Font: Capgros.com
El plec del nou contracte de la brossa preveu la implementació d’aquest sistema de recollida primer a les urbanitzacions i posteriorment a Vista Alegre
La recollida de la brossa porta a porta és un sistema d’èxit, comú a molts municipis del Maresme i que garanteix maximitzar la recollida selectiva de les diferents fraccions. També, òbviament, és més costós i suposa un canvi de paradigma: d’anar al contenidor a deixar el cubell davant de casa. Mataró aposta per iniciar la implementació d’aquest nou sistema com una de les novetats principals del nou contracte de la brossa que s’ha licitat.
El sistema de recollida porta a porta es basa en fer la recollida selectiva per fraccions a davant de cada llar segons un calendari preestablert i sempre amb un control mínim de la qualitat dels materials lliurats per part de l’empresa responsable. Si toca una fracció no se'n recull una de diferent. Això permet separar molt millor. Mataró adoptarà a meitats de l’any que ve aquest sistema, primer a les urbanitzacions que faran de prova pilot i s’espera que en el decurs del contracte que ara es licita s’arribi també a prestar aquest servei dins el casc urbà. En tot cas es començarà per zones més residencials abans d’entrar a la part més densament poblada.
El 2021, de complir-se les condicions del nou plec, el porta a porta hauria de cobrir les urbanitzacions de Can Quirze, Vallveric, La Fornenca, La Cornisa, Les Sureres i Can Vilardell. A posteriori, el servei s’hauria de començar a prestar a Vista Alegre com a zona residencial si bé el plec diu que els licitadors hauran de preveure una possible a altres zones.
Com funcionarà?
D’acord al nou plec, la recollida a les zones amb porta a porta es farà sempre en torn nocturn, amb inici de la recollida a les 22h. La recollida dels contenidors de porta a porta col·lectiu es farà amb la resta de la xarxa de contenidors de la ciutat amb la freqüència necessària per evitar qualsevol tipus de desbordament.
La recollida selectiva porta a porta, ja sigui mitjançant l’aportació directa de bosses al carrer o ja sigui mitjançant l’ús de cubells, precisa d’un cert control de qualitat per part del servei de recollida per a garantir la màxima qualitat possible dels materials que es lliuraran a un centre de reciclatge. En aquest sentit, quan els operaris detectin la presència de materials impropis o una aportació incorrecta que no es correspon amb el material que pertoca en el dia de recollida corresponent, no es recollirà el cubell o bujol i es deixarà en el punt de la via pública on s’hagi trobat. No es preveu un servei addicional de recollida de bosses incorrectes.
Aquesta i la resta de novetats del nou plec de contracte de la brossa tindran la seva campanya de promoció i informació per part de l’Ajuntament.