L'Assemblea General de les Nacions Unides declara l'accés a un medi ambient net i saludable un dret humà universal

05/08/2022 - 08:00

La resolució demana als Estats, les organitzacions internacionals i les empreses que intensifiquin els esforços per garantir un entorn saludable per a tothom. 

Amb 161 vots a favor i vuit abstencions, l'Assemblea General de les Nacions Unides ha adoptat una resolució històrica que declarava l'accés a un medi ambient net, saludable i sostenible, un dret humà universal.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha celebrat la decisió "històrica" ​​i ha dit que el desenvolupament històric demostra que els Estats membres poden unir-se en la lluita col·lectiva contra la triple crisi planetària del canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i la contaminació.

"La resolució ajudarà a reduir les injustícies ambientals, a tancar les bretxes de protecció i a empoderar les persones, especialment aquelles que es troben en situacions de vulnerabilitat, com els defensors dels drets humans ambientals, els nens, els joves, les dones i els pobles indígenes", va dir en un comunicat publicat per l'Oficina del seu Portaveu. Va afegir que la decisió també ajudarà els Estats a accelerar la implementació de les seves obligacions i compromisos en matèria de medi ambient i drets humans.

"La comunitat internacional ha donat un reconeixement universal a aquest dret i ens ha acostat a fer-lo realitat per a tots", ha dit.

Guterres ha subratllat que, però, l'aprovació de la resolució "és només el començament" i ha instat les nacions a fer d'aquest dret reconegut "una realitat per a tothom, a tot arreu".

 

Cal una acció urgent

En un comunicat, l'Alta Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, també ha celebrat la decisió de l'Assemblea i s'ha fet ressò de la crida del secretari general d'una acció urgent per implementar-la.

Avui és un moment històric, però no n'hi ha prou amb afirmar el nostre dret a un medi ambient saludable. La resolució de l'Assemblea General és molt clara: els estats han d'aplicar els seus compromisos internacionals i augmentar els seus esforços per fer-ho realitat. Tots patirem efectes molt pitjors de les crisis ambientals, si no treballem junts per evitar-les col·lectivament ara", ha explicat.

Bachelet exposa que l'acció ambiental basada en les obligacions en matèria de drets humans proporciona una barrera vital per a les polítiques econòmiques i els models de negoci. "Emfasitza la base de les obligacions legals d'actuar, més que no pas simplement de la política discrecional. També és més eficaç, legítim i sostenible”, afegeix.

 

Una resolució per a tot el planeta

El text, presentat originalment per Costa Rica, les Maldives, el Marroc, Eslovènia i Suïssa el juny passat, i ara copatrocinat per més de 100 països, assenyala que el dret a un medi ambient saludable està relacionat amb el dret internacional vigent i afirma que la seva promoció requereix la plena implementació dels acords ambientals multilaterals.

També reconeix que l'impacte del canvi climàtic, la gestió i l'ús insostenibles dels recursos naturals, la contaminació de l'aire, la terra i l'aigua, la gestió inadequada de productes químics i residus, i la pèrdua de biodiversitat resultant interfereixen amb el gaudi d'aquest dret. I que el dany ambiental té implicacions negatives, tant directes com indirectes, per al gaudi efectiu de tots els drets humans.

Segons el relator especial de l'ONU sobre Drets Humans i Medi Ambient, David Boyd, la decisió de l'Assemblea canviarà la naturalesa mateixa del dret internacional dels drets humans. "Els governs han fet promeses per tal de netejar el medi ambient i fer front a l'emergència climàtica durant dècades, però tenir dret a un medi ambient sa canvia la perspectiva de la gent des de 'demanar' a exigir als governs que actuïn", explica.

 

Una victòria de cinc dècades en marxa

L'any 1972, la  Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient a Estocolm, que va acabar amb la seva pròpia declaració històrica, va ser la primera que va situar les qüestions mediambientals al capdavant de les preocupacions internacionals i va marcar l'inici d'un diàleg entre països industrialitzats i països en desenvolupament sobre el vincle. entre el creixement econòmic, la contaminació de l'aire, l'aigua i l'oceà, i el benestar de les persones d'arreu del món.

Aleshores, els Estats membres de l'ONU van declarar que les persones tenen un dret fonamental a "un entorn de qualitat que permeti una vida digna i de benestar", demanant accions concretes i el reconeixement d'aquest dret.

L'octubre passat, després de dècades de treball de nacions a la primera línia del canvi climàtic , com l' arxipèlag de les Maldives, així com més de 1.000 organitzacions de la societat civil, el Consell de Drets Humans finalment va reconèixer aquest dret i va demanar a l'Assemblea General de l'ONU que ho fes. 

Des de la Declaració d'Estocolm de 1972, el dret s'ha integrat a les constitucions, les lleis nacionals i els acords regionals. La decisió d'avui eleva el dret a on li correspon: el reconeixement universal”, ha explicat la cap de l'ONU Medi Ambient, Inger Andersen.

S'espera que el reconeixement del dret a un medi ambient saludable per part d'aquests organismes de l'ONU, tot i que no és legalment vinculant, és a dir, els països no tenen l'obligació legal de complir-ho, s'espera que sigui un catalitzador d'acció i que doni poder a la gent comuna perquè responsabilitzi els seus governs.

Per tant, el reconeixement d'aquest dret és una victòria que hem de celebrar. El meu agraïment als Estats membres i als milers d'organitzacions de la societat civil i grups de pobles indígenes, i desenes de milers de joves que van defensar incansablement aquest dret. Però ara hem de basar-nos en aquesta victòria i implementar el dret”, afegeix Andersen.

 

Resposta a la triple crisi

Tal com ha esmentat el secretari general de l'ONU, el dret recentment reconegut serà crucial per fer front a la triple crisi planetària.

Es refereix a les tres principals amenaces ambientals interrelacionades a què s'enfronta la humanitat actualment: el canvi climàtic, la contaminació i la pèrdua de biodiversitat, totes esmentades al text de la resolució.

Cadascun d'aquests problemes té les seves pròpies causes i efectes i cal resoldre'ls si volem tenir un futur viable a la Terra.

Les conseqüències del canvi climàtic són cada cop més evidents, a través de l'augment de la intensitat i la gravetat de les sequeres, l'escassetat d'aigua, els incendis forestals, l'augment del nivell del mar, les inundacions, la fusió del gel polar, les tempestes catastròfiques i la disminució de la biodiversitat.

Mentrestant, segons l'Organització Mundial de la Salut ( OMS ), la contaminació de l'aire és la principal causa de malaltia i mort prematura al món, amb més de set milions de persones que moren prematurament cada any a causa de la contaminació.

Finalment, la davallada o la desaparició de la diversitat biològica -que inclou animals, plantes i ecosistemes- afecta el subministrament d'aliments, l'accés a l'aigua neta i la vida tal com la coneixem.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El 15 de novembre s'ha triat com a data simbòlica per marcar el dia que el planeta acollirà vuit mil milions d'habitants. 

Entrevista

Blanca Bayas és investigadora de l'Observatori del Deute en la Globalització i membre d'Acció Ecofeminista. Explorem amb ella què són els ecofeminismes i com es vertebren en la transició a la que globalment ens enfrontem. Com ella diu, al capdavall l'única alternativa és la lluita contra el sistema biocida que és hostil cap a les nostres vides, i ens caldrà trobar respostes que ens serveixin a totes, proveint-nos de recursos des del sector públic, en cooperació amb alternatives comunitàries.

Opinió

Més d’un miler de persones van participar al festival Fixing the Future on més d’un centenar de ponents d’arreu del món van participar disposats a repartir esperança a tort i a dret. «Si aconsegueixes que la gent se senti més esperançada, cada cop més persones se sentiran capaces de participar i començaran a pensar ‘espera, el futur és una cosa que també em pertany’», diu la fundadora Cathy Runciman. Certament, va ser una desfilada de bones idees, de projectes brillants, sostenibles i inspiradors centrats en temes tan diversos i rellevants per la nostra societat com la crisi energètica, l’alimentació, l’educació o la moda.

Butlletí