Font: Paeria de Lleida
El tinent d’alcalde Sergi Talamonte i la regidora Regina Cairol valoren molt positivament aquesta iniciativa transversal de les regidories de Medi Ambient i Serveis Socials, en què han participat famílies de La Mariola
L’Ajuntament de Lleida té la voluntat de convocar una nova edició dels Horts Socials a Rufea i, fins i tot, ampliar-lo a un major nombre de persones, després de l’èxit aconseguit amb aquesta primera experiència que han organitzat de forma transversal les regidories de Medi Ambient i Serveis socials entre famílies del barri de La Mariola.
D’aquesta manera s’han manifestat tant el tinent d’alcalde i responsable de Medi Ambient, Sergi Talamonte, i la regidora de Serveis Socials, Regina Cairol, en la cloenda del projecte, que s’ha realitzat al Centre Cívic de la Mariola, en què s’han lliurat el diplomes a les famílies que han participat en el projecte, les quals han pogut explicar la seva experiència.
Sergi Talamonte ha titllat el projecte de “súper positiu per totes les parts” i en especial pels mateixos participants. “Només calia mirar les cares de la gent quan han explicat les seves vivències”, per la qual cosa arriba a la conclusió que el projecte “ha de continuar, tirar endavant i fins i tot, ampliar”.
Per la seva part, Regina Cairol ha viscut de forma emotiva l’acte de lliurament de diplomes als participants en el projecte dels Horts Socials. “La valoració que podem fer és que hem conegut unes famílies que s’han empoderat amb aquesta feina, que s’han vist reconegudes i que han creat un vincle amb altra gent, en sentir-se útils. Tant de bo que aquesta experiència i aprenentatge, perquè molts d’ells no tenien cap coneixement de conrear un hort, puguin utilitzar-la també per transmetre-la. Poder crear aquests lligams, utilitat i dignificació de les persones és un gran èxit per l’Administració”, ha dit. Tall de veu R. Cairol
En finalitzar l’acte, els participants han visitat l’exposició de fotografies del projecte, que hi ha penjades a les escales del Centre Cívic de la Mariola.
A l’acte de cloenda, també ha assistit el director de Banca d’Institucions de la Caixa a Lleida, Geremi Camí, ja que el projecte Horts Socials a Rufea va sorgí com una proposta de col·laboració entre la Fundació Lleida 21 i l’obra social de l’entitat financera.
El projecte tenia com a objectiu facilitar l’activitat agrària com a eina d’empoderament i millora de la qualitat de vida de famílies de la Mariola amb risc d’exclusió social. En concret se cercava la millora de l’estat físic dels participants, beneficis en la salut mental (augment de l'autonomia i l'autoestima), beneficis en l’àmbit cognitiu i en l'adquisició d'hàbits quotidians, així com una millora de la dieta i les relacions socials.
El projecte s’ha dut a terme entre els mesos d’abril i novembre de 2019. El primer pas va ser la selecció per part dels serveis socials de les famílies participants. A partir d’aquest moment, es va iniciar un projecte de formació i acompanyament tècnic i social setmanal, als horts de Rufea per a la pràctica l’horticultura.
Per a facilitar l’accés als horts, les famílies disposaven d’un transport gratuït que s’ha facilitat des del mateix projecte. Cada família, formada per un o dos membres, ha gestionat el seu hort de 50 metres quadrats, cultivant per l’autoconsum. S’han beneficiat del projecte un total de 15 famílies, en concret 29 adults i 28 infants.
La valoració del projecte ha estat molt positiva, tant per part de les entitats implicades, com pels mateixos participants. Aquestes famílies han mostrat el seu interès a continuar de manera autònoma amb el lloguer dels horts i la gestió futura del mateix pel seu propi compte.
El projecte d'Horts familiars de la Mariola facilita l'activitat agrària com a eina d'empoderament i millora de la qualitat de vida.
— Lleida en verd (@lleidaenverd) November 27, 2019
+ info: https://t.co/BfR0tcWjsX#jofaiglleidaenverd @paerialleida @paeriacomunica @caixaforum pic.twitter.com/XZpk9IUVdz