La recollida selectiva de residus es duplica a Sant Andreu amb el porta a porta

Canvis per adaptar el sistema a les necessitats del barri

Font: Ajuntament de Barcelona i Betevé

02/07/2021 - 22:30

La recollida selectiva de residus es duplica al barri de Sant Andreu de Palomar amb el porta a porta i passa del 37% al 76% després d’un mes en marxa. La comissió amb el veïnat i les entitats ha establert alguns canvis per adaptar el sistema a les necessitats del barri.

El 79% dels veïns i les veïnes de l’àmbit de Sant Andreu on s’ha implementat el porta a porta ja participen en el nou sistema, que es va adaptant amb les aportacions del veïnat i les entitats. 

El porta a porta millora la gestió dels residus, afavoreix la qualitat de vida alliberant l’espai públic de contenidors, ajuda davant la crisi climàtica perquè es redueixen els gasos amb efecte d’hivernacle i impulsa l’economia circular amb el reaprofitament de residus.

Aquest sistema de recollida selectiva ha permès doblar la recollida de fracció orgànica en pes i també ha fet augmentar la resta de fraccions. 

En total, cada veí de Sant Andreu de Palomar recicla 0,63 quilos al dia, molt per sobre de la mitjana de Barcelona, que és de 0,41 quilos per dia i habitant.

     

     

    El porta a porta a Sant Andreu afegirà punts de recollida de residus sanitaris i altres canvis

    Alguns canvis acordats en la comissió de seguiment per avaluar la implantació del porta a porta amb les entitats veïnals són els següents.

    L’Ajuntament de Barcelona ha decidit sumar al punt mòbil de recollida de residus tèxtils sanitaris com bolquers -que passava un cop per setmana pel barri antic de Sant Andreu i havia generat cues- per diferents punts fixos que es distribuiran pel barri, que no podran estar situats a més de 200 metres dels domicilis.

    El sistema funcionarà amb contenidors petits, com els que s’han ubicat a les comunitats de veïns mitjanes, i els usuaris els podran obrir amb un clauer personalitzat, com si es tractés d’una bústia. Els contenidors han de servir per recollir aquests residus com ara bolquers i compreses. L’Ajuntament ha detallat que les bústies per a bolquers es posaran en funcionament a partir de finals de setembre. El servei s’haurà de sol·licitar i es donarà accés a la bústia més propera a l’habitatge. Les bústies faran que es modifiqui el servei del vehicle itinerant, que passarà ser un vehicle d’emergència amb quatre ubicacions a la zona.

     

    Mesures per reduir el soroll nocturn

    L’Ajuntament també ha plantejat mesures per reduir el soroll nocturn dels camions de recollida. L’Ajuntament retirarà algunes pilones i papereres dels encreuaments, que dificulten el gir dels camions i els obliguen a fer maniobres i a generar més soroll de l’estrictament necessari amb els avisadors sonors de la marxa enrere. El compromís del consistori, és canviar els camions per uns de menys sorollosos “a partir de l’octubre”.

     

    Voreres massa ocupades

    Un problema pendent del porta a porta són les bosses d’escombraries que ocupen un espai excessiu a les voreres i que deixa lliure un pas de menys d’1,80 metres per a les persones amb mobilitat reduïda. El govern municipal “ho està estudiant” però que ha confirmat que la recollida seguirà “sí o sí” tal com està plantejada. Els veïns també han denunciat la brutícia que la recollida genera als carrers.

     

     

    Municipis: 
    Categories: 

    Relacionats

    Acte
    04/11/2024 - 09:00
    Paranimf de la Diputació de Barcelona. Carrer del Comte d'Urgell 187. Barcelona
    Notícia

    Amb aquesta iniciativa, el municipi aposta per una gestió de residus més sostenible i eficient, substituint els tradicionals contenidors dels carrers per la recollida domiciliària.

    Notícia

    El dissabte 23 de novembre del 2024 s'han commemorat dues dècades des de la implantació del sistema de recollida de residus Porta a Porta, un model pioner que ha convertit Sant Feliu de Codines en un referent en sostenibilitat.

    Butlletí