzó del 2050. Segons Farran, “aquesta transició ha d’anar acompanyada d’un canvi social perquè pugui ser una realitat”. Per la seva part, la Cap d’Àrea de Gestió del Centre de la Propietat Forestal ha afirmat que Catalunya és un país eminentment forestal, “té un 41% de superfície arbrada” i que cal gestionar millor aquesta circumstància tan del punt de vista econòmic com mediambiental.
La Fira de Biomassa de Catalunya s’estructura a partir de tres eixos: la zona expositiva, les jornades tècniques i les activitats paral·leles. Pel què fa a la zona expositiva, estarà situada al El Recinte Firal El Sucre i acollirà 87 expositors d’empreses i institucions relacionades amb el sector com distribuïdors de marques de calderes de biomassa i de maquinària diversa, instal·ladors, fabricants, consultors energètics, entre altres. La majoria dels expositors procedeixen de Catalunya, però també n’hi ha d’altres comunitats com Euskadi, Comunitat Valenciana, Comunitat de Madrid, Navarra, Aragó i Galícia.
Les jornades tècniques es duran a terme els dies 23 i 24 a l’Auditori Marià Vila d’Abadal, de l’edifici El Sucre, i s’estructuraran en 6 blocs temàtics: Evolució del Sector de la Biomassa, Innovació i Nous Projectes, Biomassa a l’Edificació, Qualitat Ambiental, Seguretat Davant el Risc d’Inhalació de CO i Dinar-Trobada empresarial.
Pel què fa a les activitats paral·leles, destaquen dues novetats: d’una banda, la primera edició dels Premis Biomassa Catalunya 2017, promoguda des del Clúster de Biomassa i l’Ajuntament de Vic per promocionar les bones pràctiques en l’ús de la biomassa, i de l’altra les jornades de formació per a les escoles, amb les que es pretén apropar als alumnes dels centres formatius amb especialitat en estudis forestals a diferents conceptes sobre el sector de la biomassa forestal. En aquestes sessions, es tractaran aspectes relacionats amb la gestió forestal, la situació actual del mercat de la biomassa a Catalunya i els tipus i característiques de les instal·lacions. Les escoles que hi participaran són: Escola Xifra Santa Coloma de Farners, Escola Agrària del Solsonès, Escola de Formació Professional Quintanes, Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus, i Escola Agrària d’Amposta.
L’acte inaugural de la Fira es farà el dijous 23 de febrer, a les 9h30, a l’Auditori Marià Vila d’Abadal, de l’edifici El Sucre, i anirà a càrrec de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, i de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra.
La 5a Fira de Biomassa de Catalunya està organitzada per l’Ajuntament de Vic, la Generalitat de Catalunya, a través del Centre de la Propietat Forestal, l’Institut Català d’Energia i la Direcció General de Forests, el Consell Comarcal d’Osona, el Centre Tecnològic Forestal, el Clúster de la Biomassa i les Diputacions de Barcelona i Girona.