"La implicació de tots" en la millora de la recollida selectiva dels residus

14/10/2019 - 09:00

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha demanat avui “la implicació de tots” en la millora de la gestió i prevenció dels residus, durant l’obertura de la jornada ‘Prevenció i Gestió dels residus municipals: cap al 2030’.

Ho ha fet en una jornada que ha organitzat la Plataforma residusmunicipals.cat, creada per l’Agència de Residus de Catalunya, Ecoembes i Ecovidrio, amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Calvet ha animat la ciutadania a participar en el procés participatiu de la futura Llei de prevenció i gestió dels residus i per a l’ús eficient de recursos, que s’iniciarà en breu

En aquest sentit, el conseller ha animat la ciutadania a implicar-se en el procés participatiu que en breu s’iniciarà per elaborar la futura Llei de prevenció i gestió dels residus i per a l’ús eficient de recursos. La voluntat, ha dit, és complir amb els ambiciosos objectius que marquen la Unió Europea i el Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya (PRECAT20).

Calvet ha recordat la importància dels “residus com a recursos que no podem malbaratar”, en la línia de l’aposta del Govern per l’economia circular, la millora de la qualitat ambiental i la lluita contra el canvi climàtic. Així, ha insistit que “en un context d’emergència climàtica, una millor gestió de residus contribueix a disminuir les emissions de carboni”. També ha incidit en la necessitat de treballar en l’eliminació dels plàstics d’un sol ús que tant impacten en l’entorn.

 

Increment del reciclatge

Europa marca específicament la necessitat d’incrementar el reciclatge dels residus: un 55% el 2025, el 60% el 2030, i el 65% el 2035. Això implica que els nivells de recollida selectiva s’hauran de situar entre el 60% i el 75%.

Durant la jornada es podran escoltar les experiències i projectes de diferents entitats municipalistes, municipis, i empreses, específicament, de l’àmbit comercial. També es tractarà d’altres fluxos de residus que cal reforçar, com és el cas dels tèxtils. Finalment, s’analitzarà la problemàtica i la normativa sobre els plàstics d’un sol ús.

 

Intercanvi de coneixement

residusmunicipals.cat és un espai que facilita l’intercanvi de coneixement entre municipis i agents del sector i posa a disposició de la professió diferents eines per facilitar l’assoliment dels objectius 2020. La plataforma compila un ampli i actualitzat recull d’actuacions i bones pràctiques adoptades en prevenció, minimització i reutilització de residus, així com tota la informació rellevant sobre la seva gestió.

D’aquesta manera, els municipis tenen a l’abast una eina que és útil per descobrir tots els recursos que poden implementar en matèria de recollida selectiva des de diversos angles. El web ofereix les millors pràctiques i experiències d’èxit que ja s’han dut a terme perquè cada ajuntament n’aprofiti l’expertesa.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Amb la participació de més de 3.000 persones que se sumen a la lluita contra el malbaratament alimentari, participant en les diverses activitats de la campanya

Notícia

A partir del 2026 l’import variarà en funció de les dades de participació de cada habitatge en el «Porta a Porta».

Butlletí