La Taula de La Tordera vol ser un ens jurídic propi per poder prendre decisions i fer accions

08/08/2019 - 08:00

La Taula del Delta i la Baixa Tordera es va tornar a reunir el passat 18 de juliol a l'Arxiu Municipal de Malgrat de Mar després d'1 any. La voluntat de la Taula de Treball és convertir-se en un ens jurídic, amb capacitat pròpia d'acció per ser una veritable força en la lluita per a la recuperació de l'equilibri de La Tordera i de defensa del territori.

Formen part de la Taula de La Tordera els Ajuntaments de Blanes, Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), la Demarcació a Barcelona de Costes de l'Estat espanyol, Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB), Observatori de La Tordera, Plataforma Preservem El Litoral, L'Arrel i representants i propietaris de càmpings, i la ciutadania en general.

L'objectiu de la taula és recuperar els equilibris socials i ecològics del Delta de la Tordera i reduir la seva vulnerabilitat al canvi climàtic mitjançant una planificació integral i estratègica desenvolupada de manera transparent i participativa. Actualment, és un òrgan consultiu i d'assessorament als Ajuntaments i representa el compromís dels consistoris per treballar conjuntament per assolir els objectius de la taula. A la reunió d'ahir es va repassar la tasca feta i es va parlar del full de ruta dels pròxims mesos. 

A més a més, durant la sessió de treball d'ahir es va comunicar que el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) va obtenir un nou projecte finançat per a la Fundación Biodiversidad, el REDAPTA, que entre setembre 2019 i juny 2020 permetrà treballar amb la Taula per, d'una banda, co-dissenyar mesures de gestió, i per altra, fer un seguiment participatiu d’accions de restauració i crear una xarxa de Taules semblant a la de la Tordera, per a afavorir l’intercanvi d’experiències. El projecte es desenvoluparà en paral·lel amb la Taula pel riu Serpis a València.

La Taula de Treball va fer un taller de participació per treballar conjuntament les expectactives dels participants i alhora identificar propostes de temes a tractar i sinèrgies. De les prioritats exposades destaquen: desenvolupar accions concretes, frenar l'expansió dels càmpings, millorar la gestió de l'aigua a la conca, desenvolupar estratègies de comunicació, involucrar gent jove a la Taula de Treball, reforçar el consell regidor i la seva participació a la tala, fiscalitzar i comprovar la implementació de la legislació existent i rellevants pels objectius de la taula, que a taula funcioni com a incubadora d'iniciatives i projectes amb incidència local, prioritzar la col·laboració amb el parc agrari de La Tordera, actuar sobre l'incivisme i millorar la gestió de l'espai Xarxa Natura 2000.

La Taula de Treball també va decidir qüestions de funcionament intern com que es reuniria periòdicament cada 3 mesos i de manera rotativa en els 4 municipis. Així com que es va decidir que cal marcar objectius concrets, propers i fomentar que es desenvolupi la feina amb un calendari marcat. 

El regidor de Medi Ambient, Óliver Sánchez-Camacho (PSC), ha destacat que "estem molt agraïts per la participació dels diferents agents implicats". "La taula de treball és un espai de debat i de governança enriquidor i positiu i animem a que tots els col·lectius i agents vinculats amb el territori hi participin", ha remarcat el regidor. 

Dilluns d'aquesta setmana, també es va reunir el Consell Regidor de la Taula de la La Tordera també a l'Arxiu Municipal de Malgrat. Hi van assistir el primer tinent d'alcalde i portaveu del govern municipal de Malgrat, Jofre Serret (JXCatalunya-Malgrat ens Mou), el regidor de Medi Ambient de Malgrat, Óliver Sánchez-Camacho (PSC); l'alcalde de Palafolls, Francesc Alemany, el regidor de Medi Ambient de Palafolls, Aleix Freixa, i  la regidora de Medi Ambient de Blanes, Marina Vall-Llosada, així com els tècnics de Medi Ambient de Tordera, Blanes i Malgrat. 


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L'ordenança municipal per a l'estalvi d'aigua a Malgrat de Mar entra en vigor avui dimarts. Aquesta normativa té com a objectiu aconseguir una gestió eficient de l'aigua que permeti garantir la quantitat i la qualitat del subministrament a la ciutadania, alhora que es fomenta l'estalvi. Les multes per cometre infraccions poden arribar als 3.000 euros i es poden incrementar fins a un 50% en cas que la sequera estigui en fase tres d'emergència. 

Notícia

El consorci Besòs-Tordera treballa amb un projecte per potabilitzar l'aigua que sanegen les depuradores de Granollers, Caldes i Santa Maria de Palautordera.

Notícia

L'Urban River Lab és un laboratori a l'aire lliure que es troba a Montornès i en el qual s'analitzen processos naturals per millorar la qualitat de l'aigua. Un espai que enguany compleix 10 anys.

Butlletí