L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès treballa perquè el municipi esdevingui un referent de Ciutat Circular

12/02/2020 - 08:00

La iniciativa, Living Lab, s’emmarca en el Projecte PECT, cofinançat amb Fons FEDER

L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès treballa perquè el municipi esdevingui una de les ciutats circulars que aposten per la sostenibilitat, la reducció de residus, l’optimització de recursos i la qualitat mediambiental del seu entorn. Per assolir aquest objectiu, el Govern local ha impulsat el projecte de creació d’un Living Lab, és a dir, un espai d’aprenentatge i experimentació centrat en l’economia circular i la sostenibilitat. Ahir a la tarda va tenir lloc la primera de les tres sessions que s’organitzaran, en la qual hi van participar representants de diversos àmbits: educació, empreses, associacions i ciutadania en general, i que seran dinamitzades per La Salle Technova de Barcelona.

La principal funció del Living Lab de Sant Quirze serà formalitzar procediments senzills perquè tots els agents del territori puguin contribuir a proposar i/o solucionar reptes vinculats a l’Economia Circular i construir conjuntament un municipi millor, més sostenible i amigable, on les generacions presents i futures es sentin orgulloses de viure. Així doncs, ahir es van abordar aspectes com “Quin és el Living Lab que volem per Sant Quirze?” o “Quins dels agents que ja existeixen al territori poden contribuir al funcionament del Living Lab i com poden fer-ho?”.

El disseny d’aquest espai s’emmarca en el PECT, Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial, cofinançat amb fons europeus, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament. L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès, des del Servei a l’Empresa, és una de les cinc entitats que hi participen, juntament amb la UAB, el Parc Taulí, ESDI i l’Ajuntament de Sabadell, amb una operació pròpia que consisteix a impulsar l’economia circular. 

El PECT està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea. L’operació de l’Ajuntament té un pressupost de més de 240.000 euros, dels quals un 50% financia el fons FEDER i un 25% la Diputació de Barcelona.

També cal remarcar que el projecte forma part del Pla Educatiu de Ciutat. Concretament, l’acte d’ahir está integrat en una de les accions a desenvolupar, relacionades amb la preservació del medi natural: Programa d’Educació Ambiental. El Pla busca una Educació 360, que connecti temps, espais, aprenentatges i agents a escala de tot el municipi. 

 

Què és l’Economia Circular?

L'economia circular és un model, sistema i estratègia econòmica que crea valor i, en definitiva, prosperitat, allargant la vida útil dels productes i assolint sistemes de producció i de consum que preservin els recursos de l’entorn (energia, aigua, materials, serveis...). Així doncs, com que els recursos es fan servir més d'una vegada, s'utilitzen de manera més eficient. 

Els sistemes circulars es focalitzen en el cicle dels recursos i es basen en: els dissenys de llarga durada, el manteniment, la reparació, la reutilització, el reciclatge i la renovació dels materials i productes existents, per minimitzar els recursos utilitzats i la fabricació de residus, la pol·lució i les emissions de diòxid de carboni. 


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Rubí se suma un any més a la celebració de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. L’edició d’aquest any, que se celebrarà del 20 a 28 de novembre, posa l’accent en les comunitats circulars: grups o iniciatives petites, grans, locals o globals que s’organitzen per prevenir residus.

Notícia

L’esdeveniment internacional s’organitza a Catalunya, on les polítiques d’economia verda i circular han suposat el 13% del pressupost anual dels últims 4 anys. Es preveu que hi participin prop de 300 representants del món empresarial i institucional, que podran conèixer de primera mà experiències d’èxit en economia circular de Catalunya.

Article

El programa llançat per l’AMERC (Associació de Municipis de l’Eix Riera de Caldes) té com a objectiu impulsar nous projectes i iniciatives econòmiques dins de l'economia social amb impacte positiu al territori. El programa vol acompanyar a les persones que hi participin a crear empreses autosostenibles sota els valors de l'Economia Social.

Butlletí