La moda circular i sostenible, protagonista de la XIV Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Font: Generalitat de Catalunya i Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat

21/11/2022 - 17:28

Del 19 al 27 de novembre s’organitzen arreu d’Europa accions de sensibilització sobre la prevenció de residus, 1.100 a Catalunya

La meitat de les accions s’emmarquen en la temàtica de la moda circular, des de tallers de costura fins a projectes innovadors d’aquest sector

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en coordinació amb diverses regions europees, organitza, del 19 al 27 de novembre, la catorzena Setmana Europea de la Prevenció de Residus (European Week for Waste Reduction, EWWR). Durant aquests dies se celebraran milers d’activitats arreu d’Europa, de les quals 1.100 tenen lloc a Catalunya. Activitats que busquen sensibilitzar i donar a conèixer estratègies per reduir la generació de residus.

A Catalunya enguany hi participen 249 entitats, entre administracions públiques, associacions, empreses, fundacions i institucions educatives, que organitzen activitats en 39 comarques i 264 municipis. Es poden consultar totes les activitats a l’agenda de la Setmana. La Diputació de Barcelona i l'Àrea Metropolitana, en coordinació amb l'Agència de Residus de Catalunya i a través de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, donen suport i recursos de sensibilització i educació ambiental presencials i virtuals a molts d'aquest ens locals .

 

Reduir els residus tèxtils

L’edició 2022 de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus se centra en la moda circular i sostenible, per destacar el fort impacte que el sector tèxtil té al nostre planeta, però sobretot per inspirar accions que aportin més circularitat.

A Catalunya la meitat de les accions de la Setmana versen sobre la moda circular, per mostrar alternatives sostenibles per reduir la generació actual i potenciar una moda més respectuosa.

Una persona genera 22 kg de residus tèxtils cada any, dels quals a Catalunya només es recullen selectivament l’11%.

Darrere de les catifes vermelles, les desfilades de moda i les vendes, hi ha una indústria massiva que dona feina a més d’1,5 milions de persones només a Europa. Però l’altra cara de la moneda explica una història diferent, menys brillant i molt més alarmant. El de la indústria tèxtil i de la confecció és un dels sectors més contaminants. Causa un fort impacte en l’ús del sòl, la contaminació de l’aigua i fins i tot en les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Aquest sector té un alt impacte ambiental i social en totes les fases, des de la producció, la distribució, l’ús i el final d’ús (recollida selectiva, reutilització, reciclatge i gestió final de residus, que la majoria de vegades està relacionada amb la incineració i els abocadors).

 

Pacte per a la Moda Circular

La primavera passada es va presentar el Pacte per a la Moda Circular, un acord voluntari entre institucions i empreses de les diferents baules de la cadena de valor tèxtil de Catalunya, per facilitar la incorporació de mesures de circularitat, l’impuls de projectes col·laboratius i la millora de la competitivitat del sector.

El pròxim 27 de novembre, a la Gran Clariana del parc de les Glòries de Barcelona s’instal·laran dues tones de residus procedents de la recollida selectiva per simbolitzar la generació actual i els objectius que es volen assumir. Una representació de la imatge gràfica del Pacte, acompanyada d’una muntanya de residus tèxtils, representarà la roba que generen 100 persones. També s’hi faran tallers i activitats educatives per explicar quin impacte té la roba i com allargar-ne la vida útil.

L’acció està coorganitzada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’Agència de Residus de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Ciutats i Regions cap a la Sostenibilitat i l’entitat Solidança, en el marc del seu projecte Eurotextils circulars.

Durant la Setmana es compta amb la participació activa d’altres membres del Pacte per la Moda Circular, com Formació i Treball, Horitzó del Berguedà, Humana o Picvisa, Circoolar i Hilaturas Arnau, Barcelona Moda Sostenible, o els ajuntaments de Barberà del Vallès i Sant Feliu i el Consorci pel Tractament Residus Sòlids Urbans del Maresme i el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Occidental. Tots incentiven un recurs tèxtil més sostenible a Catalunya i divulguen el missatge que una moda circular i sostenible és possible i és una realitat.

 

Portal de recursos virtuals

De nou, es reedita el portal interactiu de recursos virtuals, coordinat des de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona, amb un conjunt de nous recursos virtuals compartits.

D’aquesta manera s’ofereix a totes les entitats participants en la Setmana un recull obert i gratuït de recursos específicament virtuals, des de nous capítols del “Fes-ho tu mateix” fins a jocs educatius, vídeos, reptes... El portal s’ha dissenyat com una narració que permet entendre què comporta una moda circular i sostenible i la importància de la prevenció dels residus a mesura que anem descobrint el conjunt de recursos i que es pot fer arribar i difondre directament a la ciutadania.

També cal remarcar l’esforç de tantes entitats per enfocar-se en el dia temàtic, esforç que indica el compromís que tenim tots nosaltres per tal de fer una transició cap a una societat més implicada, participativa i sostenible.

 

Participació popular

Les activitats de la Setmana són molt variades a tot el territori. Destaca l’alt nombre de mercats o punts d’intercanvi de joguines, roba, i llibres; sessions per aprendre a fer bon compost; accions i curses de neteja en espais naturals; recollides d’aliments a punt de caducar o tallers per aprendre cuinar evitant el malbaratament alimentari; tallers i xerrades de reparació per allargar la vida útil de mobles, de petits electrodomèstics o arreglar roba; la celebració del dia sense paper; campanyes de publicitat no gràcies; estratègies per substituir envasos d’un sol ús per cantimplores o carmanyoles, o sessions participatives per debatre el nou pla de prevenció de residus.

 

Projecte referent a Europa

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR) va néixer l’any 2009 en el marc del Programa Life gràcies a l’empenta de diversos estats i regions i a la participació continuada de diferents entitats. En 14 anys ha esdevingut un projecte referent a Europa, amb la participació de més 38 regions de 33 països que celebren la Setmana cada any, amb més de 16.000 accions, de les quals un miler són catalanes.

El projecte ha rebut diversos reconeixements, des del premi Best of the Best dels projectes Life de l’any 2013 fins al reconeixement del Parlament Europeu l’any 2015. Actualment, fora del Programa Life, té un comitè directiu format per membres destacats de la Comissió Europea i del Comitè de Regions d’Europa, on hi ha 10 entitats més, entre les quals l’Agència de Residus de Catalunya.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus inclou enguany prop d'un miler d'activitats a tot Catalunya. El tret de sortida s'ha donat aquest dissabte, 16 de novembre, al Mercat de Sant Antoni de Barcelona, el primer “Enrenou d’Aliments” un concurs on alumnes de quatre escoles d’hostaleria i restauració han competit per fer la millor recepta utilitzant aliments espigolats i amb el mínim residu possible.

Article

Dimecres 13 de novembre surt a la venda Un món de deixalles, d’Oliver Franklin-Wallis, un assaig necessari, exhaustiu i fascinant sobre la gestió global dels nostres residus, que analitza amb rigor i de forma amena tot l’arc de malbaratament. Surt, oportunament, just abans de l’inici de la Setmana Europea de Prevenció de Residus (16-24 de novembre). 

Article

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2024, l'Agència de Residus de Catalunya comparteix els següents casos pràctics i eines per sensibilitzar sobre la prevenció del malbaratament alimentari.

Butlletí