La Línia Blava: una acció per visibilitzar el canvi climàtic

Font: La Vola i Centre de la Platja

26/03/2019 - 08:36

El canvi climàtic és un fet: la temperatura global del planeta augmenta i els patrons climàtics d’arreu del món estan canviant. Activitats com la Línia Blava, remarquen la importància del paper de la ciutadania com a agent proactiu i donen l’oportunitat de conèixer les eines que tenim al nostre abast per lluitar contra el canvi climàtic.

L’activitat va tenir lloc el diumenge 10 de febrer en marc de la Biennal ‘Ciutat i Ciència’ impulsada per l’Ajuntament de Barcelona. Experts científics com el Dr. Ricard Solé, professor d’investigació a la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i el Dr. Jordi Salat, matemàtic i oceanògraf a l’Institut de Ciències del Mar (ICM), hi van participar oferint la seva visió científica sobre el futur que es preveu a les nostres costes i com ens hi adaptarem.

La Fàbrica del Sol va ser l’espai escollit per a la jornada que va combinar la xerrada d’experts científics amb activitats a la platja del Somorrostro i al Passeig Marítim. Els participants van visitar la senyalística de la sorra de la platja que marcava on arribaria el nivell del mar durant els anys vinents i van poder enganxar-hi els seus missatges de canvis als quals es comprometien per a frenar el canvi climàtic. A més, van poder veure els 19 kg de deixalles recollides per l’entitat Pure Clean Earth durant el transcurs de l’activitat.

L’activitat va finalitzar amb una proposta familiar i lúdica que consistia a pintar a sobre de la línia blava marcada al Passeig Marítim, i que representava com serà l’augment del nivell del mar a la platja del Somorrostro d’aquí a 100 anys. Amb plantilles d’animals realitzades a l’Ateneu de fabricació de la Fabrica del Sol, petits i grans completaven aquesta hipotètica línia blava: meduses, peixos, tortugues i coralls feien saber als vianants quines espècies es veuran més afavorides i quines es preveu que minvin les seves poblacions en un futur si no hi posem remei.

L’activitat de la Línia Blava es va organitzar en col·laboració del col·lectiu de científics i investigadors Big Van Ciència, l’entitat SokoTech i el Centre de la Platja, entre d’altres agents. Des d’aquest equipament municipal d’educació ambiental del litoral de Barcelona, el qual Lavola gestiona des de fa més de 10 anys, es manté una llarga trajectòria de sensibilització de la ciutadania sobre el canvi climàtic alineada amb el compromís ciutadà per la sostenibilitat i el recent Pla Clima.

Aquesta implicació es fa palesa amb la programació d’activitats i tallers que cada temporada ofereix el Centre de la Platja i que recentment ha inclòs tallers informatius com “Nosaltres i el canvi climàtic”, d’altres de caràcter pràctic com “Canviarà el canvi climàtic el nostre consum de peix?” o bé d’aprenentatge sobre futurs escenaris amb el taller “Què en saps, de les meduses”, per reflexionar sobre l’augment de la temperatura de l’aigua i la dominància d’algunes espècies. Igualment des de l’equipament també s’utilitza el recurs itinerant el Laboratori de la Platja per acostar als usuaris de les platges de Barcelona coneixements sobre el litoral.


Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Acte
10/04/2024 - 00:00
Barcelona
Article

El passat 19 de novembre es va celebrar la jornada de networking de la Xarxa Barcelona + Sostenible, amb 134 assistents de més de 100 organitzacions de la ciutat que es van reunir al Born Centre de Cultura i Memòria. Durant el Fem Xarxing d’enguany, es van posar en valor les bones pràctiques i accions per la sostenibilitat emmarcades en els Reptes de ciutat, mentre s’estrenyien relacions i se n’establien de noves.

Article

La seu del nou equipament de referència en matèria d’educació ambiental és en aquesta guingueta als jardins de Joan Prats, però les activitats s'estenen a tots els barris.

Butlletí