La recollida selectiva de residus porta per porta arriba al centre de Manacor

Després de les primeres setmanes, el porta a porta es consolida

Font: IB3 i Ajuntament de Manacor

21/05/2020 - 10:00

Des del pasat 1 d'abril, la recollida selectiva de residus porta per porta es realitza al centre de Manacor, a Mallorca. L’Ajuntament va repartir als veïnats calendaris on s’especifica quina fracció se’n pot treure cada dia, i també poals per dipositar la matèria orgànica. L’objectiu és facilitar el reciclatge.

La mesura ja estava planificada molt abans de la crisi sanitària. Però Sebastià Llodrà, regidor de Medi Ambient, destaca que ara, a més, servirà per evitar desplaçaments de persones: “La gent podrà deixar els residus just davant la seva porta”.

A tot el municipi només se separen el 13% dels residus, i l’objectiu és arribar al 50% abans que finalitzi el 2020. Fins ara, els veïnats del centre de Manacor ho tenien difícil per separar residus per la falta de contenidors de reciclatge. Un dels pocs de què disposaven, a la plaça de l’Arquitecte Bennàssar, solien estar ben plens de fems acumulat a l’exterior.

El canvi de sistema de recollida al centre forma part d’un projecte més ambiciós a tot el municipi que té com a objectiu que se separi la matèria orgànica del rebuig.”A 130 poblacions serà porta a porta, i a altres poblacions, sobre tot les costaneres, serà amb un cinquè contenidor de matèria orgànica”. Si se separa correctament, la generació de rebuig, que es podrà treure cada dimecres, serà mínima.

Tal i com han determinat les autoritats sanitàries, a les cases on hi hagi casos confirmats d’infecció per coronavirus i/o situacions de risc o amb símptomes pendents d’estudi, tots els residus s’hauran de tirar en bosses tancades que s’han de treure com a residus sanitaris a la recollida porta a porta (recollida diària).

A l’hora de presentar els residus s’han de tenir en compte les següents recomanacions:

Envasos de vidre: S’han de treure en un poal davant la façana de casa el dilluns abans de les 9 del matí. Es consideren envasos de vidre els pots i botelles. No s’hi han de tirar ni plats, ni tassons, ni miralls, ni altres tipus de vidre.

Envasos lleugers: S’han de treure en una bossa de plàstic els dilluns i dijous a vespre. Els envasos poden ser de diferents materials (plàstic, alumini, suro, brics, etc.) seguiu les indicacions de l’imant. Si és possible deixeu-los destapats i aixafeu-los per optimitzar espai. No els faceu nets, no s’ha de tudar aigua.

Paper i cartró: S’ha de treure en una bossa de paper, capsa de cartró, fermat o en un poal.

Matèria orgànica: s’ha de treure en el poalet i en una bossa de plàstic o compostable. La matèria orgànica es fa bàsicament a la cuina i és el residu majoritari a una casa. Separau-la correctament seguint les indicacions de l’imant.

Rebuig: Es considera rebuig, tots aquells residus que no es poden reciclar. El rebuig s’ha de treure en una bossa de plàstic.

 

Primers resultats: El porta a porta es consolida com a nou sistema de recollida.

L'Ajuntament de Manacor ja ha fet un primer balanç dels serveis de recollida de residus i neteja durant les setmanes de confinmanet. Quan a la recent implantació del nou sistema de recollida porta a porta al centre de Manacor s’ha destacat, per un costat, la feina prèvia: 10 reunions amb veïnats, 2 amb gent gran, informació web, telèfon – punt informatiu. Per un altre, la importància de la implantació d’aquest model; a la següent imatge es pot veure la diferència entre el centre de Manacor i la resta del poble. 

A més, s’ha destacat el paper l’empresa de recollida, LUMSA, que recull les incidències i deixa un adhesiu a qui no ho fa bé, i la de l’empresa que realitza la tasca informativa individualitzada, GRAM.

​Finalment, segons el regidor de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, “hi queda molta feina per fer, sobretot informativa”, “els resultats són molt bons, són els esperats, però hi ha marge de millora, hem de seguir insistint en la reducció del rebuig i l’augment del reciclatge de vidre, cartó i paper”. A més, ha participat de la roda el regidor de Participació Ciutadana, Joan Gaià, qui ha volgut destacar “la feina immensa i voluntària dels pagesos locals” i l’èxit de la campanya de voluntariat, amb un centenar de persones que ja s’hi han adherit.

Més informació residusmanacor.cat.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

S'ha avaluat la quantitat d'elements impropis del rebuig orgànic des Castell a Menorca, que per ser aprofitable ha d'estar per sota del 15%​

Article

A mitjans mes, la recollida porta a porta s'estendrà a d'altres nuclis del municipi

Notícia

A partir del 2026 l’import variarà en funció de les dades de participació de cada habitatge en el «Porta a Porta».

Butlletí