Les administracions tracen un pla de treball comú per a la recuperació del riu Besòs

L'ACA i el Consorci Besòs Tordera treballen per salvar la fauna afectada per l’incendi

Font: Govern.cat i Vallès Visió

14/12/2019 - 08:00
 

La Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i 11 municipis de la llera del Besòs s’han compromès a tirar endavant un pla de xoc immediat per recuperar la biodiversitat del riu Besòs i fer seguiment de les responsabilitats legals que se’n puguin derivar fruit de l'incendi a una fàbrica a Montornès del Vallès.

El Departament de Territori i Sostenibilitat, 11 municipis de la llera del Besòs, la Diputació de Barcelona, el Consorci Besòs-Tordera i el Consorci del Besòs s’han reunit per avaluar els efectes produïts al riu Besòs per l’incendi de dimecres en una fàbrica del polígon Bosquerons de Montornès del Vallès i traçar un pla de treball per recuperar la biodiversitat i la fauna del riu. Així, la Generalitat i els ajuntaments del Besòs han fet front comú per dur a terme conjuntament un pla d’actuacions amb l’objectiu de recuperar al més aviat possible la biodiversitat del riu després de l’incendi.

La trobada ha estat presidida per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat i presidenta del Consorci del Besòs, Janet Sanz i ha comptat amb la participació dels municipis de Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac, Badalona, la Llagosta, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Martorelles i Sant Fost de Campsentelles. Per part del Departament de Territori i Sostenibilitat, han participat en la reunió la directora de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluís Ridao.

Totes les administracions s’han compromès a tirar endavant de forma immediata un pla de xoc per recuperar la biodiversitat del riu Besòs, a l’espera dels resultats de les anàlisis i estudis tècnics que està elaborant l’Agència Catalana de l’Aigua. La directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, Mercè Rius, ha posat de relleu que arran de l’incendi “hi ha hagut una afectació greu al riu, però és transitòria”. Així, ha assenyalat que, després de les tasques d’emergència que ja s’han portat a terme “aquest matí ja s’han començat a veure signes positius” com la presència de carpes al tram baix del riu. També ha remarcat que, un cop es coneguin els resultats de totes les investigacions que s’estan desenvolupant, s’aplicarà, “des de totes les administracions, màxima contundència si finalment es demostra que hi ha hagut algun comportament inadequat” per part de l’empresa.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha remarcat “la importància que davant un fet greu, totes les administracions es trobin per elaborar una resposta immediata i poder recuperar la situació ambiental del riu prèvia als fets de dimecres”. L’alcaldessa ha fet una crida a la calma, ha destacat la unitat d’acció de totes les administracions per donar una resposta i posar tots els esforços en la recuperació mediambiental del riu. També ha destacat que en cas que Fiscalia determini que hi ha indicis de delicte ambiental, els municipis estudiaran personar-se en la causa.

Des del Consorci Besòs-Tordera, que gestiona la part alta del riu, s’ha aclarit que la situació del riu es podrà revertir a curt termini.

 

Emergència ambiental fruit d'un incendi a una fàbrica de Montornès del Vallès

Prèviament, l’Agència Catalana de l’Aigua havia declarat emergència ambiental al riu Besòs l’endemà de l’incendi de Montornès. S’estan fent tasques per analitzar l’estat de l’aigua i per salvar els animals que queden al riu i portar-los a centres de recuperació de fauna. Entre els espècimens que s’han trobat hi ha un llopet de riu mort, un peix que pertany a una espècie protegida. A banda, també s’han trobat altres espècies en extinció. Aquest és un dels dos exemplars d’anguila que ha recuperat en Daniel, de l’escola de natura de Parets. Ell i en Joan han estat pentinant la llera del riu Besòs, en el tram que va de Montornès a Martorelles, on han recuperat també dues tortugues vives.

Les anguiles es troben en bon estat, però les tortugues estan contaminades pels productes químics vessats a l’aigua. També s’han topat amb centenars de peixos morts, majoritàriament carpes. L’objectiu és retirar els animals morts perquè els seus depredadors no es contaminin. Els animals aniran al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrusa. Aquesta setmana seguiran treballant fins a arribar a la desembocadura i, la setmana que ve, faran una nova batuda per si s’ha quedat algun peix. La fauna i la flora del riu Besòs són unes de les víctimes de l’incendi.

El cos d’Agents rurals i l’Agència Catalana de l’Aigua treballen en aquests moments per analitzar la situació al riu. Els tècnics han recorregut el riu de dalt a baix per conèixer de manera concreta la qualitat de l’aigua i no descarten analitzar també les platges. El vessament de dissolvents a l’aigua ha provocat afectacions greus. Per poder veure l’evolució d’aquesta contaminació estan recollint mostres, tot i que fins a la pròxima setmana no tindran els resultats. Un cop obtinguts els resultats es podran donar xifres i avaluar la situació amb més detall.

 


El Consorci Besòs Tordera treballa per salvar la fauna afectada per l’incendi

 


Dues dècades de recuperació del Besòs

Entre els anys 2000 i 2006 és van recuperar 9,2 Km de la part baixa del riu Besòs i es va treballar per millorar-ne l'entorn i obrir-lo a la ciutadania.

En els últims 20 anys el riu Besòs ha esdevingut un corredor verd i de biodiversitat de primer nivell en l'àmbit metropolità amb uns dos milions d’usos anuals a peu i en bicicleta i s'ha consolidat com un eix verd de proximitat, espai de trobada i un recurs pedagògic, científic i cultural.

Pel que fa a la biodiversitat, en aquest temps s’ha recuperat part de la biodiversitat anterior a la dècada del anys 60. S'han descrit 7 espècies de peixos , 4 espècies d’amfibis i unes 8 espècies de rèptils. També diferents espècies de micromamífers amb presència també de mosteles, senglars, guineus i observació puntual de llúdrigues. En l'àmbit de les aus, s'han pogut registrar més de 200 espècies, de les que unes 15 crien regularment al Parc Fluvial del Besòs.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

L'Urban River Lab és un laboratori a l'aire lliure que es troba a Montornès i en el qual s'analitzen processos naturals per millorar la qualitat de l'aigua. Un espai que enguany compleix 10 anys.

Notícia

A Bigues i Riells del Fai, el projecte Llegim el Riu vol impulsar la participació ciutadana per millorar l’estat dels rius. Aquest dimarts s’ha fet una jornada emmarcada dins la programació per celebrar el Dia de la Terra.

Butlletí