Font: AMB.cat
La infraestructura, operada per TERSA, va subministrar a través de Districlima més de 125.000 tones de vapor a la xarxa urbana de calor i fred durant el 2019. L'Hospital del Mar és un dels equipaments adherits a aquesta xarxa mediambientalment sostenible i eficient
L'AMB, en el context d'emergència climàtica, busca estratègies per millorar l'eficiència energètica del territori, aprofitant els processos de tractament de residus i aigua per generar nous recursos, com energia elèctrica, materials reciclables o compost.
Una d'aquestes mesures és l'aprofitament de l'energia tèrmica produïda a la planta de valorització energètica (PVE) situada a Sant Adrià de Besòs, que opera TERSA, empresa pública de gestió de serveis ambientals relacionats amb l'economia circular, participada per l'AMB i l'Ajuntament de Barcelona.
TERSA s'encarrega de subministrar vapor a la xarxa urbana de calor i fred, gestionada per Districlima, per utilitzar-lo en calefacció, climatització i aigua calenta sanitària en més de 100 edificis del Fòrum i el Districte 22@ de Barcelona.
L'aigua calenta i l'aigua freda es distribueixen mitjançant un circuit de canonades, en gran part entre edificis d'oficines, però entre els edificis que aprofiten aquest recurs també hi ha centres comercials, hotels i altres tipus d'equipaments estratègics, com l'Hospital del Mar.
Durant l'any 2019, la PVE va subministrar un total de 125.148 tones de vapor al territori barceloní del Fòrum, xifra que suposa el 95 % del consum de la xarxa, i un augment del 12 % respecte de l'any anterior. Aquest fet reforça la tendència de creixement dels darrers anys en la demanda de subministrament d'aquest tipus de servei.
Més sostenible, més econòmic
Aquest sistema és una de les millors solucions intel·ligents en l'ús de l'energia, gràcies al baix impacte ambiental que té. S'aconsegueix que tots els edificis adherits a aquesta xarxa urbana aconsegueixin les màximes qualificacions de sostenibilitat energètica. A més, contribueix a la reducció de la petjada de carboni ja que, només el 2019, la xarxa va evitar l'emissió de 29.792 tones de CO2 a l'atmosfera, equivalents a les emissions de 28.000 desplaçaments diaris en vehicle privat per la ciutat.
La xarxa urbana de calor i fred és un dels projectes energètics més importants de la metròpolis de Barcelona, però també és un referent internacional i un exemple de tecnologia Smart City. Una aposta ferma per al desenvolupament d'una gestió intel·ligent i eficient de l'energia que s'aconsegueix de manera sostenible mediambientalment i econòmicament.