L'Ajuntament d'Olesa implantarà un nou model de gestió de residus

03/09/2024 - 10:00

Aprofitant la finalització de l’actual contracte del servei de recollida i gestió de residus urbans i de neteja viària a Olesa, l’Ajuntament ha definit un nou model que permetrà millorar i fer una gestió més eficient del servei.  

El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olesa treballa des de fa temps en la definició del nou model de recollida i gestió dels residus urbans i de neteja viària. Durant el mandat anterior,  es va constituir un grup de treball (amb la participació de totes les formacions polítiques) i s’han fet diferents jornades i sessions participatives amb la ciutadania i diferents agents socials. Una consultoria de projectes socioambientals, a més, va fer un estudi tècnic per poder definir el sistema més adient que permetés assolir els objectius de recollida selectiva establerts per les directives europees i donar resposta a les necessitats actuals de la població i dels grans generadors de residus al municipi.

Aquest és el contracte que comporta més despesa dins el pressupost municipal (uns 30 milions d’euros al llarg dels 8 anys de durada). El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Ivan Carreira, ha explicat que “ara s’està enllestint el plec tècnic, i en paral·lel també s’està acabant de redactar-se el plec administratiu, que son molt complexos perquè representa el contracte més gran de l’Ajuntament i també aprofita una subvenció dels fons europeus Next Generation”.          

L’objectiu és fer més eficient la gestió de les escombraries i incrementar la recollida selectiva, per això el nou contracte inclou un model basat en nous contenidors amb xip incorporat que les persones usuàries només podran obrir amb una targeta identificativa vinculada al seu domicili. 

“Els nous contenidors seran similars als actuals, amb la única diferència que estan tancats i s’obriran amb un identificador i en funció de l’adreça del domicili hi haurà una sèrie de bateries de contenidors vinculades. L’important d’aquest sistema és que ens permet fraccionar i saber quantes vegades l’usuari obre el contenidor i així poder fer-ne una millor gestió”. 

Al Nucli Antic el sistema serà el mateix, però el camió i els contenidors seran més petits per a la seva millor maniobrabilitat. 

Gràcies a la tecnologia que incorpora el contenidor es podrà fer una millor gestió (saber quins en tenen més ús i adaptar el sistema per evitar desbordaments) i incrementar el percentatge de recollida selectiva. Aquest sistema és clau per poder instaurar una taxa municipal més justa associada a l’ús que es fa de cada contenidor (qui millor separa, menys ha de pagar).

Les dades enregistrades amb les targetes segueixen una política estricta de privacitat i són d’ús exclusiu per al funcionament del sistema. El canvi de model serà esglaonat per zones i s’acabarà de definir amb l’empresa adjudicatària. 

Sistema de bateries emergents a La Rambla

La Rambla té una casuística que la fa diferent de la resta del municipi: molta densitat de població i poc espai on posar bateries de contenidors. Actualment, els camions d’escombraries, pel seu volum, no poden girar als carrers que la creuen i això fa que es creïn bateries amb molts contenidors a carrers més allunyats que, sovint, acaben desbordats i generen molèsties al veïnat. 

“Per alleugerir aquestes grans bateries de contenidors, s’habilitarà un vehicle elèctric petit amb remolc, amb 5 contenidors de diferents fraccions. Al vespre, es deixaran els contenidors a les zones de càrrega i descàrrega dels caps de carrers de La Rambla i es recolliran a primera hora del matí. S’instal·laran en total sis punts emergents que permetran als veïns i veïnes tenir un servei més proper” ha explicat Carreira.

Aquest sistema també permetrà donar servei extra per a la recollida de brossa els dies de mercat ambulant o per festes.

El nou contracte de recollida d’escombraries també ampliarà la recollida porta a porta comercial que ja es fa amb paper, cartró i vidre, i s’ampliarà a la resta de fraccions. D’aquesta manera s’incidirà en la correcta gestió en origen, al mateix temps que s’alliberarà pressió en les bateries dimensionades només per un ús domèstic.

D’altra banda, la recollida de voluminosos passarà a fer-se a demanda de les persones usuàries. D’aquesta manera es vol eliminar les molèsties que originen els voluminosos deixats al costat dels contenidors impedint, en molts casos que els camions puguin fer la seva feina i que les persones puguin caminar per les voreres.

Reduir els residus impropis i reciclar millor

A Olesa, el percentatge de recollida selectiva és del 37,4%, molt més baix que a la mitja catalana, que és del 45,9%. L’objectiu és assolir els percentatges requerits per Europa: 55% el 2025 i el 65% l’any 2035.

Amb una selecció correcta, les bateries de contenidors haurien de tenir més contenidors destinats a la recollida de fracció orgànica (els de color marró) i menys per al rebuig (els de color gris), és a dir, aquells residus que no es poden reciclar. Actualment, la gran part dels residus s’aboquen al contenidor gris (el 62,6%), fet que encareix els cànons que ha de pagar l’Ajuntament per al seu tractament. En canvi, si se separa correctament la brossa, la quantitat de rebuig es pot reduir al 14%. D’altra banda, actualment al contenidor d’orgànica es llença el 6,8% dels residus que es generen al municipi, quan el percentatge pot arribar al 30% si se separa correctament.

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Amb aquesta iniciativa, el municipi aposta per una gestió de residus més sostenible i eficient, substituint els tradicionals contenidors dels carrers per la recollida domiciliària.

Notícia

El Banc de les Coses de Santa Margarida i els Monjos és un espai de préstec d’objectes domèstics per a usos esporàdics. És un servei impulsat per l’Ajuntament del municipi però està obert a la participació de veïnes i veïns.

Notícia

Un estudi pioner sobre 1.500 productes de supermercats ha revelat l'ús excessiu de plàstic als envasos d'aliments i begudes a Espanya.

Butlletí