Les jornades exploraran la meteorologia des del vessant artístic a través de tallers i sortides, a més de les habituals xerrades a càrrec d'experts com Alfred Rodríguez Picó o Eloi Cordomí.
L'Ajuntament de Figueres organitzarà del 26 d'abril al 22 de maig les III Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic, amb l'objectiu de donar a conèixer, reflexionar i fomentar el debat sobre l'impacte del canvi climàtic a l'Empordà i a la regió Mediterrània. Enguany, com a novetat, Casa Empordà acollirà l'exposició Després de la tempesta, arriba la calma amb fotografies de totes les edicions del Concurs Ferran Pou de Meteorologia, i s'explorarà la meteorologia des del vessant artístic a través de tallers i sortides, a més de les habituals xerrades a càrrec d'experts com Alfred Rodríguez Picó o Eloi Cordomí.
Les Jornades, organitzades pel Servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de Figueres en col·laboració al geògraf i climatòleg Carles Bayés, inclouen un programa de 9 activitats (6 xerrades i 3 tallers o sortides) adreçades a públic en general però també expert en la matèria. Enguany, les xerrades tractaran sobre el trinomi meteorologia, aigua i canvi climàtic, però des d'un ampli ventall de perspectives diferents.
Així, la xerrada inaugural serà a càrrec d'Alfred Rodríguez Picó, qui parlarà sobre la meteorologia des d'un aspecte poc convencional, la música, o l'nvestigador cultural i periodista especialitzat en innovació, creativitat i tecnologia, Jose Luis de Vicente, analitzarà els artistes i les expressions artístiques que tinguin el canvi climàtic com a centre de reflexió.
A més a més, les Jornades oferiran la possibilitat d'explorar la meteorologia des del món artístic a través de tallers i sortides per aprendre a fotografiar diferents fenòmens meteorològics, fer d'homes i dones del temps des d'una estació meteorològica i observar des del mateix terreny com els boscos s'adapten als efectes del canvi climàtic.
Pel que fa a l'exposició Després de la tempesta, arriba la calma, que es podrà veure a Casa Empordà del 25 d'abril al 22 de maig, recull contraposicions il·lustrades a través de la meteorologia i la seva variabilitat inherent. L'exposició respon a l'esperit de les jornades de fer divulgació sobre meteorologia i pretén reconèixer i posar en valor la figura de l’observador meteorològic a través de l'emblemàtic meteoròleg figuerenc, Ferran Pou.
L'exposició mostra imatges de la tramuntana, tan “nostrada”, il·lustra indicis de canvis de temps observant els núvols, diferents fenòmens atmosfèrics i manifestacions extremes d’una meteorologia molt capriciosa a casa nostra, tot a través de la fotografia, un tipus de llenguatge gràfic molt potent, a l’abast de tothom. Una exposició per gaudir de l’espectacularitat dels fenòmens meteorològics, gran part del contingut gràfic de la qual prové de les fotografies presentades a les quatre edicions que s’han celebrat fins ara del Concurs Fotogràfic Ferran Pou de Meteorologia.
El tinent d'alcalde i regidor de Medi Ambient, Francesc Cruanyes, ha afirmat que la "sensibilitat de l'Ajuntament vers el canvi climàtic és absoluta" i el que es pretén, des de l'Ajuntament, és "exposar la problemàtica i fer que se'n parli". És per això les Jornades se celebraran en el marc de les Fires i Festes de la Santa Creu, i a Casa Empordà. Cruanyes ha agraït la predisposició i les facilitats per part de la família Ferran Pou.
El director del Museu de l'Empordà, Eduard Bech, ha explicat que la mostra Després de la tempesta, arriba la calma a Casa Empordà encaixa perfectament amb les polítiques d'exposicions i continguts que s'estan impulsant des del Museu de l'Empordà i amb la idea de "museu connectat amb la resta d'àrees de l'Ajuntament" i que vol "anar més enllà de l'art", vinculant, en aquest cas, fotografia amb fenòmens meteorològics, i tractant temes d'actualitat com el canvi climàtic.

Programa de les Jornades
Dijous 26 d'abril
19.30 h - Inauguració de les Jornades. Tot seguit, xerrada: "Meteorologia i música", a càrrec d'Alfred Rodríguez Picó, meteoròleg i divulgador científic.
Lloc: Casa Empordà. Plaça de l’Escorxador, 2.
Divendres 4 de maig
19.30 h - Xerrada: "L'impacte del canvi climàtic a Catalunya", a càrrec de Javier Martín Vide, catedràtic de Geografia Física (UB) i coordinador del Grup d'Experts en Canvi Climàtic de Catalunya.
Lloc: Casa Empordà. Plaça de l’Escorxador, 2.
Dissabte 5 de maig
17.30 h – 10:30. Taller: "Fotografiem la meteorologia", a càrrec d'Eloi Cordomí, presentador de l'espai El temps de TV3, i de Jaume Cusidó, fotògraf professional.
Lloc: La Cate. Ronda Rector Aroles, 4.
Dimarts 8 de maig
19.30 h - Xerrada: "Art i canvi climàtic", a càrrec de José Luis de Vicente, investigador cultural i periodista especialitzat en innovació, creativitat i tecnologia.
Lloc: Casa Empordà. Plaça de l’Escorxador, 2.
Dijous 10 de maig
19.30 h - Xerrada: "Plou com abans?", a càrrec de Vicent Altava-Ortiz, tècnic de l'Àrea de Recerca Aplicada i Modelització del Servei Meteorològic de Catalunya.
Lloc: Casa Empordà. Plaça de l’Escorxador, 2.
Dissabte 12 de maig
11.00 h - Taller: "Fem una previsió del temps", a càrrec de Lluís Regincós, membre de la Xarxa d'Observadors Meteorològics del Servei Meteorològic de Catalunya i observador meteorològic de l'Agencia Estatal de Meteorología.
Lloc: Estació Meteorològica Ferran Pou. Plaça Rosa dels Vents.
Dijous 17 de maig
19.30 h - Xerrada: "Salut i canvi climàtic", a càrrec de María Jesús Cruz, doctora i cap del grup de recerca de Pneumologia del Vall d'Hebron Institut de Recerca.
Lloc: Casa Empordà. Plaça de l’Escorxador, 2.
Dissabte 19 de maig
10.30 h - Sortida: "Adaptació dels boscos als impactes del canvi climàtic. Un cas pràctic a l'Albera", a càrrec de Gabriel Borràs, responsable de l'Estratègia Catalana d'Adaptació al Canvi Climàtic de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, i d'Eduard Pla, doctor en ecologia i investigador del CREAF.
Punt de trobada: davant de l'Ajuntament de Cantallops.
Dimarts 22 de maig
19.30 h - Xerrada: "Canvi climàtic i fenòmens extrems", a càrrec d'Oriol Rodríguez, tècnic de l'Àrea de Predicció Meteorològica del Servei Meteorològic de Catalunya.
Lloc: Casa Empordà. Plaça de l’Escorxador, 2.
Inscripcions
Les xerrades, la sortida i els tallers són gratuïts. Per assistir-hi, cal inscriure's enviant correu electrònic a mambient@figueres.org o bé trucant al 972 03 23 35 indicant nom i cognoms, lloc de procedència, professió o lloc de treball, telèfon de contacte i, si es vol, comptes de les xarxes socials. En el cas dels tallers i de la sortida, també cal especificar a quin es vol assistir.