L’Ajuntament d’Igualada instal·la quaranta caixes niu a les zones arbrades de la ciutat

16/03/2021 - 10:00

L’objectiu d’aquesta mesura és aprofitar la biodiversitat. L'objectiu és reequilibrar l’ecosistema afavorint la presència de pardals i mallerengues i reduint la presència de tórtores i tudons i, en menor mesura, de coloms.

L’Ajuntament d’Igualada instal·la quaranta caixes niu a les zones arbrades de la ciutat. L’objectiu d’aquesta mesura és aprofitar la biodiversitat amb un doble objectiu. El primer és reequilibrar l’ecosistema afavorint la presència de pardals i mallerengues i reduint la presència de tórtores i tudons i, en menor mesura, de coloms. Tórtores i tudons són ara les espècies majoritàries en els parcs i jardins de la ciutat i causen molèsties per l’acumulació d’excrements. Afavorint la presència d’altres espècies que no causen molèsties com, sobretot, els pardals, s’espera augmentar la competència interespecífica; és a dir, que tórtores i tudons hagin de compartir amb altres espècies uns recursos que ara poden aprofitar en exclusiva i que així, a mig termini, es redueixi el seu nombre.

L’altre objectiu és lluitar de forma natural contra la proliferació d’insectes. A més dels pardals, que inclouen una important part d’insectes en la seva dieta, les caixes niu també es destinen a espècies que tenen una dieta majoritàriament insectívora, com les mallerengues, els sílvids i els túrdids. D’aquesta manera, s’espera contribuir a reduir la proliferació d’insectes que poden resultar molestos o causar perjudicis en l’arbrat viari i també poder reduir l’ús de pesticides necessaris ara per al seu control.

A més, aquesta actuació també ha de permetre gaudir als usuaris de parcs i jardins de la presència d’aquestes aus, la qual fa guanyar valor natural a aquests espais. La presència d’aus fa que els usuaris de parcs i jardins gaudeixin d’una millor salut emocional en poder gaudir dels seus cants i la seva observació.

S’han instal·lat cinc models diferents de caixes niu per cobrir, així, un major ventall d’espècies. El seguiment que es farà de l’ocupació de les caixes niu permetrà establir el percentatge d’èxit i també si els ocells mostren alguna preferència per un model concret o una orientació concreta de les caixes. En base a aquests resultats es faran les modificacions que s’escaiguin.

El regidor d’Entorn Comunitari i Cooperació, Fermí Capdevila, ha destacat que “aquest és un dels projectes per a l’increment de la biodiversitat a la ciutat, i aquesta és una feina a voltes poc visible, però que té molta repercussió en la qualitat de vida i de salut dels igualadins”. I ha afegit que l’actuació “és un dels elements de la nostra política per mantenir i millorar el patrimoni verda, amb plans com el d’arbrat, i també la biodiversitat de la ciutat. Amb aquestes accions estem construint una ciutat amable i cada dia més sostenible també en l’àmbit del medi ambient”.

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia


 

L'Ajuntament d'Igualada i la Diputació de Barcelona organitzaran la primera fira per a professionals sobre el verd urbà i la biodiversitat del 24 al 26 d’octubre.

Acte
Article

L'Ajuntament de Lleida proposa als seus veïns i veïnes que també poden contribuir de forma important a incrementar la biodiversitat urbana, a estendre i repartir la vida natural per la ciutat i, alhora, a connectar els parcs i grans espais verds de Lleida. 

Butlletí