La Paeria de Lleida, compromesa en la lluita contra el canvi climàtic

19/09/2021 - 10:00

L’ajuntament impulsa polítiques per mitigar els efectes i adaptar-se al canvi climàtic, com es recull en la Declaració d’emergència climàtica a Lleida signada el 2019 També treballa per a desenvolupar les accions del Pla del Clima de Lleida 2030, amb objectius i actuacions que promoguin, entre altres, l’estalvi i millora de l’eficiència energètica, la promoció de les fonts d’energies renovables o l’adaptació del municipi als efectes del canvi climàtic

L'Ajuntament de Lleida manté el seu compromís per lluitar contra els efectes del canvi climàtic i per impulsar polítiques que incloguin pràctiques per avançar cap a una ciutat sostenible. L’àrea de Transició Ecològica treballa transversalment amb la resta de Regidories per tal d’implantar mesures i accions que contribueixin a mitigar i a adaptar-se al canvi climàtic. Així s’estableix en la Declaració d’emergència climàtica a Lleida, signada el 2019, i en el compromís de desenvolupar iniciatives del Pla del Clima de Lleida, 2030. En aquests documents es recull la voluntat de l’equip de govern d’actuar i de marcar uns objectius i estratègies que facin efectiva aquesta lluita i aportin solucions per a un futur amb una ciutat més verda, amb menys contaminació i amb un major confort per a la ciutadania. Aquest plantejament es referma després de la publicació de l’informe de l’IPCC (Grup Intergovernamental d'experts sobre el canvi climàtic).

Aquest estiu es va publicar el sisè informe de l’IPCC sobre el canvi climàtic. Conclou que per assolir l’objectiu que es va marcar a la Cimera de Paris l’any 2015, de no depassar en 1,5ºC l’escalfament global en les properes dècades, cal reduir les emissions de forma immediata, ràpida i a escala global, i encara així se superarà l’1,5 graus els propers 20 o 30 anys, però es podria estabilitzar en aquest punt. Les projeccions de l’informe indiquen que les properes dècades els canvis augmentaran en totes les regions amb un augment de les onades de calor i un allargament d’estacions càlides i escurçament de les fredes. El que més preocupa és el que portarà associat aquest escalfament en forma de major intensitat de les pluges i inundacions, sequeres, increment del nivell del mar i erosió costanera, desglaç del permafrost i les glaceres. L’informe també posa de manifest que les accions humanes encara poden determinar el futur del clima i que per estabilitzar-lo cal “reduir de forma substancial, ràpida i sostinguda les emissions de gasos d’efecte hivernacle per assolir zero emissions netes de CO2”.

L’estalvi i millora de l’eficiència energètica, la promoció de les fonts d’energies renovables o l’adaptació del municipi als efectes del canvi climàtic són alguns dels objectius que ja es concreten amb actuacions que estan en marxa a la ciutat de Lleida. El Pla de Cima contempla 46 actuacions de mitigació de les emissions de CO2, de les que 10 són noves i que preveuen rebaixar 240.000 tones d’emissions, així com 39 mesures d’adaptació. Entre les accions que s’han realitzat fins ara, hi ha:

-S’ha elaborat un mapa tèrmic del municipi que fa un estudi d’identificació de les zones urbanes que són més vulnerables a la temperatura extrema. Aquest mapa detecta aquelles àrees de la ciutat amb major superfície pavimentada, especialment la que és fosca, que tenen poca cobertura arbòria, fora de les vies principals dels corrents de circulació d’aire, etc., que són les que acumulen una major quantitat de calor i són especialment sensibles quan es produeixen onades de calor.

-Ampliació de zones de refresc i increment del verd urbà amb l’adequació de l’arbrat urbà per afavorir l’ombreig. Enguany s’han plantat 952 nous arbres urbans prioritzant espècies de gran port que desenvolupin bones capçades i que donin ombra i humitat a l’espai urbà, com els lledoners, les alzines, els plataners i les pistàcies. S’ha prioritzat la plantació d’eixos verds, com la rambla de Corregidor Escofet, l’avinguda de Miquel Batllori i el Passeig de Ronda, que permetran generar corredors d’ombra per moure’ns per la ciutat. Un altre aspecte ha estat la creació de nous parcs urbans, com el del solar d’Alcalde Pujol o el de Ciutat Jardí.

-Promoció dels itineraris de connexió de les zones verdes urbanes amb l’Horta: a Lleida es disposa d’una extensa horta que, a més de les funcions productives, ofereix l’oportunitat d’un ampli espai més fresc per a fer activitats d’oci, caminades, descobertes de la natura o itineraris en bicicleta. Enguany s’han acabat els treballs d’adequació del tot l’itinerari del camí del riu, que permet ampliar els itineraris urbans cap al sud fins als aiguamolls de Rufea i cap al nord fins al molí de Picabaix i meandre del Mas del Segre. També s’ha adequat l’itinerari del camí vell d’Albatàrrec per a ús de vianants i bicicletes.

-Promoció dels refugis climàtics: donant a conèixer espais exteriors com el Parc dels Camps Elisis, la Mitjana, la plaça de les Magnòlies, el Parc de l’aigua, etc. com a espais interiors adequats per acollir la població vulnerable durant les onades de calor.

-Donar suport a l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables: amb la creació de l’Agència de l’Energia s’ha establert un espai d’assessorament i de foment de bones pràctiques per a l’estalvi d’energia a la llar, la rehabilitació d’edificis i la promoció de les instal·lacions d’energia fotovoltaica. Durant el 2020 es van fer 93 instal·lacions noves d’energia fotovoltaica per autoconsum situant-se com el 6è municipi de Catalunya amb més instal·lacions d’aquest tipus. Això ha estat possible gràcies a l’acció combinada de l’assessorament tècnic i els incentius fiscals amb la bonificació del 50% de l’IBI. Actualment s’està treballant amb l’assessorament a comunitats de veïns per a impulsar les comunitats energètiques en edificis plurifamiliars.

-Fomentar l’educació ambiental sobre emergència climàtica: els programes d’educació ambiental municipal han ampliat l’oferta d’activitats per a les escoles sobre emergència climàtica. En aquest sentit, s’ha creat una activitat d’Escape room sobre el tema i una microxarxa d’escoles de l’Agenda 21 Escolar que han participat en una auditoria ambiental i energètica dels seus centres per a millorar l’eficiència energètica.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

La Paeria ha posat en marxa el programa “Stop Emergència Climàtica: Estalviar per ajudar”, una iniciativa dirigida als centres escolars de Lleida, per aprendre a estalviar energia i recursos, reflexionar sobre els estils de vida insostenibles, i fomentar l’empatia i la cura mútua, especialment cap a les persones més vulnerables de la nostra ciutat.

Notícia

Més d’una vintena de comerços de Lleida ja estan interessats a formar part de la primera comunitat energètica impulsada per la Paeria.

Article

Cinquanta-vuit escoles de la ciutat participen en aquest programa que els apropa contingut i experiències medi ambientals

Butlletí