Font: Generalitat de Catalunya
La Generalitat celebra enguany el Dia Mundial del Medi Ambient amb la presentació d’una nova campanya, l’organització de diversos actes durant tota la setmana i col·laborant amb activitats organitzades per diferents entitats en el marc de la Setmana de la Natura.
L’acte institucional tindrà lloc, avui a la tarda, al Born Centre de Cultura i Memòria. Coincidint amb l’Any Margalef, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, presidirà, a les 17h, l’acte central, que acollirà la interpretació d’Enric Llort d’una adaptació del llibre L’home que plantava arbres, de Jean Giono, que narra la història d’Elzéard Bouffier, un home de muntanya que decideix transformar el paisatge que l’envolta.
Durant l’acte també se celebrarà un col·loqui sobre el llegat del doctor Ramon Margalef, moderat pel director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, amb la participació del catedràtic del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona, Narcís Prat i la biòloga marina de l’Institut de Ciències del Mar, Cèlia Marrasé.
Les tovalloletes al vàter, un monstre
Es presentarà la campanya mediàtica Estem creant un monstre, elaborada en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), per conscienciar la ciutadania de l’impacte ambiental i econòmic que suposa el llançament de residus sòlids pel vàter, com ara tovalloletes, bastonets i altres productes d’higiene personal que no es degraden.
Inclou anuncis en premsa, ràdio, televisió, mitjanes digitals, i altres suports, que es difondran durant el 2019 i el 2020.
Premis Apilo XII
D’altra banda, coincidint amb aquest dia, l’Agència Catalana de Residus celebra l’acte de lliurament de la cinquena edició del concurs Apilo XII, que promou la recollida selectiva de piles entre la comunitat educativa.
Enguany hi han participat unes 900 escoles d’arreu de Catalunya, el que suposa la implicació de 354.000 alumnes. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) l’organitza des del 2015, amb el suport dels sistemes integrats de gestió Ecopilas, ERP, UNIBAT i ECOLEC, per sensibilitzar i promoure la recollida selectiva de bateries entre els escolars.
Jornada de formació i voluntariat ambiental
En paral·lel, el 6 de juny el Departament de Territori i Sostenibilitat organitza una nova jornada de formació per al seu personal, on es duran a terme tasques de voluntariat ambiental per contribuir en diversos projectes en marxa i sensibilitzar el seu personal sobre la importància de preservar l’entorn.
En aquesta ocasió, el personal del Departament podrà triar entre tres ubicacions: el Parc Natural de Montserrat, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, i el Parc Natural del Delta de l’Ebre. Les tasques a fer inclouen l’arranjament de camins, la desbrossada, neteja de vegetació i prospeccions a la recerca d’espècies invasores, entre altres. Es tracta de la 6a edició d’aquesta jornada. Des del 2014 hi ha participat 425 participants.
Aprofundint en les espècies exòtiques invasores
D’altra banda, avui el Museu de Ciències Naturals de Barcelona acull la jornada Les espècies exòtiques invasores a Catalunya, organitzada pel Departament de Territori i Sostenibilitat, en el marc de l’exposició #SOMNATURA, que es pot veure al Museu Blau fins al novembre. Aquestes espècies són un dels cinc principals problemes per a la conservació de la biodiversitat segons el recent informe de la Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES).
L’objectiu de la jornada, que compta amb la participació de persones expertes de diversos organismes i entitats, és difondre la situació de les espècies exòtiques a Catalunya mitjançant alguns exemples.
Setmana de la Natura
El Dia Mundial del Medi Ambient s’emmarca dins la Setmana de la Natura, que se celebra de l’1 al 9 de juny a Catalunya. Enguany, centrada en la problemàtica de les espècies exòtiques invasores, la setmana acull centenars d’activitats per viure la terra i conscienciar la societat de la necessitat de conservar la natura i el territori.
Un any més, la Generalitat dona suport a aquesta iniciativa, promoguda per entitats ambientals, que ofereix excursions, tallers, visites guiades, activitats familiars, exposicions, activitats infantils i sortides de camp adreçades a tothom.