Font: Govern.cat
Entre d’altres partides, es destinaran 10 MEUR en ajuts per a reparar infraestructures d’abastament en alta; 8 MEUR per a reparar danys de la xarxa ATL; 24 MEUR en actuacions d’adequació de les lleres i 6,6 MEUR per a reparar danys en sistemes de sanejament. En total estan previstes prop de 620 actuacions en lleres fluvials; 280 a la demarcació de Girona, 250 a Barcelona, 12 a Tarragona, 27 a Terres de l’Ebre i 50 a la demarcació de Lleida.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat pel director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluís Ridao, entre d’altres autoritats, ha visitat avui diversos municipis del Maresme i la Selva (Arenys de Mar, Malgrat de Mar i Blanes) per avaluar sobre el terreny els danys provocats pel temporal Gloria i les actuacions que hi ha previstes al respecte.
Calvet ha afirmat que “després d’una intensa tasca per inventariar els danys per part de l’ACA s’ha quantificat en més de 50 milions d’euros la inversió necessària per a reparar els danys provocats per la tempesta Gloria en tot el territori català durant la setmana del 20 de gener”. L’episodi, que va registrar acumulacions d’aigua d'entre 200 i 500 litres en diversos punts del territori català, va provocar diversos danys, tant en infraestructures del cicle de l’aigua (abastament i sanejament) com en les lleres fluvials.
Reparació dels danys als sistemes d’abastament
Per a resoldre els danys en infraestructures d’abastament en alta (captacions i conduccions), l’ACA ja ha publicat les bases per a una línia d’ajuts, quantificada en 10 milions d’euros, destinada a finançar la reparació d’instal·lacions d’abastament d’aigua afectades pels aiguats. L’import de la subvenció podrà assolir el 100% de la despesa, tot i que no es podrà atorgar més d’1 milió d’euros per sol·licitud ni municipi.
Calvet ha explicat que també es preveu destinar 8 milions d’euros per a reparar instal·lacions i infraestructures de la xarxa ATL, entre elles la captació d’aigua marina de la dessalinitzadora de la Tordera, que va quedar malmesa i és “una infraestructura essencial per a garantir el subministrament d’aigua a les comarques del Maresme i la Selva”, ha assegurat el conseller.
Ja s’han dut a terme diverses actuacions en lleres de Girona, en els municipis d’Anglès i la Cellera, Fornells de la Selva, Palol de Revardit, i s’han iniciat actuacions a l’embassament de Sau, a Hostalric, Torroella de Montgrí i la Tallada d’Empordà
Prop de 620 actuacions en lleres
L’episodi del Gloria ha provocat afectacions importants a les conques fluvials de Catalunya. En total hi ha previstes 619 actuacions, que tindran un cost superior als 24 milions d’euros. A la demarcació de Girona es faran 280 actuacions, consistents en la retirada de materials arrossegats pels aiguats, reparació de motes i peus de talussos i reordenar hidràulicament punts on els rius han obert uns braços nous de pas d’aigua. A la demarcació de Barcelona es contemplen 250 mesures per reparar, majoritàriament, esllavissades de marges, per retirar materials arrossegats i per reobertura de les barreres de sorra a les desembocadures de les rieres del Maresme. A Tarragona es contemplen 12 actuacions per reparar el trencament de marges de riu i murs d’escullera, reordenació de material arrossegat pels aiguats. A Terres de l’Ebre seran 27 les actuacions per reparar erosions de marges i acumulacions de material arrossegat (vegetació i graves). I, finalment, 50 a la demarcació de Lleida per reparar esllavissades de murs de protecció, retirada de material arrossegat i reordenació de sediments.
El conseller Calvet, en el marc de la seva visita a diverses localitats afectades de les comarques del Maresme i la Selva, ha apuntat que “en l’emergència ja es van dur a terme diverses actuacions en lleres de Girona”, concretament en els municipis d’Anglès i la Cellera, Fornells de la Selva i Palol de Revardit. Es troben en curs les actuacions a l’embassament de Sau (retirada de troncs), i Hostalric, Torroella de Montgrí i la Tallada d’Empordà.
Calvet ha volgut deixar clar, no obstant, que “els rius i les rieres no són canals artificials i que tenen una funció natural que ha de ser preservada, pel que cal buscar un equilibri en la gestió d’aquests ecosistemes”. En l’àmbit de les conques del Besòs i la Tordera, estan previstes unes 130 actuacions (algunes ja iniciades), amb una inversió propera als 5 MEUR.
Millora dels sistemes de sanejament i altres
Els sistemes de sanejament afectats per la borrasca Glòria han patit diversos danys, des de instal·lacions de sanejament fora de servei per inundació, col·lapse de sorres i pedres, manca de subministrament elèctric, entre d’altres. Tot i que la majoria d’incidències es van resoldre total o parcialment en 24 hores, l’ACA ha identificat danys en 133 sistemes de sanejament, que requeriran un total de 185 actuacions amb un cost de 6,6 milions d’euros.
També s’han produït danys en infraestructures de control i regulació gestionades per l’ACA, com estacions d’aforament, piezòmetres, entre d’altres.
A #MalgratdeMar, @nuriamarinlh visita zona afectada per l'enfonsament del pont BV-6001 amb #Blanes sobre la Tordera on es troba amb alcalde @ajmalgrat Joan Mercader i conseller @territoricat @damiacalvet #Gloria #AccióClimàticaDiba #Som311 pic.twitter.com/Rz5ZJIdGcD
— Diputació de Barcelona (@diba) February 28, 2020