La UPC inaugura el Laboratori de l’Hidrogen i la planta pilot de producció d’hidrogen verd. Aquestes instal·lacions capdavanteres són un 'living lab' per avançar en la recerca i la innovació en tecnologies de l’hidrogen, un vector energètic clau en la transició cap a la descarbonització.
A l’acte d’inauguració, el passat divendres 10 de novembre, hi van assistir el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès; l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete; el rector de la UPC, Daniel Crespo, i el vicerector de Recerca, Jordi Llorca. També hi van participar la investigadora Maria Serra, directora del Centre Específic de Recerca de l’Hidrogen (CER-H2); i els investigadors Attila Husar i Lluís Soler, sotsdirectors del mateix centre de recerca.
El Laboratori de l'Hidrogen i la planta pilot de producció d'hidrogen verd de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), instal·lats a la tercera planta de l’edifici C del Campus Diagonal-Besòs, en un espai de 340 m², desenvolupa noves tecnologies basades en l'hidrogen (H2) i proporcionarà suport tècnic i proves de durabilitat a la indústria. Aquesta infraestructura científica és capdavantera a Europa i ofereix un aparador de la tecnologia de l’hidrogen per al sector empresarial i el món acadèmic.
Concretament, en el Laboratori s’investiga en producció, compressió i transport, emmagatzematge i ús de l'hidrogen. L'hidrogen i l'electricitat que es fan servir al laboratori per fer els experiments es produeixen de forma local, sostenible i modular, a partir de la planta pilot de producció d’hidrogen instal·lada al terrat del mateix edifici C. Així, el laboratori té la seva pròpia microxarxa per optimitzar el consum i la producció d'hidrogen i electricitat.
La planta té una capacitat inicial per produir més de 13 kW de potència màxima elèctrica amb 24 plaques solars, 5 kW de potència elèctrica per a la microxarxa del laboratori a través de piles de combustible i 6 kg per producció diària d’hidrogen amb una capacitat d’emmagatzematge de 17 kg d’hidrogen a 300 bars de pressió.
En el futur, la planta tindrà una capacitat per produir més de 40 kW de potència màxima elèctrica, 10 kW de potència elèctrica per a la microxarxa del laboratori a través de piles de combustible i 40 kg per producció diària d’hidrogen amb una capacitat d’emmagatzematge de 34 kg d’hidrogen a 300 bars de pressió.
Equipament del Laboratori:
- 4 estacions de proves per a equips petits, en ordre de watts.
- 4 estacions de prova per a equips mitjans, de fins a 1 kW.
- 4 estacions de prova per a equips mitjans/grans de fins a 10 kW cadascuna.
- 1 cambra ambiental de 3x3 m2 per provar sistemes a condicions extremes (de -20 °C a 70 °C), amb una potència màxima de fins a 100 kW.
Pol d’innovació i recerca d’avantguarda
Un dels reptes clau de les tecnologies de l’hidrogen per als pròxims anys és la descarbonització de la indústria i del transport. Per avançar cap a aquest objectiu són clau instal·lacions com aquesta planta pilot d’hidrogen.
En aquest sentit, en els darrers anys la UPC ha obtingut uns 6 milions d’euros de finançament per a projectes directament relacionats amb l’hidrogen. I l’any 2022 va crear el Centre Específic de Recerca de l’Hidrogen (CER-H2), que aglutina l'activitat de recerca de la Universitat en aquest àmbit, amb més de trenta investigadors i investigadores de nou grups de recerca. És un centre referent que ofereix diferents capacitats tecnològiques i de recerca per tal que les empreses puguin explorar noves vies d'innovació en aquest camp: des de la producció d'hidrogen amb energies renovables (hidrogen verd) o combinant-ne l'absorció d'emissions (hidrogen blau), fins a l'emmagatzematge, la distribució i els usos finals en la indústria o el transport.
Alguns dels projectes innovadors del CER-H2, i que es desenvolupen a través de la planta pilot de producció d’hidrogen, se centren a desenvolupar nous sistemes d’emmagatzematge d’hidrogen líquid, transformant-lo a combustibles líquids sintètics, com a combustible d’emissions zero per a aeronaus, o crear catalitzadors bimetàl·lics per a la producció d’hidrogen verd i blau. També es dissenyen piles d’hidrogen per a vehicles elèctrics híbrids o sistemes intel·ligents de combustió d’hidrogen per descarbonitzar la indústria del vidre, cimentera, siderúrgica i ceràmica.
Alhora, a través d’aquest Laboratori s’estudia l’ús de l’hidrogen com a producte químic per a la fabricació d’amoníac, amb el repte de produir-lo mitjançant hidrogen verd, sense emissions contaminants (actualment l’amoníac ja es produeix amb hidrogen, però acostuma a ser hidrogen gris, a partir de gas natural, que emet gasos d'efecte hivernacle). Així mateix, s’estudia per al seu ús com a fertilitzant o com a combustible per al transport marítim.